Перейти до головного вмісту

Полонених почали катувати після теракту в Оленівці: свідчення очевидця 

Росіяни обстріляли колонію №120 в окупованій Оленівці Донецької області 29 липня. Серед звільнених із полону 21 вересня українських військовослужбовців — восьмеро поранених внаслідок цього теракту, повідомив начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов. Фото: Reuters

Росіяни почали катувати військовополонених українців після теракту на території колишньої виправної колонії в селищі Оленівка Донецької області. Про це повідомило джерело «Повернись живим» в одній із силових структур України після спілкування з очевидцем трагедії. 

Теракт був запланований заздалегідь. Людей перевели в новий барак колонії нібито перед обміном. Вибуху всередині нього не було, вдарили ззовні. 

Тижні перед терактом до військовополонених не застосовували тортур, стверджує очевидець. Однак на момент скоєння воєнного злочину окупанти ухвалили рішення не обмінювати азовців і влаштувати над ними показове судилище. Тому після теракту полонених більше не боялися скалічити чи вбити. 

Були випадки, коли самі ж полонені медики реанімували українських військових після побоїв окупантів.

Тортури тривали до останніх днів перед обміном. А перед самим звільненням бійців змусили сказати на камеру, що до них не застосовували насильства і що вони задоволені умовами утримання.

«Трибунали» над азовцями мали важливе символічне значення для керівника рф Володимира Путіна. Однак він ухвалив спонтанне рішення про обмін у зв’язку з наміром анексувати частину України через «референдуми» на окуповагих територіях Донецької, Луганської, Запорізької, Херсонської областей, вважає джерело Фонду. Разом із оголошеною в росії мобілізацією цей крок має нібито показати готовність кремля до переговорів, але з зафіксованих позицій.

«Росіяни йдуть на поступки лише з примусу і після поразки, усвідомити і прийняти яку у їх керівництва бере забагато для адекватної реакції часу, — кажуть українські силовики. — Відповідно, ми не маємо іншого вибору, ніж розмовляти з позиції сили».

У ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії в селищі Оленівка на тимчасово окупованій території Донеччини вибух знищив будівлю, де утримували військовополонених. Загинули понад 50 українських захисників, за даними росіян. ​Поранення дістали 130 людей, повідомляв Офіс генпрокурора України.

У спільній заяві Генштаб Збройних сил, Міноборони та СБУ назвали вибух в Оленівці спланованим Росією терактом. 

21 вересня Україна повернула 215 полонених. Зокрема, 205 українських військових, із них 108 — бійці «Азову». 10 іноземців, які воювали на боці ЗСУ, звільнили за посередництва Саудівської Аравії.

В рамках обміну рф віддали обвинуваченого в державній зраді і сприянні терористичній організації Віктора Медведчука і 55 російських військових. 

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ