Перейти до головного вмісту

Під Ізюмом воюють росіяни з підрозділу Гіркіна. Розслідування

Команди «Повернись живим» та Bihus.Info ідентифікували росіян, які намагаються захопити Харківщину й ведуть бої на одному з найактивніших напрямків — в Ізюмському районі.

Наші бійці збили на Харківщині квадрокоптер, який належав рашистам. Щоб техніка надалі працювала проти самих же окупантів, українські військові предали коптер у технічну службу, де під час огляду виявили, що росіяни не надто переймалися власною безпекою, і не видалили зйомку, де вчаться робити «скиди». На відео гарно видно не тільки обличчя п’ятьох росіян, а й можна визначити їхню локацію. За нашими даними, окупанти вели зйомку на території Ізюмського приладобудівного заводу, що знаходиться на вул. Незалежності, 66 у тимчасово окупованому місті.

Також вдалося встановити, що росіяни з відео, ймовірно, служать у 45-й бригаді спеціального призначення Повітряно-десантних військ росії — тій самій, де раніше служив окупант Ігор Гіркін (Стрєлков). Ця бригада вбивала людей у першій та другій чеченських війнах, а також була в боях у Грузії — у 1997 році під час грузино-абхазького та у 2008 році під час грузино-осетинського конфліктів.

За даними із відкритих джерел, 45-та російська бригада брала участь в окупації українського Криму, а після цього — взялася окуповувати Донеччину та Луганщину. 24 лютого 2022 року група десантників з 45-ої бригади висадилися у Гостомелі на Київщині, і були знищені українськими військовими. За даними ІнформНапалму та ГУР МО, цих так званих спецпризначенців також бачили у, зокрема, тимчасово окупованому Новоазовську.

Окупант з-під Мурманська

Перший ідентифікований під Ізюмом росіянин — 30-річний Максим Зенін. Судячи з його профілю в одній з російських соцмереж, Зенін досить давно служить в армії рф. Ба більше — живе своєю «справою». Так, на святковому ролику до дня народження минулоріч родичі та друзі, буквально кожен, бажають йому єдиного — підвищення по службі.

Максим Зенін (ліворуч)

У 2013 році Зенін одружився. За збігом обставин (або ні), того ж року у нього народилася донька Еліна. Дружина Анастасія Зеніна, чий статус у соцмережі звучить, як «вірю, сподіваюся, чекаю», разом зі своєю сестрою займається пошивом спідньої білизни для жінок, і публікує чимало фотографій з Санкт-Петербургу. Хоча, судячи з весільних знімків, Зеніниродом із міста Апатити Мурманської області. Анастасія Зеніна є учасницею закритої групи для тих, хто служить у тій-таки 45-й бригаді. З цього можна припустити, що саме там служить її чоловік.

Принаймні з 2015 року Максим Зенін вкрай рідко буває вдома — фотографій з родиною у нього майже немає. Зате є фотографії з плацу та з Пскова — міста, де базується відома десантна бригада рф.

8-річна донька росіянина Еліна, на відміну від батьків, дуже активна у соцмережах. У ТікТоку має понад 200 відео, які записує, зокрема, на фоні української програми Дмитра Комарова «Світ навиворіт».

Російський гітлер’югенд

Другий росіянин, упізнаний з допомогою колективу Bihus.Info, — 21-річний Семен Могильний з міста Черкесск. Судячи із фотографій в одній з російських соцмереж, Могильний призвався у росармію 18-річним — він служить із 2019 року.

Семен Могильний, скріншот з відео

На знімках із «марш-кидка вдв», Могильний знаходиться у містечку Кубинці, що у передмісті Москви: і саме там базується 45-та бригада спеціального призначення Повітряно-десантних військ росії.

Цікаво, що до вступу в армію, росіянин був у так званій юнармії — такому собі аналогу гітлер’югенд. Окупант уже пишався цим, і навіть писав на своїй сторінці, що став один із найкращих юнармійців Ставропольського краю.

Про батьків Могильного, які також сидять у популярній російській соцмережі, відомо небагато. 57-річна мама публікує всюди георгіївські стрічки, 52-річний батько — вказав в акаунті, що за фахом він тракторист-машиніст.

Невіглас із Воронежа

Наступний російський окупант, якого вдалося відшукати, — Комов Олександр Олегович із Воронежа. Він проходив службу у 45-й гвардійський окремій бригаді спеціального призначення зс рф. Саме завдяки його фотографіям із шевроном, вдалося ідентифікувати бригаду.

Олександр Комов

Свою сторінку в Instagram Олександр закрив, а профіль у «Вконтакте» видалив. Проте нам вдалося знайти його старий акаунт в Instagram, де останні публікації датуються 2016 роком.

Особливо нічим цікавим профіль не вирізняється, проте, він все ж може розповісти дещо про свого власника: у жовтні 2015 року Комов сам виклав у дописі фотографію штрафів, вочевидь, за перевищення швидкості з коментарем «Накатал». За який період Олександр здійснив стільки правопорушень на своєму ВАЗ 2108 — невідомо.

Завдяки акаунту Komchik007, вдається зʼясувати ще дві речі: перша — російські спецпризначенці цікавляться мікрокредитами, друга — Комов одружений. Саме завдяки Євгенії Комовій, дружині російського окупанта, можемо більше зрозуміти про погляди його родини та їх близьких на, так звану, «спецоперацію» рф в Україні.

Опис профілю Євгенії у Instagram одразу розповідає, що вона працює візажистом та покинула заради цього роботи вчительки. При детальному вивченні профілю стає зрозуміло, що Комова — колишня викладачка фізкультури у школі. Фото з чоловіком вона не публікує, побачити Олександра у її профілі можна зрідка — на закріплених сторіс. Саме завдяки ним дізнаємося, що Комов — імовірно контрактник російської армії. У одній зі сторіс, відповідаючи на питання підписників, Євгенія пише, що її з чоловіком приїзд залежить від його служби.

Після початку повномасштабного російського вторгнення Комова близько двох тижнів не висловлювала свою позицію, проте з середини березня на її сторінках «Вконтакте» та Instagram починаються публікації та сторіс, де жінка ствреджує, що вона назважди лишиться “громадянкою рф та православною”, намагається висміювати «захід» і його «пропаганду» та радить «вивчати кілька джерел інформації, щоб краще розумітися на тому, про що пишеш і не потрапити в залежність від пропаганди». При цьому ж Євгенія тиражує у соцмережах історії про те, як російські солдати «своїми тілами закривають жінок і дітей в Україні під час обстрілів нацистів».

12 березня дружина російського військового, як вона сама каже, відновила активність у «Вконтакте» і була шокована від того, як коментують дії зс рф на одній з тематичних сторінок її рідного Воронежа.

Тому Євгенія висловила свою позицію з приводу злочину росії, у якому взяв участь і її чоловік:

Далі у дописі жінка окреслила те, за що, на її думку, воює в тому числі і Олександр Комов.

Окрім пропагандистських штампів в самому тексті, публікація проілюстрована картинкою з ведмедем на фоні триколору, та агітлистівками з літерами “Z” та “V”, які жінка вважає образливим порівнювати зі свастикою.

У фотографіях на сторінці «Вконтакте» можемо знайти одразу кілька скріншотів з російських Telegram-каналів, де розповідають про «нацистів в Україні». У сторіс та своєму пості у VK Комова пише про те, що для неї памʼять про так звану Велику вітчизняну війну — святе.

Чи поділяє такі погляди своєї дружини російський спецназівець Олександр — невідомо, але «святість Перемоги над нацизмом» не завадила йому зробити собі тату на тріцепсі, схоже на стилізовану свастику чи коловрат. Помітити його можна на у хайлайтсах в Instagram з відпочинку молодого подружжя у Сочі.

В тому ж таки хайлайті «Моя позиция» Євгенія публікує запис голосу української жінки в місті, що піддається російським бомбардуванням та артобстрілам, закликає росіян вийти на вулиці проти дій свого президента та зупинити вбивства українських людей з коментарями про «західну пропаганду», «маніпулювання найсвятішим: дітьми та літніми людьми» та пише про “героїзм російських військових”.

Картинка з ведмедем з VK знову стає в пригоді для артикуляції ще однієї власної позиції: Євгенія не боїться, що дії рф ставлять під загрозу її існування в цивілізованому світі, у відповідь на такі перестороги жінка і далі стверджує:

Проте про свою аудиторію в Instagram, хоч і не таку велику, Комова таки подбала, лишивши посилання на вже згаданий «Вконтакте».

Професійну діяльність візажистки Євгенія, як вона сама пише, висвітлювати у соцмережах зараз не хоче. Натомість вона зайнялася збирання коштів для російських окупантів та поширювати такі збори від знайомих.

Один з них відображений у хайлайті «Моя позиция». Жінка спільно з іншим акаунтом змогла зібрати трошки більше 31,5 тисячі рублів — це ледь понад 540 доларів США за офіційним російським курсом. На одній зі сторіс Комова пише, що вони зосереджуються на купівлі найнеобхіднішого для «наших парней», бо їжею вони забезпечені. На відео потрапила одна з таких закупівель: багажник автівки з 5 пакетами з супермаркету, де на предмети особистої гігієни, те саме “найнеобхідніше”, припадає лише один з них. Решта — це консерви, швидкорозчинна локшина, печиво та запарні каші.

Ну і наостанок ще дещо про самого російського спецпризначенця: у мережі нам вдалося знайти відомості з результатами іспитів вступників Воронезького інституту Московського гуманітарно-економічного університету за 2017/2018 навчальний рік за спеціальністю “Юриспруденція”. На них людина з ПІБ Комов Олександр Олегович показав наступні результати за 100-бальною системою: російська мова – 50 балів, суспільствознавство — 52 балів, історія — 60 балів.

Нагадаємо, що “захист прав російськомовних” – одна з головних, з точки зору Кремля, причин агресії проти України ще у 2014 році. І реалізовують цей “захист” такі, як Олександр Комов.

Георгіївські стрічки і рязанське училище 

Ще двох росіян із запису не вдалося так детально розпізнати. Зображення четвертого з них зустрічається всього лише раз.

І останній з переліку тих окупантів, кого вдалося хоч якось ідентифікувати, — ось цей чоловік. Його паспортних чи інших даних, як і акаунтів у соцмережах, нам знайти не вдалося, проте, подібного чоловіка можна ідентифікувати на фотографіях випускників Рязанського повітряно-десантного училища від 2011 року.

На відео, що його зазняв дрон, який потрапив до рук наших бійців, цей російських десантник має георгіївську стрічку, прошиту замість лампас на формі та шоломі. Сподіваємося, цей апгрейд росіянин зробив, щоб українським бійцям було якомога простіше по ньому наводитися.