Перейти до головного вмісту

Застосування DJI Matrice 300 в бойових умовах: стартуємо навчальний курс

Інструктори фонду компетентної допомоги армії «Повернись живим» розробили навчальний онлайн-курс «Основи тактики застосування комплексів DJI Matrice 300 в бойових умовах». Запускаємо його спільно з освітньою платформою Prometheus. Від 23 лютого починаємо приймати заявки. Курс стартує 2 березня.

Matrice 300 — коптер із промислової лінійки компанії DJI. Ці дрони зарекомендували себе в ЗСУ як надійні корегувальники вогню артилерії і засоби контрбатарейної боротьби. І хоча загальні принципи керування Matrice 300 споріднені з коптерами Mavic 3, їхня експлуатація має свою специфіку. Також великою є різниця у тактиці застосування цих дронів для вирішення бойових задач.

З огляду на це, в лекційних матеріалах курсу об’єднали і впорядкували практичний досвід екіпажів Matrice 300 з урахуванням різних можливих сценаріїв розвитку подій на фронті. Наведений матеріал не замінить фахову офлайн-підготовку, але від дасть концентровану теоретичну базу, що значно спростить початок роботи з Matrice 300.

Мета курсу – підвищити загальний професійний рівень екіпажів Matrice 300, зменшити кількість втрат БпЛА через хибну тактику їхнього застосування.

Слухачі курсу дізнаються, які бойові задачі здатні вирішувати коптери Matrice 300 і з чого почати роботу з ними. Навчаться застосовувати безпілотник, зважаючи на різноманітні фактори ризику — від погодних умов до ворожої протидії. Уся програма курсу — ТУТ.

За проходження курсу слухачі не отримають дронів, але здобудуть знання, які допоможуть не втрачати їх через власні помилки.

Навчання – безкоштовне. В разі успішного виконання всіх завдань, слухачі отримають сертифікат про завершення курсу за підписом викладача.

Відеолекції, завдання, форум і можливість отримати сертифікат будуть доступні в будь-який час. Усе, що вам знадобиться для навчання, — підтвердження, що ви військовослужбовець і доступ до мережі інтернет.

Кому буде цікавий курс?

Лекції розробляли насамперед для військовослужбовців, які вже працювали з дронами на кшталт Mavic 3 чи EVO II. Проте пілотам без досвіду курс допоможе уникнути поширених помилок, а відтак, зменшить ризик втрати дорогого обладнання навіть у критичних ситуаціях.

Для сержантів та офіцерів цей курс буде корисним для кращого розуміння тактики застосування коптерів Matrice 300 у своїх підрозділах. Також лекції можуть бути використані інструкторами навчальних центрів під час підготовки операторів БпЛА для Збройних сил, Нацгвардії та Тероборони.

Як взяти участь у навчанні?

Доступ до курсу можуть отримати лише військові, заповнивши анкету учасників і надавши лист-рекомендацію від військової частини. Якщо ви військовий і бажаєте пройти цей курс, виконайте такі дії:

  1. Дізнайтеся хто ще з ваших побратимів хоче пройти цей курс і зареєструйтеся на платформі prometheus.org.ua (для цього натисніть на кнопку «Зареєструватися» у верхньому правому куті екрана). Якщо ви вже зареєстровані на платформі, пропустіть цей крок.
  1. Підготуйте список бажаючих пройти курс у файлі формату XLS (таблиця), де вкажіть ім’я та прізвище (або позивний) + електронну адресу, яку вказали під час реєстрації на платформі. Зразок таблиці тут. Якщо ніхто з побратимів не зголосився пройти курс, і ви єдиний бажаючий від підрозділу, заповніть таблицю лише на себе.
  1. Отримайте від свого командування лист-рекомендацію на вас та інших бажаючих пройти курс. Зразок листа тут. Важливо! Лист ОБОВ’ЯЗКОВО має містити імена та прізвища (або позивні) бажаючих пройти курс, підпис командира та печатку частини/батальйону.
  1. Заповніть анкету учасників курсу, прикріпивши до неї:
    • список учасників у файлі формату XLS (п. 3);
    • якісне фото (чи скан-копію) листа-рекомендації від військової частини (п. 4).
  1. Дочекайтеся листа-підтвердження про відкриття доступу до курсу. Він надійде на вашу/ваші електронні адреси, які ви вказували в таблиці. Важливо! Іноді система розподіляє листи з доступом у «Спам», тому в пошті перевіряйте і цю теку.

Важливо! Під час реєстрації на платформі Prometheus вказуйте своє ім’я та прізвище (або позивний) та електронну адресу так, як вони зазначені в листі-рекомендації від вашої військової частини та у списку з файлу формату XLS. Якщо дані в листі та списку не збігатимуться з тими, що ви вкажете під час реєстрації на платформі, ми не зможемо ідентифікувати вас для надання доступу до курсу.

Врахуйте також, що у сертифікаті, який ви отримаєте після проходження курсу, ваші ім’я та прізвище (або позивний) будуть зазначені так, як було вказано під час реєстрації на платформі prometheus.org.ua. Відповідно, подумайте про це наперед, до отримання листа-рекомендації та заповнення анкети. Також вказуйте свою актуальну поштову адресу, до якої маєте доступ, адже саме на неї вам надійде підтвердження про відкриття доступу до курсу.

УВАГА!

Наведена в курсі інформація не передбачає її вільного поширення. Просимо слухачів виважено ставитися до забезпечення її конфіденційності та нерозповсюдження!

Prometheus та автори курсу не несуть відповідальності за можливі наслідки використання інформації, наведеної у курсі.

Лектори проєкту: упорядниця курсу, консультант фонду «Повернись живим» із тактики застосування БпЛА Віра Моїсеєнко; аеророзвідник, військовий консультант Фонду із тактики застосування БпЛА Ярослав Олійник; старший інструктор Фонду з БпЛА Микола Терсімонов; пілот та інструктор, керівник напряму БпЛА у «ГО Військова школа «Боривітер», експерт із продукції компанії Flytechnology Андрій Макаренко; керівник відділу навчання та послуг ТОВ «КВАДРО.ЮА» Артем Платоненко; військовослужбовець одного з розвідувальних підрозділів ЗСУ Олександр Пахомов; пілот взводу БпАК 72-ї ОМБр ім. Чорних Запорожців Іван Редька; командир підрозділу аеророзвідки «Майстерня незалежності» в 24-й бригаді ім. Короля Данила Кирило Корсаков; Роман Сус із розвідувального підрозділу 24-ї бригади ім. Короля Данила; інструктор «Повернись живим» зі стрільби з закритих позицій Олександр Гайдар.

Також у програмі використали лекційні матеріали про сервіси для налаштування онлайн-трансляцій та роботу з програмним комплексом «Кропива», розроблені для курсу «Застосування технологій в умовах війни» Центру підтримки аеророзвідки в межах проєкту Victory Drones.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ