Перейти до головного вмісту

Благодійність стала перетворюватися на шоу. Це велика проблема

Олег Карпенко, заступник директора Фонду «Повернись живим»

Понад 11 мільярдів гривень, або близько 341 мільйона доларів, зібрав із 2014 року Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим». На сьогодні ми залишаємося найбільшою недержавною благодійною організацією, яка допомагає Силам оборони України. Завдяки чому цього вдалося досягти?

Фонд діє ось уже 10 років, із самого початку російсько-української війни. Ми працюємо стало, комплексно і компетентно. Детально аналізуємо потреби Сил оборони, маючи інформацію як від військового керівництва, так і безпосередньо з фронту. І розробляємо проєкти, які дають максимально ефективний результат за мінімальних вкладень. У березні 2022 року «Повернись живим» встановив новий стандарт для благодійних організацій в Україні, отримавши дозвіл на міжнародну закупівлю товарів військового призначення та подвійного використання, включаючи летальне озброєння.

Наприклад, нещодавно завершили реалізацію ініціативи «ДОВГІ РУКи ТрО». Усі бригади Сил територіальної оборони ЗСУ отримали розвідувально-ударні комплекси зі 120-мм мінометами загальною вартістю понад 338 мільйонів гривень. Доти штатно в ТРО були на оснащенні 60 і 82-мм. Ми дали засіб, який працює на понад удвічі більшу відстань — до 7 км, а також із у три–чотири рази потужнішим боєприпасом. Таким чином не тільки посилили вогневий потенціал кожної з 31 бригад ТрО і надали цим батареям засоби ураження і логістики. А й створили довкола них розвідувально-ударний контур із цілою екосистемою розвідки, ідентифікації, цілевказання, коригування і підтвердження результатів.

У травні 2023 року 112-та окрема бригада Тероборони з Київщини серед перших отримала розвідувально-ударний комплекс у рамках проєкту «ДОВГІ РУКи ТрО».

Наш пріоритет у допомозі війську — високотехнологічні речі, здатні створювати перевагу на полі бою і рятувати багато життів. Це транспорт, засоби зв’язку, аеророзвідки, розмінування, живлення, ударні дрони, оптика. Намагаємося не розпорошувати ресурс організації. Тому запити приймаємо по потребам підрозділів не менше батальйону. 

Інструктори Фонду з БпЛА, снайпінгу, такмеду, саперної справи, цифрової артилерії підготували більше 10 тисяч висококваліфікованих військових фахівців. Наприклад, торік провели навчання  556 марксменів, піхотних снайперів, і забезпечили їх оптичними або тепловізійними прицілами. Понад 1600 бійців – мінометників, гранатометників, танкістів — навчили стріляти максимально влучно із закритих вогневих позицій, а значить — безпечніше для бійців і з економією боєприпасів. 

При цьому ми не тільки безпосередньо навчаємо захисників. Наш пріоритет — розбудова спроможностей самого війська  у підготовці людей. Так, торік за проєктом «Тримаю!» ми розгорнули 27 навчальних класів із тактичної медицини і забезпечили тренувальним майном 10 осередків підготовки у Силах оборони України. На лютий 2024-го, в них отримали навички з такмеду близько 120 тис. військовослужбовців. Зараз допомагаємо зі створенням у Сухопутних військах ЗСУ Школи підготовки спеціалістів безпілотних авіаційних комплексів «Ятаган».

«Повернись живим» має прозору публічну звітність. Кожен благодійник може відслідкувати на сайті, куди Фонд витрачає кошти. Також важливий принцип роботи організації — аполітичність. 

Завдяки дотриманню цих принципів нам довіряють. Фонду донатять і великі компанії, і сотні тисяч людей, а також громадські, релігійні й інші організації.

Хто донатить «Повернись живим»

70% пожертв отримуємо від фізичних осіб і 30% — від юридичних. Наша цільова аудиторія переважно — українці в Україні. Це 85% надходжень. Ще 10% — українці за кордоном і 5% — громадяни інших країн.

Літні люди перераховують на підтримку армії кошти зі своїх невеликих пенсій. Школярі відмовляються від випускних і передають гроші на військо. Знаємо й благодійників, у яких росія забрала дім, сім’ю, бізнес. Макс Іщенко, засновник проєктів DOU.ua і djinni.co, родом із Донеччини. Коли 2014-го росіяни окупували його місто, виїхав і вже 10 років системно підтримує Фонд. Також отримуємо кошти від бізнесів, які через окупацію все втратили, перезапустилися на підконтрольній Україні території і допомагають Силам оборони. 

На кону — виживання держави і нас як народу 

«Повернись живим» вдається тримати високий рівень надходжень. З травня 2022 року поставили планку в 300 мільйонів гривень щомісяця. 2023-го залучали в середньому 377 млн грн. Цьогоріч донати відчутно знизилися. Перший квартал доволі важкий. У січні й лютому зібрали менше 200 млн грн. У березні ситуація покращилася. Сподіваємося, протягом року вирівняємо надходження.

На кількість донатів впливає багато факторів. Один із них — збори інших великих організацій. Цільова аудиторія благодійних фондів пересікається. Якщо інші оголошують великі публічні збори, перетягують нашу аудиторію у свої проєкти. До того ж є безліч зборів малих волонтерських ініціатив. Багато людей, які нам допомагали, зараз в армії. Відповідно, закривають власні потреби, самі збирають на пікапи, дрони. Це також перетягує ресурс. При цьому економічна ситуація у країні погіршується.

Також на мотивацію людей донатити впливає міжнародна підтримка. Чим активніше Україну підтримує Захід, тим більше вмотивовані люди в Україні. А заяви про припинення допомоги — демотивуючий фактор.

Ситуація на полі бою теж відображається на кількості донатів. Коли просуваємося, маємо тактичні перемоги, надходження ростуть. Трагічні події, як масовані ракетні обстріли, також згуртовують людей і мотивують допомагати армії. А от корупційні скандали, політичні сварки в країні негативно впливають на настрої людей, вселяють зневіру — і донатів меншає.

На жаль, бізнес, особливо той, що має кінцевих бенефіціарів за кордоном, активніше підтримує гуманітарні проєкти. Мало хто готовий долучатися до ініціатив, пов’язаних зі зброєю. 

Загалом активніше вдається залучати донати на унікальні проєкти. Збори на Mavic або тепловізори уже мало цікаві. У 2023 році благодійність стала перетворюватися на шоу. Під час кожного збору треба розігрувати призи, співати, танцювати. Це велика проблема. Потрібно відходити від цього. В країні триває війна. На кону — не тільки наші цінності, демократія і свобода, а й саме існування нашої держави й виживання нас як народу. Треба говорити з суспільством серйозніше. Маємо розвивати системність у підтримці Сил оборони. Щоб це було для людей нормою, а не емоційною історією.

Тест вперше опубліковано на сайті Ukraine.ua

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ