Перейти до головного вмісту

Фонд підсилив мобільні вогневі групи ППО на понад 260 мільйонів

Фото: Олексій Бобовніков, Управління зв'язків з громадськістю ЗСУ

262 850 342,75 гривень витратив Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» з 2023 року по 15 травня 2024-го на підсилення мобільних вогневих груп (МВГ) протиповітряної оборони.

Торік «Повернись живим» долучився до державної програми з розгортання в усіх регіонах країни мобільних вогневих груп у новостворених зенітно-кулеметних батальйонах і підвищення їх ефективності. Тільки у рамках цієї ініціативи Фонд забезпечив близько 600 МВГ засобами зв’язку, живлення, тепловізійною оптикою та іншим обладнанням.

Допомогу отримали 106 військових частин із 22 регіонів України: підрозділи ППО Сухопутних військ, Повітряних сил, Сил територіальної оборони, Державної спеціальної служби транспорту, Національної гвардії, Військово-морських сил, Держприкордонслужби та інші.

Загалом «Повернись живим» передав підрозділам протиповітряної оборони, зокрема:

  • 112 нових пікапів;
  • 1855 одиниць оптики;
  • 2587 планшетів та комплектуючих;
  • 820 засобів зв’язку;
  • 248 прожекторів;
  • 909 засобів живлення;
  • 320 ноутбуків;
  • 195 моніторів.

Усе обладнання Фонд придбав із внесків громадян і бізнесів на загальні рахунки організації поза окремими публічними зборами.

Фонд продовжує роботу із забезпечення МВГ транспортом і обладнанням й оновлюватиме звітність за цим напрямом на сторінці ініціативи «Другий рубіж ППО».

Мобільні вогневі групи є фактично другим рубежем протиповітряної оборони. Їх переважно застосовують на шляхах, якими ворожі повітряні цілі намагаються оминути основні засоби нашої ППО, зазначають на сайті «Повернись живим». Завдяки транспорту та обладнанню від Фонду МВГ знищують «Шахеди» і ракети, які, за задумом росіян, мали би вражати необхідні для функціонування країни підприємства й установи.

Нагадаємо, Фонд працює на підсилення протиповітряної оборони України з 2016 року. Зокрема, допомагав підрозділам ППО Сухопутних військ із ремонтом та модернізацією зенітних ракетних комплексів, обладнанням пунктів управління, сучасним зв’язком. І це суттєво вплинуло на готовність воїнів до відбиття масованих ворожих атак у перші критичні тижні нового етапу повномасштабної війни росії проти України 2022-го. Відтоді Фонд розширив допомогу протиповітряній обороні й на Повітряні сили і масштабував її.