«Їстівна» реформа: як змінилося харчування в армії

«Їстівна» реформа: як змінилося харчування в армії


Питання харчування в армії було болючим завжди. Особливо гостро воно постало, коли Росія почала на сході України свою агресією. На фронт їхали волонтери, які, в тому числі, везли харчі – мішки овочів, крупи, консерви. Складний 2014 рік минув, але проблеми з продовольством залишалися, при чому, не тільки на передовій. На їжу скаржилися військові, які виходили до пунктів постійної дислокації (ППД), знаходилися на полігонах чи у навчальних центрах. Залишало бажати кращого й харчування у військових вишах. Їсти, запевняли військові, можна було, та чи почуватимешся після цього добре – хтозна.

Тушонка без м’яса та кишкові палички у харчах

Скандалів із армійським продовольством, які виходили за межі військового середовища та потрапляли у ЗМІ, за ці роки накопичилося достатньо.

У травні та червні 2016 року на «гарячу лінію» МО скаржилися військовослужбовці навчального центру «Десна». Близько 200 з них отруїлися продуктами, які постачала компанія «Візит». З нею Міноборони уклало контракт на 400 мільйонів гривень. У харчах, якими годували бійців, знайшли кишкові палички та плісняві гриби.

У серпні 2017 року волонтери показали консерви фірми «Адамант 2000», які поставляли на передову. Замість м’яса там були хрящі та жили. У Міноборони заявили, що за поставку неякісних харчів для армії до відповідальності притягнули 16 військових посадовців.

Пізніше Департамент державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міністерства оборони України виставив постачальникам харчування для армії штрафні санкції на загальну суму понад 2,8 млн грн.

Періодично шокували й фотографії обідів, що викладали у соцмережах військовослужбовці, яким уривався терпець. Борщі з хробаками, м’ясо незрозумілого походження та зовсім неїстівний вигляд страв. І це не враховуючи скудний раціон та відсутність у тарілці елементарних продуктів на кшталт сезонних овочів та фруктів.

Більше калорій та небачена «кисломолочка»

Над реформою харчування у ЗСУ почали працювати ще у 2015 році. Тоді ж запустили пілотний проект у Національній академії сухопутних військ у Львові та одній з військових частин в Одесі.

«Стара система організації харчування вичерпала себе, а існуючий аутсорсинг, який був запроваджений 10 років тому, себе дещо дискредитував. Тому ми були вимушені перейти на нову систему харчування, яка використовується у провідних країнах світу, перш за все, в державах-членах НАТО», –  заявив навесні 2018 року тодішній начальник Центрального управління продовольчого забезпечення ЗСУ Тилу Микола Куклюк.

Фото: прес-служба Навчального центра «Десна»

Основне, що має змінити реформа, – це скасування норм, прописаних у Постанові Кабінету Міністрів №426 ще у 2002 році. Ще одна відмінність старої і нової систем харчування – перехід з загальновійськової довольчої норми на каталог, в якому прописаний перелік страв та продуктів, які тепер закладені в меню. Відповідно до наказу міністра оборони, харчування військовослужбовців тепер здійснюють не фірми-аутсорсери, а військові кухарі та працівники, яких наймають безпосередньо частини. За словами Куклюка, у Міноборони також введуть близько 3000 посад штатних кухарів, які будуть працювати, зокрема, під час виходу підрозділу з місць постійної дислокації. Також планується придбати нове обладнання для військових кухонь.

Зараз відчутно покращилося й меню. У ньому з’явилися такі небачені раніше продукти, як соки, кисломолочні продукти, гриби, кондитерські вироби. При цьому середня ціна добового продуктового набору на одного військовослужбовця особливо не змінилася та складає близько 70 гривень.

Військовослужбовці задоволені

У 2017 році на нову систему харчування перейшли 23 військові частини. До кінця цього року на «кухню НАТО» має перейти ще 51 частина.

У мережі вже почали з’являтися відгуки від військовослужбовців, які вже встигли скуштувати обід за новою системою. Судячи з усього, бійці приємно здивовані.

«На перше – борщ, червоного кольору, і при роботі ложкою я у ньому виявила (увага) м’ясо! Звісно, йому далеко до того, що називають борщем в мене вдома. Але, це вже не та напівпрозора жижа, для виявлення в котрій не те що м’яса, а куска картохи, – потрібна була пошукова операція (для справки, такий «борщик» був у Полтавському НЦ)», – написала військовослужбовець ЗСУ Віра Прохира.

Задоволені й військовослужбовці, які перебувають у 169-му навчальному центрі «Десна» в Чернігівській області.

«Розмір порції особливо не змінився, але калораж їхній суттєво збільшився. На сьогодні це не менше 3500 калорій, а, інколи, й всі 6000 на добу для кожного солдата або сержанта. І, відповідно, розмаїття меню та вибір з двох різних страв при кожному прийомі їжі», – розповідає начальник прес-служби навчального центру «Десна» Олеся Гузун.

Зараз у «Десні» щоденно харчуються близько 4000 військовослужбовців. І, якщо раніше раціон складався з 32 позицій, то зараз це – майже 400.

«Зокрема, це фрукти (банани, яблука, ківі, лимони, апельсини тощо), овочі в салатах, кава, соки, йогурти, шоколад, нові види печива, м’яса (індичка), гриби, молочні продукти (сметана) і ще багато чого», – підсумовує Гузун.


Переглядів: 256

Останні новини