Перейти до головного вмісту

На кіберзбір «Повернись живим» задонатили понад мільйон: нові деталі проєкту

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» та платіжний сервіс Portmone розпочали збір 50 мільйонів гривень на закупівлю обладнання для військових кіберів Збройних Сил. Протягом 20-23 лютого вдалося акумулювати понад 1 мільйон 460 тисяч грн.

З міркувань безпеки та за домовленістю з командуванням частини, детальний список закупівлі, а також назву підрозділу й відомості про його завдання не розголошувалися.

Однак, проєкт викликав резонанс, на який команда Фонду не могла не відреагувати, тож зібрала відповіді на найпоширеніші запитання щодо збору:

Хто такі кіберсили або ж військові-кібери, яким покликаний допомогти проєкт?

Кіберсили або ж військові-кібери — військова частина Збройних Сил, яка підпорядковується одному з управлінь Генерального штабу ЗС України. Вона була створена відповідно до указу президента й з початком повномасштабного вторгнення активно включилася у процес протидії російській агресії у кіберпросторі.

Команда «Повернись живим» вже не вперше допомагає цій військовій частині. У 2022 році коштом благодійників потреби її військових були забезпечені на понад 8,7 млн грн.

ДОЛУЧИТИСЯ ДО КІБЕРЗБОРУ

Що саме закупить Фонд і до чого тут кібернаступ?

50 000 000 грн, які разом з Portmone команда «Повернись живим» збирає в рамках цього проєкту, будуть використані на закупівлю системного, мережевого та іншого обладнання для облаштування дата-центру в одній з військових частин Збройни Сил. Ці технічні засоби забезпечать отримання розвідувальної інформації, яку ЗСУ застосують під час планування дій на реальному полі бою. Йдеться також про використання потужностей дата-центру для пошуку вразливостей ворога та критичних елементів його інфраструктури, зокрема кіберінфраструктури.

Вже зараз військова частина Збройних Сил, для потреб якої відбувається збір, успішно діє у ворожому кіберпросторі. Наразі її командування й самі військові-кібери готові до масштабування своєї діяльності. Матеріально-технічні засоби, що будуть придбані, суттєво розширять перелік і складність завдань, а відповідно й збільшать шкоду для ворога. Зростання інтенсивності роботи військових-кіберів, яке відбудеться після придбання необхідного обладнання, і отримало назву «кібернаступ».


Свою підтримку проєкту висловило Командування військ звʼязку та кібербезпеки Збройних Сил у дописі на офіційній сторінці у Facebook, а також Військовий інститут телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут.

«Ми певні, що ці відповіді знімуть принаймні частину запитань, які могли виникнути у благодійників «Повернись живим» щодо збору. Наша команда, спільно з партнерами та військовими-кіберами продовжує працювати задля того, щоб ви отримали всю необхідну інформацію про успіхи українських військових у кіберпросторі», 

резюмують в організації.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ