Перейти до головного вмісту

«ОКО ЗА ОКО». «Повернись живим» і ОККО запустили спільну ініціативу, щоб придбати 25 безпілотних комплексів «ШАРК»  

The total cost of the project, UAH 325 million (USD 8 million), includes 75 drones, 25 cars and the same number of launchers. At the same time, 25 UAVs are additional and will be in reserve for prompt replacement of those lost in battles. «It is this kind of approach with thinking several steps ahead that is a competent help to the Army», Taras Chmut, director of «Come Back Alive», says

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» та мережа АЗК ОККО запустили спільну ініціативу «ОКО ЗА ОКО», метою якої є придбання 25 розвідувальних безпілотних авіаційних комплексів «ШАРК». Загальна вартість проєкту — 325 000 000 гривень. 

Із кожного літра пального PULLS 95 або PULLS Diesel, яким українські водії заправлятимуться на ОККО, 1 гривня автоматично буде передаватися на безпілотні авіаційні комплекси «ШАРК». Для додаткових донатів також можна використовувати спеціальний рахунок ініціативи.   

«Ми придбаємо не просто розвідувальні безпілотники, а унікальну розробку, створену фахівцями нашого Фонду, виробниками БПЛА «Укрспецсистемс» і компанією Pulsar Expo, що забезпечує проєкт спеціальними автівками, які ми спільно перетворимо на наземні станції управління польотами», — каже директор воєнного департаменту «Повернись живим» Андрій Римарук.  

Комплект кожного з 25-ти комплексів проєкту «ОКО ЗА ОКО» складатиметься з: 

— наземної станції з пунктом управління на базі комфортного та прохідного мікроавтобуса;

— 2 БПЛА «ШАРК», стійких до засобів РЕБ та складних погодних умов;

— катапульти. 

«Ціна одного комплексу — 13 мільйонів гривень. А у загальну вартість проєкту в 325 мільйонів гривень також входять ще плюс 25 додаткових БПЛА, які знаходитимуться у резерві для оперативної заміни втрачених у боях. Саме такий підхід із продумуванням кількох кроків наперед і є компетентною допомогою армії. Наземна станція управління у вигляді укомплектованого повнопривідного авто допоможе пілотам обирати найкращі точки для зльоту, а новітні алгоритми роботи програм БПЛА «ШАРК» забезпечать комплексу кращу роботу в умовах РЕБ», — коментує директор «Повернись живим» Тарас Чмут.    

Придбані з допомогою українців комплекси Фонд розподілить, спираючись на поточну ситуацію на фронті та рекомендації Генштабу ЗСУ. Оскільки комплекси є висококласним спеціальним обладнанням, використовувати їх зможуть, зокрема, окремі розвідувальні батальйони, спецпризначенці та підрозділи, які коригують далекобійну артилерію у складі піхотних бригад. 

«Заправка авто — річ буденна, але навіть вона може працювати на перемогу. Для нас це особливо важливо — перетворювати наше пальне PULLS у помсту ворогу, тому ми віддаємо 1 гривню з кожного літра. Кожна четверта заправка автомобіля в Україні відбувається на ОККО, тому ми дуже скоро зможемо довести, яка ми сила разом із нашою спільнотою водіїв», —  додає Василь Дмитрів, маркетинг-директор мережі ОККО. 

Мережа АЗК ОККО(«Концерн Галнафтогаз») входить до складу OKKO Group та є однією з найбільших автозаправних мереж в Україні. У структурі компанії є також заклади харчування в дорозі, стаціонарні та мобільні лабораторії контролю якості нафтопродуктів тощо. Від перших днів широкомасштабного російського вторгнення ОККО підтримує оборону й відбудову країни. Станом на кінець вересня загальний розмір допомоги, наданої за сприяння компанії, становив 138, 5 мільйона гривень. Компанія протягом 8 місяців на своїх АЗК безкоштовно годувала військових у гарячих точках, забезпечує пальним волонтерів/фонди, взяла участь у відбудові деокупованих районів Київської й Чернігівської областей, зокрема відновила 4 освітні заклади на Київщині, придбала 5 реанімобілів.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ