Перейти до головного вмісту

«Ми можемо виграти тільки завдяки тверезому розуму і об'єднанню заради спільної перемоги», — Чмут

Чому російсько-українська війна — це тривалий марафон, як українські військові, ветерани, волонтери і цивільні мають об’єднати зусилля для перемоги над російським агресором, та чому кожен, навіть найменший внесок на допомогу армії має значення.

Ці питання обговорювали учасники міжнародного волонтерського та ветеранського форуму «Там, де ми – там Україна», до якого долучилися президент України Володимир Зеленський, головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний, керівники парламенту, уряду, ветеранська та волонтерська спільноти. 

Форум «Там, де ми — там Україна» відбувається вже п’ятий рік поспіль. Крім ветеранів та волонтерів у ньому традиційно беруть участь керівництво держави, військове командування та профільні міністерства.   

Форум — це таке собі «звіряння годинників» держави та суспільства. Він передбачає тематичні дискусійні панелі, на яких обговорюються статус ветеранів у суспільстві та їхня адаптація до цивільного життя, використання ветеранського та волонтерського потенціалу для розвитку економіки та для обороноздатності держави, а також реформи, які стосуються оборонців України та тих, хто їм допомагає. В час повномасштабного вторгнення всі ці питання набули максимальної гостроти.

Учасники волонтерської дискусійної панелі на форумі «Там, де ми – там Україна»

Одна з ключових тез, яка лунала на форумі від більшості промовців: в умовах повномасштабного вторгнення до боротьби з агресором так чи інакше долучається все українське суспільство. І ця нова реальність докорінно змінила Україну, а військові, ветерани та волонтери стали найбільшою спільнотою у державі. 

Волонтери та благодійні фонди підставляють плече державі, оскільки війна — це спільна проблема, яку можна вирішити лише разом, наголосив під час тематичної дискусії у рамках ветеранського форуму директор Фонду компетентної допомоги армії «Повернись живим» Тарас Чмут.

«Кожна пожертва маленькій волонтерський ініціативі, великому міжнародному фонду- від 10 копійок до тисяч, мільйонів — вона має значення. Попереду складні часи. Вони будуть важчими, ніж вчора, позавчора чи місяць тому. В цій війні ми можемо виграти тільки з тверезим розумом, холодним сприйняттям реальності, яка є, і завдяки об’єднанню заради спільної перемоги»,— наголосив керівник Фонду. 

Але чи здатна волонтерська допомога глобально впливати на перебіг війни?

Тарас Чмут пояснює, як це працює. 

«Ми, і будь-яка волонтерська організація, або навіть всі вони разом, не можемо допомогти всім одномоментно. Але ефективно доклавши зусилля (надавши технології, технічні засоби. — Ред.) ми можемо отримати перевагу на конкретному полі бою, на конкретній ділянці фронту, яка в підсумку стратегічно вплине на перебіг бойових дій», — каже керівник Фонду. І наводить приклад: 

«Коли почалися бойові дії на півночі України, коли росіяни намагалися у лютому-березні захопити Київ, то 80-90%  всіх ресурсів (українських військових та волонтерів. — Ред.) було спрямовано на цей напрямок. Адже якщо встоїть Київ — встоїть вся Україна. Київ встояв, ми продовжуємо боротися».

Україна протистоїть більшому та сильнішому ворогу. Тому волонтерська допомога дає змогу виграти час і тим часом трансформувати українське військо, підвищивши його ефективність, яка є запорукою перемоги. 

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення Фонд «Повернись живим» акумулював на допомогу ЗСУ понад 4 мільярди гривень донатів. І це без урахування переказів криптовалютою.

Паралельно фонд реалізував низку масштабних цільових проєктів. Зокрема, це:

— Купівля і передача військовим безпілотного  авіаційного комплексу Bayraktar TB2, загальною вартістю 16 502 450 доларів;

— Замовлення для української Армії 25 безпілотних комплексів «Лелека», загальною вартістю 36 000 000 гривень;

— Інвестиції в підготовку операторів переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК). П’ять тренажерів стрільця-зенітника для військових навчальних центрів та окремих підрозділів, вартістю 6 000 000 гривень, вже посилили українську систему ППО та збільшили втрати російської авіації;— Закупівля 10 розвідувальних безпілотних комплексів PD-2 із наземними станціями, загальною вартістю 8,5 мільйонів доларів

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ