Перейти до головного вмісту

226 мільйонів менш як за три доби: завершили збір на Операцію «Єдність 2: Новорічний салют» 

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим», UNITED24 і monobank менш ніж за три доби зібрали понад 226 мільйонів гривень на 5 000 FPV-дронів із боєкомплектом у рамках Операції «Єдність 2: Новорічний салют».

Збір 220 мільйонів на дрони-камікадзе стартував 13 грудня і завершився до вечора 15-го. Кількість донатів сягнула більше 246 тисяч. Найбільший був від благодійника, який вирішив залишитися анонімним, і становить 100 мільйонів гривень. До збору також долучилися Група компаній Autostrada, Мережа аптек «АНЦ», INTERTOP, «Ябко», Компанія-виробник полімерної тари «АСТ», EVA, Taxer, «Смартівей», «Укргазбанк», «Леомарк», Relokia та інші.

Фонд на зібрані кошти придбає за кордоном 3000 FPV-дронів з тепловізійними камерами та 2000 з денними та укомплектує їх кумулятивними й осколково-фугасними бойовими частинами українського виробництва.

Першу партію з 3000 безпілотників Фонд планує отримати вже в січні 2024 року. Друга має надійти в Україну в лютому. 

«Фахівці «Повернись живим» вже працюють над тим, щоб якнайшвидше реалізувати закупівлю і передати FPV-дрони у військо. Все майно буде розподілено між захисниками, які боронять Україну у найгарячіших точках», — йдеться у повідомленні Фонду у Фейсбуці.

Нагадаємо, в серпні цьогоріч у рамках спільного збору Операція «Єдність» «Повернись живим» разом з UNITED24 і monobank зібрали 235 000 000 гривень на 10 000 FPV-дронів і боєприпаси до них. 

FPV-дрони придбали за кордоном, а боєкомплект — в українських виробників.   

Оскільки «Повернись живим» має дозвіл на закупівлю товарів військового та подвійного призначення, а також тривалий досвід у ввезенні допомоги військовим з-за кордону, закупівлю та передачу дронів-камікадзе у війська «під ключ» здійснював Фонд. 

Перша партія з 5 000 дронів надійшла у жовтні. Їх отримали 33 військові частини: підрозділи Сухопутних та Десантно-штурмових військ, Сил спеціальних операцій та Територіальної оборони, а також воїни ЦСО «А» Служби безпеки України. Про отримання другої партії з 5 000 дронів-камікадзе «Повернись живим» повідомив 4 грудня.