Аутсорсингові компанії повернуть у їдальні ЗСУ – чи є загроза реформі?

Аутсорсингові компанії повернуть у їдальні ЗСУ – чи є загроза реформі?


Реформа харчування в Збройних Силах стартувала пілотним проєктом ще 2015-го, а 1 березня 2020 року Міноборони відзвітувало, що всі бойові частини перейшли на нову систему харчування за каталогом, який містить понад 400 найменувань продуктів. Загалом понад 70% військовослужбовців ЗСУ харчуються за новою системою, й сама реформа вважається однією з найуспішніших. Адже раніше бійців годували компанії на аутсорсі, і якість та кількість послуг викликала постійні нарікання. І ось нещодавно уряд у відповідь на пропозицію Міністерства оборони вирішив повернути можливість компаніям займатися армійським кейтерингом «під ключ». Чи скасовують ці зміни реформу харчування в армії, як одразу повідомили деякі ЗМІ, чи про зраду говорити зарано, розбирався «Повернись живим».

Отже, за пропозицією Міноборони, до постанови Кабінету Міністрів № 1026 від 28 грудня 2016 р., документом № 1042 від 21 жовтня 2020 р. внесено зміни, що дозволяють окрім закупівлі продуктів за каталогом нової системи, здійснювати закупівлю всієї послуги харчування в аутсорсерів. 

Документом також визначається, що забезпечення особового складу ЗСУ харчуванням за результатами проведення закупівель послуг здійснюватиметься з 1 січня 2021 року. 

Голова аналітичного відділу Фонду "Повернись живим" Тарас Чмут пояснив суть ухваленого Кабміном рішення. 

"По-перше – харчування за каталогом лишається для всієї армії, Збройні сили й надалі будуть харчуватися за каталогом. Суть попередньої реформи зводилася не тільки до збільшення кількості продуктів, які можна закуповувати та готувати з них їжу. Не відбулося жодного відкату до попередньої системи харчування. Ті частини, які наразі переведені на харчування за каталогом і забезпечують харчування своїми силами, тобто мають в штаті відповідне обладнання і кухарів – вони й далі будуть працювати за новою системою. Якщо говорити про цифри, то близько 70% особового складу армії будуть харчуватися за новою системою, 30% – за аутсорсом. Аутсорс застосовуватиметься перш за все в тилових частинах і тих, які не залучаються до бойових дій, якщо вони ще не переведені на харчування за каталогом. Це склади, бази зберігання, арсенали, аеродроми, навчальні центри, навчальні заклади тощо. Ті з них, хто встиг перейти на нову систему, зрозуміло, що нею і користуватимуться", – голова аналітичного відділу Фонду "Повернись живим" Тарас Чмут. 

За його словами, наявність корупційної складової під час проведення тендерів на постачання харчування військовослужбовцям за аутсорсом залежить від того, як у Міністерстві оборони проведуть тендерні закупівлі. 

"Усіма закупівлями займається Міністерство оборони, відповідно корупційна складова у харчуванні за аутсорсом дійсно можлива. Чи буде вона? Залежить від Міноборони. Досвід попередніх років показував, що ринок закупівлі послуг харчування у ЗСУ був поділений між декількома приватними фірмами, які тому і не конкурували між собою і були афільовані з вищим керівництвом Міноборони", – голова аналітичного відділу Фонду "Повернись живим" Тарас Чмут. 

Водночас якість продуктів для бійців Збройних сил, які харчуються за системою закупівлі послуг, залежатиме від того, яку увагу цьому приділятимуть відповідальні особи безпосередньо у самих підрозділах. 

"Що стосується контролю якості харчування, то він здійснюється військовослужбовцями в кожній конкретній частині: черговим лікарем, черговим офіцером під час кожного приймання їжі. Є відповідний журнал, де декілька відповідних посадових осіб кожного разу підписуються, що їжа відповідає нормам за якістю, смаком, порцією, об'ємом й іншими властивостями тому продукту, який заявлений. Відповідно, як будуть годувати залежить безпосередньо від військових на місцях: якщо їм не подобається харчування, вони мають озвучувати це, фіксувати, вимагати заміни і компенсації. Чи будуть вони це робити? Це вже їхня відповідальність: безпосередньо командирів на місцях", – голова аналітичного відділу Фонду "Повернись живим" Тарас Чмут. 

Ухвалення змін до поставни Кабінету Міністрів 2016 року Тарас Чмут пояснює потребою забезпечити харчуванням у 2021 році всіх військовослужбовців. 

"Ця норма дозволить армії харчуватися наступного року, тому що не всі переведені на каталог. Також одна з фішок нової системи полягала в тому, що військові самі собі готують: в штаті військових частин запроваджуються посади кухарів. Наразі для того, щоб перевести всі частини, які ще не встигли перейти на харчування за каталогом, потрібно ввести близько 4 тисяч посад кухарів. Зараз ми скорочуємо штатну чисельність армії з 340 до 250 тисяч законодавчо визначених осіб. Відповідно ми скорочуємо бойові посади, бойові підрозділи й при цьому маємо десь знайти 4 тисячі осіб – їх немає зараз де взяти. Чому не можна збільшити чисельність Збройних сил? Питання знову до Міністерства оборони та Верховної Ради, які мали б ініціювати ці зміни. Можливо, з тих чи інших причин, ми не можемо цього зробити, але одна з проблем, яка виникає: нам немає де зараз взяти 4 тисячі посад. Для розуміння, 4 тисячі осіб – це десь майже одна механізована бригада. Тобто у нас в армії мала б зараз з'явитися фактично одна механізована бригада кухарів – це досить багато. Тому це як одна з причин чому було ухвалене рішення про те аби залишити харчування за аутсорсом", – голова аналітичного відділу Фонду "Повернись живим" Тарас Чмут. 

Наше незалежне медіа існує завдяки вашій підтримці. Допоможіть нам робити більше, підтримавши нас будь-якою сумою на Патреоні. 

Змінами до постанови Кабінет Міністрів зробив можливим з 2021 року харчування як за каталогом, так і за аутсорсом. Як повідомляє "Мілітарний", першою системою вже користуються 29,6% військових частин ЗСУ, другою – 69,1%. Якщо ж говорити про кількість особового складу, яка використовуватиме різні типи харчування, то за каталогом – це 70,4% військовослужбовців, а за допомогою фірм аутсорсерів – 29,6%. 

Останні матеріали:

Переглядів: 3756

Останні новини