Перейти до головного вмісту

Росія не виграє війну на виснаження. Огляд західної аналітики

Вдень 27 жовтня в окупованому росією Шахтарську Донецької області після вибуху палали чотири ємності з 60 тоннами бензину. Фото: REUTERS/Alexander Ermochenko

Воєнні експерти оцінюють успіхи України на полі бою, російську мобілізацію та удари по цивільній інфраструктурі. Пишуть про роль іранського озброєння для росії і не забувають про загрозу ядерної ескалації

Український аналітик британського Королівського об’єднаного інституту оборонних досліджень (RUSI) Олександр Данилюк пише про російську тотальну війну в Україні.

Те, що спочатку планувалось як бліцкриг, потім перетворилось на війну на виснаження, зрештою стало тотальною війною. Росіяни намагаються мобілізувати від 1 до 3 мільйонів військових і оснастити їх хоч якоюсь застарілою технікою. З травня росія зробила ставку на перевагу в артилерії, але не змогла переламати хід війни. Тепер вона ставить на більший мобілізаційний ресурс, який сягає 25-27 мільйонів, щоб утримати окуповані території і підготувати новий наступ, наприклад, із Білорусі.

Україні буде потрібно створити 25-30 нових бригад

Для успішної протидії Україні буде потрібно створити 25-30 нових бригад, і отримати тактичні ракетні комплекси з глибиною ураження 200-300 км, а також бойові літаки і гелікоптери. Різке збільшення чисельності російської армії створює не лише виклики, але і можливості для України. Кампанія з мобілізації зіткнулася з великими труднощами. Росіяни змушені вдаватись до виловлювання призовників. Їх кидають на фронт без належної підготовки, а через це падає бойовий дух. Більше 70% росіян уже висловлюють незадоволення мобілізацією. Незворотній ріст антивоєнних та антимобілізаційних настроїв у російському суспільстві створює унікальні умови для його підготовки до усвідомлення помилковості агресивних амбіцій керівництва, що можна використати при плануванні заходів інформаційного впливу.

Експерти RAND Corporation Рафаель Коен і Джаян Джентіле вважають, що ядерний гамбіт Путіна – велика помилка.

З початку війни на Заході знаходять багато аргументів, чому не варто підтримувати Україну до перемоги. Останнім наразі є твердження, що українські перемоги заженуть Путіна в кут і він вирішить знищити світ. Але Захід не повинен піддаватись на російський шантаж – якщо Путін все ще зберігає раціональність, то є багато причин не застосовувати ядерну зброю, якщо ні – то готовність Заходу до компромісів нічого не змінить.

По-перше, застосування тактичної ядерної зброї на фронті матиме обмежене оперативне значення: українські війська розосереджені, а стан російських дає підстави сумніватись, що вони зможуть скористатись перевагами такого удару. Ядерний удар проти міста може мати зворотній ефект – ще більшої єдності навколо ідеї спротиву, як це було в попередніх кампаніях терористичного бомбардування. США заявили про «катастрофічні наслідки» у випадку застосування Росією ЯЗ. Російські партнери – Індія, Китай, КНДР чи Сербія – уже намагаються дистанціюватись від Москви, цей процес може стати набагато потужнішим після застосування ЯЗ. Більше того, якщо російський ядерний шантаж вдасться, і західні країни змусять Україну поступитись, це спричинить хвилю розповсюдження ядерної зброї, що врешті решт погіршить становище самої росії. Якщо шантаж не вдасться і Захід втратить страх перед російською ЯЗ, то це виб’є останній козир із рук Путіна.

Але що якщо Путін не є до кінця раціональним? Він відчуває злість і приниження, вірить у свою місію відновити імперію або може вважати, що ризики для його особистого становища більші, ніж наслідки ядерної ескалації. В такому разі зменшення допомоги Україні теж не змінить траєкторію війни. Навіть якщо Вашингтон змусять Київ заморозити конфлікт, Путін все ще почуватиметься приниженим, використає цей час для перегрупування і спробує наступати знову. Більше того, якщо він уже не є раціональним, то будь-яка угода з ним не матиме сенсу – адже для її дотримання потрібна готовність обох сторін. Якщо одна з них не раз показала свою нераціональну поведінку, як із нею вести перемовини про мир?

США та союзники повинні бути готові до ядерного сценарію з боку Росії. Але страх перед ним не повинен переважати всі ті інтереси, які сьогодні поставлені на карту в Україні.

Після масованих ракетних ударів росії і атаки іранськими безпілотниками по цивільній критичній інфраструктурі України у столиці почалися перебої в електропостачанні. Фото: REUTERS/Gleb Garanich

Експерт із безпілотних літальних апаратів Федеріко Борсарі для Європейської ради з міжнародних відносин пише про те, що іранські дрони можуть значити для України.

Росія використовує три види цих безпілотників сьогодні: Mohajer-6, Shahed-131 і 136. Перший є дещо погіршеним аналогом турецького Bayraktar ТВ-2, тобто використовується для розвідки, цілевказання та ударів. Для росії він заповнить нішу нормального цілевказання і постійного забезпечення нанесення високоточних ударів. До цього її Форпост-Б та Оріон не справлялись із завданням і були погано інтегровані у війська.

Росіяни будуть застосовувати Mohajer для виявлення далекобійної артилерії, командних пунктів та районів зосередження українських військ. Shahed-131 та 136 покликані поповнити запаси далекобійних високоточних засобів ураження, виснажені за місяці війни. Поки росіяни застосовували їх здебільшого проти цивільних цілей, і тому їх ефективність на полі бою була обмеженою.

Для боротьби з іранськими безпілотниками Україна потребує не лише NASAMS чи IRIS-T, але і менші самохідні системи – як французькі Crotale чи німецькі Gepard

Небезпечним варіантом розвитку подій було б пов’язування розвідувально-ударних комплексів Mohajer із Shahed, коли безпілотник виявляв би ціль у реальному часі і передавав координати в центр управління або напряму Shahed, зменшуючи час між виявленням та ураженням. Це допомогло б росіянам боротись із рухомими, а також пріоритетними цілями, на зразок РСЗО HIMARS. На сьогодні експерти сходяться на тому, що в росіян немає можливостей створити такий зв’язок між дронами. Для боротьби з цими цілями Україна потребує не лише ЗРК типу NASAMS чи IRIS-T, але і менші самохідні системи – як французькі Crotale чи додаткові німецькі Gepard. Захід повинен допомогти Україні розбудувати комплексну багаторівневу систему ППО, включно із засобами радіоелектронної боротьби.

Бійці Збройних сил працюють із 155 мм гарматою FH-70 від західних партнерів на запорізькому напрямку фронту. Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Старший науковий співробітник Європейської ради з міжнародних відносин Густав Грессель оцінює, що навряд чи росія вийде переможцем із війни в Україні.

Мобілізація, яку оголосив Путін, навіть якщо досягне мільйона осіб, не стане чудо-зброєю. Одночасна підготовка більше ніж 250 тисяч солдатів неможлива, а підтримка додаткового мільйона осіб вимагатиме існування уже наявних кадрованих структур, від яких відмовились у 2000-х. Зараз формування нових підрозділів виглядає хаотичним. Більше того, відчувається нестача офіцерів молодшої ланки – росія понесла великі втрати у війні, а офіцери із незадіяних у ній підрозділів будуть брати участь в підготовці мобілізованих, а не йти безпосередньо на поле бою.

Росіяни отримають велику кількість слабо підготовлених і невмотивованих солдатів, які зможуть утримувати оборонні рубежі і покладатись лише на завдання дальніх ракетних ударів та переважаючий артилерійський вогонь на фронті. Але Україна навчилась справлятись з останнім за допомогою далекобійної реактивної артилерії HIMARS, яка знищує склади та скупчення військ. Ракетні удари все ще наносять шкоду, але поставлені західні системи, а також українська авіація, допоможе справлятися з ними ефективніше. Російська кампанія нанесення дальніх ударів зараз повністю залежить від постачання іранських ракет і дронів.

Росія розраховує на те, що в України швидше закінчаться боєприпаси, ніж у неї  «гарматне м’ясо»

Росія цинічно розраховує на те, що в України швидше закінчаться боєприпаси, ніж у неї  «гарматне м’ясо». Якщо підтримка Вашингтону та Брюсселю не ослабне, то Москва навряд чи переможе в цій війні. Останні удари проти цивільної інфраструктури є актом слабкості. Для Європи російські порожні погрози ескалації та ядерна риторика стане новою нормальністю – вона спрямована на подальше самообмеження європейців в допомозі. В довготривалій перспективі Захід повинен перевести Україну на західне озброєння у всіх сферах, посилаючи сигнал росії, що вона не виграє війну на виснаження.

Австралійський генерал у відставці Мік Раян для The Economist пише про те, що від України варто очікувати подальших успіхів на полі бою.

В той час як генерал Залужний написав свою статтю про бачення перспектив цієї війни, на Харківщині Україна почала блискавичну операцію, прорвавши лінії оборони і звільнивши тисячі квадратних кілометрів території. В цілому стратегію бойових дій України можна описати як стратегію корозії: непрямі атаки, інформаційні операції, високоточні удари по логістиці та командним центрам, які підривають бойовий дух російської армії і її спроможність воювати. Наступ на Харківщині, а потім Херсонщині, важливий з політичної точки зору: Україна мала показати, що може проводити масштабні наступальні операції, базуючись на відчутті, що від цього залежатиме подальша західна допомога.

Українських військовослужбовців у Великій Британії тренують близько 70 інструкторів Сухопутних військ Збройних сил Норвегії. У навчаннях також беруть участь британські, канадські, новозеландські фахівці. Цієї осені підготовку пройдуть 10 тисяч бійців. Наступного року планують навчити ще 19 тисяч. Фото: Torbjørn Kjosvold, Helene Thorkildsen

Наступ на двох напрямках став класичною зв’язкою з двох ударів – і ось які висновки можна зробити. По-перше, дві операції стали наслідком чудового оперативного планування. Це складний процес, який вимагає встановлення пріоритетів для використання обмежених ресурсів, як от боєприпасів до HIMARS, авіаударів та засобів РЕБ. З цього слідує, що в Україні сформувалась група вищих офіцерів – досвідчених стратегів та оперативних планувальників. Вони розуміють баланс між ризиком і можливістю, а також вміють організувати роботу нижчих ланок для планування та втілення операції. Це рідкісне вміння, яка випливає з розуміння радянської філософії ведення бойових дій та сучасного тренування за допомогою країн НАТО. Також останні українські кампанії показують асиметрію інновацій та стилів командування між Україною та росією. Україна дозволяє солдатам і офіцерам проявляти ініціативу та вигадливість для досягнення цілей, тоді ж як у росії домінують строгі вертикальні командні структури, які очевидно стануть ще ригіднішими з появою тисяч мобілізованих.

Ця війна далека від завершення, і українці досягнули майстерності у сучасному стилі ведення бойових дій. Цей досвід вивчатимуть багато країн, зокрема, і Китай.