Перейти до головного вмісту

Як зрозуміти, який саме коптер потрібен

Український військовослужбовець у пікселі запускає дрон DJI Matrice 300 на фоні похмурого неба
Дрон DJI Matrice 300 найефективніше застосовувати в артилерійських підрозділах. Контрбатарейна розвідка і коригування — його основне призначення. Фото: «Повернись живим»

Це не універсальна інструкція. Проте, сподіваюся, допоможе деяким військовим або волонтерам визначитися, чи потрібен той чи інший дрон. 

Розглядаємо дрони фірми DJI як найпоширеніші на фронті російсько-української війни. 

DJI Matrice 300

Головна перевага цього дрона перед іншими — це офігенна камера. За такі гроші я більше ніде не бачив настільки якісні зум та стабілізацію.

Мінуси — зв’язок, габарити, розмір екіпажу. Для зручної роботи цим дроном потрібно двоє людей — пілот, який керує самим коптером та утримує позицію без супутників, та оператор цільового навантаження, який вже здійснює пошук цілей.

За збереження дрона відповідає пілот. За виконання бойового завдання — оператор

За збереження дрона відповідає пілот. За виконання бойового завдання — оператор. Великим плюсом є наявність в екіпажі третьої людини, яка буде виконувати функції помічника, забезпечуючи зарядку акумуляторних батарей, роботу з трансляціями та іншим, поки основний екіпаж літає. Також технік може допомагати здійснювати чітку прив’язку до локації. Є, звісно, «режим восьминога», коли один пілот з одного пульта повністю керує всім, але це не сприяє «виживаємості» дрона та якості виконання бойового завдання.

Основне призначення таких коптерів — контрбатарейна розвідка і коригування. Також підходять для контролю за ділянками фронту, наприклад, при супроводі штурмових дій. Дрон підіймається на 1000-1500 метрів і може спокійно закривати собою велику ділянку фронту.

Найефективніший в артилерійських підрозділах

Працювати мають на певній віддаленості від переднього краю. При польотах не повинні перетинати лінію фронту. Сильно залежать від хмарності і нижньої кромки хмар. Найефективніший у складі артилерійських підрозділів.

Абсолютно нераціонально купувати його з камерами H20T чи H20N. Перша має гіршу якість тепловізійного зображення, ніж в Autel EVO II Dual. Друга коштує майже як дрон M30T, тому краще докинути і купити його.

Крім того, через поганий зв’язок використовувати М300 на велику відстань — не найкраща ідея, а дальність роботи тепловізора значно менша за дальність роботи денної камери.

У комплекті немає зарядної станції і камери, а також АКБ — все це треба докуповувати окремо. 

DJI Matrice 30 і DJI Matrice 30T

У цих дронів гірший, ніж у М300 зум, все інше — краще. Завдяки зручному пульту цей коптер може цілком бути дроном одного пілота і використовуватися як для задач спостереження, так і для розвідки вглиб ворога. Проте досить габаритний і помітний.

Якість зв’язку — на рівні. До виходу DJI Mavic 3T був ледь не основним «нічним» коптером піхоти, оскільки Autel Evo 2 Dual має серйозні трабли зі зв’язком.

У комплекті є зарядна станція і камера. Треба докуповувати акумуляторну батарею

Досить універсальний дрон. У більшості випадків якщо військові хочуть М300, їм потрібен саме М30. Як на мене, це коптер рівня роти/батальйону. Коштує майже вдвічі дешевше за М300. У комплекті одразу є зарядна станція і камера, треба докуповувати акумуляторну батарею.

DJI Mavic 3 або DJI Mavic 3T 

Коптер рівня окремої бойової одиниці. В ідеалі, кожен екіпаж бойової машини піхоти або танка, кожен розрахунок СПГ/АГС чи навіть кулеметний мусив би мати такий дрон. Хоча в певних випадках достатньо і менших.

Можна і треба робити подвійний АКБ та виносні антени. В такій конфігурації може виконувати задачі на понад 15 км вглиб противника.

Конкурувати з Mavic 3 в плані надійності і якості зв’язку поки нікому. 

Доцільність скидів

Mavic 3 як дешевий дрон-скидач, можливо, є найкращим рішенням. Проте коптер — у першу чергу, інструмент розвідки. Застосовувати його для скидання вогів — здебільшого зайвий ризик. Однак це виправдано при активних наступальних діях із будь-якого боку — щоб прицільно зняти кулеметника, знешкодити ворожу штурмову групу, пошкодити боєкомплект тощо.

Якщо скиди з Mavic 3 бувають виправдані, то з Matrice 300 — це абсолютно нераціональна штука майже завжди. В його класі і ціновому діапазоні є багато дронів, заточених спеціально під це. 

Скиди з Matrice 30T у певних випадках, переважно вночі, можуть бути виправдані. Проте з появою Mavic 3T актуальність цього сильно падає, хіба що йдеться про скиди кумулятивів на техніку.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ