Перейти до головного вмісту

«Повернись живим» придбав та передав ЗСУ тренажер для ПЗРК «Ігла» вартістю ₴1,2 млн

Фонд компетентної допомоги армії “Повернись живим” вперше в своїй історії придбав та передав частині Збройних Сил тренежер для підготовки операторів переносного зенітного ракетного комплексу “Ігла” вартістю 1,2 мільйона гривень.

Про це йдеться в публікації Фонду в Telegram.

Тренажер стрільця-зенітника з переносного зенітного ракетного комплексу «Ігла», — розробка київського НВП «Енергія 2000». Команда «Повернись живим» придбала його за 1 мільйон 200 тисяч гривень та передала 72-ій окремій механізованій бригаді імені Чорних Запорожців.

Комплекс, в який входять комп’ютер, монітори, VR-окуляри і тренувальна пускова установка «Ігла» з безліччю датчиків, діє за принципом доповненої реальності. Боєць чує та бачить віртуальну ціль (наприклад, російський гвинтокрил), тримає у руках ПЗРК і готує його до пуску, наводить на ціль і знищує умовного супротивника. Все, як у бойових умовах. За однієї відмінності: за день одна людина може зробити десятки тренувальних пусків, не витрачаючи боєкомплекту, а за декілька днів — відпрацювати всі навички до автоматизму.

За минулі два тижні понад 70 бійців 72-ї бригади пройшли повний навчальний курс на тренажері ПЗРК «Ігла», зробивши від 400 до 600 умовних пусків ракет.

Загалом частина планує підготувати сотні зенітників-профі, а потім постійно вдосконалювати їхні навички.

«Цей комплекс має 16 програм, а ще оператор створює і додає туди нові, виходячи зі свого бойового досвіду. У роботі з ПЗРК є безліч нюансів. Так, у звичайній ситуації ймовірність влучити у гвинтокрил з «Ігли» — 30-40%, зі «Стінгера» — близько 60%. Якщо ж невдало дібрати момент пуску, наприклад, коли ворог застосовує «теплові пастки» — шанси влучити різко падають. Тому ми діємо зенітними розрахунками: три людини мають стріляти по одній цілі, тоді шанси на успіх — зростають», — ділиться планами один з координаторів навчальної програми, стрілець-зенітник 72-ї бригади з позивним «Дозор».

«Дозор» говорить про те, що вправний оператор ПЗРК може збити і ворожий літак, і навіть крилату ракету, хоча це значно складніші цілі. Також, на його думку, велике значення має мобільність.

«Раніше російська авіація зухвало атакувала наші позиції, як на параді. А зараз, — підкреслює військовий, — вже бояться: пускають ракети, не доходячи до переднього краю 4-5 кілометрів, враховують відстань роботи ПЗРК. Тому ми маємо працювати у «сірій зоні», часто із засад, часто — пересуваючись на автомобілях високої прохідності», — додає воїн 72 ОМБр ім.Чорних Запорожців.

Щоб забезпечити мобільність операторів переносних зенітних ракетних комплексів, «Повернись живим» постачає до ЗСУ пікапи, адаптовані для зенітників, а також розглядає варіант постачання тренажерів ПЗРК та протитанкових ракетних комплексів до інших українських підрозділів.

Тренування українських воїнів (артилеристів, зенітників, аеророзвідників та інших) — один із пріоритетів Фонду. Адже, на думку команди організації, професіоналізм — ключовий чинник, здатний переломити хід російсько-української війни.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ