Перейти до головного вмісту

Сили оборони із розвідкомплексом «ШАРК» знищили техніки росіян на $25 мільйонів 

Результатом застосування безпілотного розвідкомплексу «ШАРК», який фонд «Повернись живим» і компанія ОККО передали війську у рамках проєкту «ОКО ЗА ОКО», стало знищення ворожої техніки щонайменше на $25 млн.  

За останні кілька тижнів «ШАРКи» коригували вогонь нашої артилерії, давали цілі та здійснювали об’єктивну фіксацію ураження ракетами HIMARS та іншими спеціалізованими засобами. Безпілотники підтверджено допомогли, зокрема, знищити: 

  • Бойові машини ТОР М2 (2 шт) — $10 млн 
  • Танк Т-80 (2 шт) — $4,4 млн
  • САУ 2с19 — $1,6 млн 
  • Самохідна пускова установка БУК М2 — $4 млн
  • Самохідна пускова установка БУК М3 — $4 млн
  • Комплекс РЕБ «ПОЛЕ-21» — безцінно (для оператора БПлА)

Також за допомогою комплексу бійці вперше за російсько-українську війну допомогли знищити РБ-636 «Свет-КУ» окупантів і вкрай рідкісну ворожу РЛС «Яструб АВ». 

У рамках проєкту «ОКО ЗА ОКО» зібрали 325 мільйонів гривень на 25 безпілотних комплексів «ШАРК» українського виробництва. Збір тривав близько п‘яти місяців із листопада 2022-го. Із кожного проданого на АЗК «ОККО» літра пального Pulls компанія перераховувала на проєкт по 1 гривні. Також небайдужі напряму переказували кошти на спецрахунок Фонду.

У рамках ініціативи українські військові отримають 25 комплексів: 75 БПЛА від Ukrspecsystems (50 основних безпілотників і ще 25 для оперативної заміни втрачених); 25 прохідних авто Torsus від Pulsar Expo, обладнаних пунктами управління; 25 пускових установок.

Безпілотник оснащений високонадійним модулем зв’язку та сучасними камерами, які дозволяють заглибитися у тил ворога до 60 км та вести спостереження на відстані до 5 км від БПЛА до об’єкта. Час польоту становить понад 2 год, а розгортання — 15 хв, дальність зв’язку — 60 км, максимальна швидкість польоту — 150 км/год.

Перший розвідувальний комплекс «ШАРК» отримала одна з артилерійських бригад ЗСУ. 

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ