Перейти до головного вмісту

«Повернись живим» інвестує в річкову компоненту ВМСУ

Річковий дивізіон ВМСУ

Українські Військово-морські сили (ВМС) розвивають свою річкову компоненту: практика нинішньої війни показала, що військова присутність на річках та водосховищах біля кордонів та лінії фронту може стати суттєвою перевагою над російським агресором.

Фонд «Повернись живим» розуміє це, і тому адресно допомагає українським річковим морякам.

Два мікроавтобуси обладнання, вартістю 1 581 244,82 гривні, днями прибули до річкового дивізіону ВМС України, який діє на Київському водосховищі та суміжних водоймах, прикриваючи Північ України та безпосередньо Київ.

 Ми зібрали та передали обладнання, потрібне для облаштування бойових річкових кораблів та катерів:

 — Спеціалізований комп’ютер, 2 ноутбуки, монітор та комплектуючі;

— 31 джерело безперебійного живлення та 34 акумулятори великої ємності до них;

— 31 засіб зв’язку;

— 30 відеокамер спостереження з високою роздільною здатністю;

— 3 широкоформатні принтери з аксесуарами для друкування схем та мап;

— 4,5 кілометри кабелю;

— Розподільчі коробки та інше мережеве обладнання;

— Інструменти.

Відеокамери від «Повернись живим» дають змогу річковому дивізіону ВМСУ контролювати акваторію в режимі реального часу

І це — лише один із моментів постійної допомоги нашого Фонду українським річковим воїнам. Так, впродовж літа ми також передавали річковим морякам генератори, набори обладнання для ремонту та модернізації кораблів, мотопомпи, домкрати, інвертори та комп’ютерну техніку для пунктів управління.

Чому річкова компонента ВМС України настільки важлива?

Військові річкові катери ВМС вже показали свою ефективність на Півдні, де частина фронту проходить по Каховському водосховищу, і де наші моряки проводять унікальні, ризиковані та зухвалі операції, які істотно впливають на загальну картину бойових дій.

Річковий дивізіон ВМСУ (в Україні їх сформовано кілька) складається з катерів вогневого ураження, десантних та пошуково рятувальних. Частину з них переобладнали з цивільних річкових теплоходів, адаптувавши їх до виконання бойових задач.

Великий та малий військові річкові катери ВМСУ

Якби в день повномасштабного вторгнення річкова компонента ВМСУ вже була розгорнута — то втрати окупантів були би значно більшими

Антон Муравейник

Річковий корабель або катер — це мобільна бойова одиниця, яка може перекидати особовий склад, зокрема і в тил окупантам, яка здатна використовувати вогневі засоби для знищення ворога, а з камерами спостереження — ще й бачити все, що відбувається в річковій акваторії в режимі реального часу. Так пояснює важливість річкового військового флоту керівник аналітичного відділу «Повернись живим» Антон Муравейник.

«Якби в день повномасштабного вторгнення, коли авіація ворога заходила через Київське водосховище на наднизьких висотах, річкова компонента ВМСУ вже була розгорнута — то моряки збивали б її з ПЗРК. Втрати окупантів в авіації та в особовому складі були би значно більшими», — пояснює керівник аналітичного напрямку Фонду.

Українські річкові моряки не лише беруть участь у боях та в посиленні прикордонних районів. Вони ще й інтенсивно навчаються. І паралельно адаптують до бойових задач нові отримані кораблі та катери.

Річкова компонента — це дії в чіткій координації з наземними підрозділами та посилення загальної ефективності ЗСУ. Але це й додаткові кошти та специфічне обладнання, яке ми можемо постачати завдяки невпинній допомозі наших донорів — простих українців.

Долучайтеся до цього та до інших проєктів Фонду, які системно посилюють ЗСУ та крок за кроком наближають перемогу України над російським агресором.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ