Перейти до головного вмісту

Скиди на Mavic 3: доцільність та ризики

Політ на коптері варто прирівняти до бойового виходу розвідувальної групи. Це важливо.

Уявіть, що ви на чолі такої групи йдете на непідконтрольну територію, щоб розвідати обстановку. Не складно, так? Але є декілька факторів небезпеки: можуть обстріляти вороги або свої, можна нарватися на міни.

Рухаємося далі. Для спостереження за противником нам майже не треба ризикувати —  якщо група достатньо обережна, вона може зайняти зручну позицію та через спостерігати високоякісну оптику. Але якщо ми хочемо знищити ворога, нам потрібно підходити на небезпечну відстань, з якої ми зможемо влучити. Крім того, не треба забувати, що ми на ворожій території — постріли притягнуть зайву увагу. 

Тож що нам потрібно, якщо ми хочемо знищити ворога?

Для початку — доцільність. Знищення кількох чмобіків не вирішить проблему напрямку, якщо ніхто не буде займати звільнену від ворога позицію. На їх місце просто прийдуть інші, їх у них вистачає. Деморалізація цих інших? А тут вже треба зважувати, наскільки ми готові заради цього ризикувати життям своїх хлопців, своєї групи.

Потрібно вивчити місцевість. Виявити та перекрити шляхи евакуації, порахувати кількість та озброєння особового складу, пропрацювати шляхи відходу та спланувати подальші дії на різні випадки. І тоді вступати в бій. Є ще варіант — спробувати навести по позиції свою артилерію та відкоригувати її.

Провели паралелі з польотом на коптері? Якщо ні, поясню: коптер — це коштовна, дорога річ, яка може врятувати життя. Він вміє все необхідне, але не завжди в військових стоїть задача рятувати чиїсь життя, і тоді вони починають придумувати собі інші задачі.

Коптер відносно в безпеці що від РЕБу, що від стрілецької зброї, якщо працює з достатньої висоти. Основний метод виявлення дронів — акустично-візуальний: почули-побачили. На висоті 300-500 метрів коптер важко почути, а якщо не почули, то, швидше за все, і не побачать. Відповідно, ніхто не намагається стріляти в нього з кулемета та давити РЕБ-рушницями. Звісно, є певні моменти, але зараз говоримо про загальну концепцію, а не поодинокі випадки.

Якщо мені потрібно роздивитися щось конкретне, мені треба робити це так, щоб це «щось» це могло роздивитися мене. Відповідно, облетіти його збоку, зайти проти вітру. Крім того, коли я облітую це «щось», я переконаюся, що піді мною по траєкторії польоту немає іншого «щось», яке  мене виявить. Це — в ідеальних умовах. Не завжди так вийде. Але завжди є простий засіб, який ускладнює задачу вогневого ураження коптера — це постійно рухатися, не зависаючи на місці.

Зависати на місці можна тільки при чіткому переконанні, що під тобою немає ворога

Треба роздивитися щось? Рухайся корпусом ліво-право, по колу, а тим часом камера тримає об’єкт у кадрі. Частково нам допомагає в цьому відсутність GNSS (система супутникової навігації Global Navigation Satellite System, – ред.) та вітер, але не завжди. Зависати на місці можна тільки при чіткому переконанні, що під тобою немає ворога.

Окей. Ворог виявлений, ми його бачимо, він нас — ні. Чи треба скидати той вог? По-перше. Для чого? Треба визначити, яку задачу ми цим вирішимо. Бо це ризик для коптера. По-друге. Чи можемо ми безкарно знищити противника? Треба озирнутися навколо. Переконатися, що немає інших ворогів, які могли б по нас стріляти. Визначити напрямок та знос снаряду вітром. Переконатися, що поруч немає цікавіших та важливіших цілей. І тільки після цього можна знижувати висоту, зависати, прицілюватися та скидати той вог. Ідеально при цьому, щоб десь збоку непомітно висів ще один коптер, який здійснює об’єктивний контроль ураження, а перший йшов одразу після скиду. 

Це — як-не-як спланована операція, яка дозволяє виконати задачу деморалізації ворога з мінімальними ризиками втрати коптера. Лише цю задачу ви і виконуєте, якщо просто знищуєте особовий склад. 

Ось знищення техніки — набагато важливіша задача, оскільки її в росіян набагато менше, ніж м’ясного ресурсу. І навіть втрату коптера може компенсувати знищення танка або БМП.

Коптер — у першу чергу, інструмент розвідки. Розвідка — це життєва необхідність. Знищити чмобіка — майже завжди не необхідність.

Якщо на вас завтра буде перти колона техніки, а ви не зможете зробити розвідку коптером, бо вчора його збили чмобіки, в яких ви кидалися вогами — ви підвели себе, свій підрозділ і всю ділянку фронту, яку міг врятувати один-єдиний мавік, який ви пролюбили.

Якщо не хочете ризикувати — коригуйте арту

Якщо не хочете ризикувати — коригуйте арту. Так, вона не завжди влучає. Але чим більше коригування, тим більше в неї досвіду. По-хорошому, ви взагалі не маєте летіти в розвідку, якщо у вас немає артбатареї, готової працювати по знайдених вами цілях.

Скидання вогів може бути доречним при активних наступальних діях

Скидання вогів може бути доречним при активних наступальних діях із будь-якого боку — щоб прицільно зняти кулеметника чи ПТУР, потрьохсотити штурмову групу, яка на вас пре, пошкодити боєкомплект, який ворог необачно поскладав біля міномета, а разом з ним і самих мінометників, тощо.

Але щоб не пролюбити коптер, головне правило: ворогу має бути не до коптера. Якщо ви хочете знищити танк, скинувши кумулятивний снаряд, переконайтесь, що навколо танка не чергує піхота, яка може вас збити, а якщо чергує — наваляйте в район з АГСа або міномета, щоб піхота залягла. Кулеметник, який стріляє, вас не почує, так само і мехвод БМП в заведеній БМП. Але після першого скиду робити другий заход у це саме місце — небезпечно для коптера, бо ворог вже чекає, якщо, звісно, є кому чекати.

Якщо ж на вашому напрямку немає штурмових дій, запам’ятайте головне: ваша основна задача — не знищення о/с ворога, а покращення власних навичок, збереження наявного озброєння в належному стані.

Знищивши кількох чмонь, ви не вплинете на ситуацію на фронті, а втративши коптер — зменшите власну боєготовність

Якщо ви стоїте на умовно тихій ділянці фронту, зазвичай скид коптером — це заявий ризик. Знищивши кількох чмонь, ви не вплинете на ситуацію на фронті, а втративши коптер — зменшите власну боєготовність. І коли вас заберуть на гарячий напрямок, без аеророзвідки наскільки ви будете ефективні?

Волонтери не завжди привезуть. Підходящих коптерів все менше. Купувати їх все складніше. Тож ставтесь до роботи з коптером так, ніби це вихід розвідгрупи: якщо бойовий контакт не виправданий необхідністю, краще його уникнути.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ