Перейти до головного вмісту

«Ми розпочали наступальні дії на багатьох напрямках», — ОК «Південь»

Фото: Анатолій Гаєвський

Сьогодні, 29 серпня, Збройні Сили України (ЗСУ) та інші підрозділи Сил оборони відновили контрнаступ на Херсонському напрямку. Про це заявляють представники ОУВ «Каховка» та ОК «Південь». Водночас вище українське військове командування закликає набратися терпіння, оскільки «будь-яка військова операція потребує тиші». Тим часом російські загарбники ведуть щільний вогонь по Миколаєву, за даними ОВА, є загиблі серед цивільних.

Фонд «Повернись живим» зібрав найважливіше, що наразі відомо про наступ ЗСУ на Півдні.

Так званий «109-й полк ДНР» російських окупаційних військ відійшов зі своїх позицій на Херсонщині, а російські десантники,  які мали підтримувати його, втекли з поля бою. Таку інформацію опівдні 29 серпня оприлюднило українське Оперативне угруповання військ «Каховка».

На підтвердження наші військові навели відео, яке зняли окупанти про свою втечу з позицій. Представник зс рф заявляв, що ЗСУ атакують їх «артилерією, авіацією, танками» та прорвали «першу лінію оборони» загарбників.

Те, що Україна відновила контрнаступ на Херсонському напрямку, підтверджує на брифінгу і речниця Оперативного командування (ОК) «Південь» Наталія Гуменюк. Водночас представниця ОК закликає українців «набратися терпіння», оскільки на цьому напрямку російський агресор зібрав досить потужні сили.

«Сили (росіян на Півдні. — Ред). досить потужні, вони підтягували туди сили досить давно. Наші попередні заходи (те, що ми називали «контроль над логістикою ворога». — Ред.) дали свої результати. Знищені склади з боезапасом, зосередження військової техніки, установок ППО. Це, безумовно, послабило ворога, але ми не плекаємо порожніх надій», — наголошує Гуменюк. І радить українцям на окупованих територіях бути обережними, евакуюватися подалі від бойових дій, або ж перечекати в укриттях.

Наталія Гуменюк не наводить деталей операції, оскільки до її завершення вона «потребує тиші»:

«Будь-які дії, навіть якщо вони дуже надихають, мають провестися і мати логічне завершення. І тільки тоді вони зможуть бути результативними».

Водночас, у коментарі виданню Liga.net, речниця ОК «Південь» підтвердила інформацію про прорив першої лінії оборони російських окупаційних військ без уточнення ділянки  та додала, що контрнаступ Збройних Сил триває давно, до сьогоднішнього дня він полягав «у вимотуванні противника, позбавленні його здатності наступати та зупинці на вже зайнятих рубежах».

«Ми розпочали наступальні дії на багатьох напрямках у нашій зоні відповідальності та прорвали першу лінію оборони противника. Звичайно, називати ці напрямки ми не будемо», – сказала Наталія Гуменюк.

Що офіційно відомо про останні дії ЗСУ на південному фронті?

  • 29 серпня українська артилерія влучила у Бериславський машинобудівний завод, який окупанти перетворили на свою військову базу, підтверджує голова Бериславської РВА Володимир Літвінов в коментарі «Українській правді».

  • За минулу добу ЗСУ завдали 8 авіаційних ударів по опорних пунктах та скупченнях техніки ворога на Херсоншині, зокрема знищили кілька комплексів С-300, передає ОК «Південь».

  • За минулий тиждень, за даними ОК «Південь», ЗСУ знищили на Херсонщині щонайменше 10 російських складів зброї, а також зосередження військової техніки та пункти управління.

  • Всі 4 мости через Дніпро на окупованій території під вогневим контролем українських ракетно-артилерійських військ, вони пошкоджені та можуть використовуватися хіба що як піші переходи, наголошує ОУВ «Каховка».

Перебіг бойових дій, зокрема й на Херсонщині, змінило постачання Україні високоточних американських РСЗВ HIMARS та їхніх аналогів, які здатні вражати цілі на глибині близько 80 кілометрів у ворожому тилу, підтверджує міністр оборони України Олексій Резніков.

Україна веде наступальні дії на кількох напрямках на Півдні, підтверджує Наталія Гуменюк. Низка медіа та окремі політики наводять назви населених пунктів, які звільнили Збройні Сили сьогодні. Втім наразі підтвердження такої інформації від офіційних сторінок української армії, вищого військового керівництва та уповноважених осіб немає. Тому з впевненістю говорити про успіхи Сил оборони наразі не є можливим. 

Лінія фронту на Херсонському напрямку залишалася майже незмінною понад місяць, відтоді, як ЗСУ взяли в напів оточення селище Високопілля на півночі Херсонщини, неподалік від межі Дніпропетровської області.

Така ситуація спонукала низку українських та західних аналітиків припускати, що війна «переходить у затяжну фазу», оскільки ні українська сторона, ні окупанти, нібито не мають достатніх сил для того, щоб різко змінити обстановку на полі бою.

Про початок контрнаступу на Херсонщині президент України Володимир Зеленський почав говорити в середині червня. На той час йшлося про звільнення кількох сільських громад та селища Таврійське на півночі області.

росія окупувала Херсон 2 березня 2022 року. Херсон — це єдиний український обласний центр, який російські загарбники змогли захопити, починаючи з 24 лютого.

За час повномасштабного російського вторгнення ЗСУ знищили близько 47 100 загарбників та звільнили від окупації північні райони Київщини, частини Чернігівщини, Сумщини та Харківщини.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ