Перейти до головного вмісту

«Повернись живим» і Київстар забезпечать ПвК «Південь» мобільними системами зв’язку для ППО

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» забезпечить Повітряне командування «Південь» десятьма мобільними системами звʼязку для протиповітряної оборони завдяки внеску компанії Київстар у 50 млн грн. Ще 15 млн грн, необхідних для ініціативи, мобільний оператор акумулює разом зі своїми абонентами.

У рамках спільного проєкту «Нам тут жити: мобільні системи зв’язку для ППО» Фонду і Київстар ПвК «Південь» отримає десять комплексних апаратних звʼязку. 

КАЗи — це спеціально обладнані повнопривідні вантажівки, розроблені Фондом і військовими Протиповітряної оборони.  

«Комплексні апаратні звʼязку, які ми з Київстар передамо Повітряному командуванню «Південь», будуть застосовувати, зокрема, як командно-штабні машини. КАЗи мають усе необхідне для забезпечення безперебійного звʼязку у підрозділах ППО, які прикривають небо Херсонщини, Одещини, Миколаївщини, а також частково Дніпропетровської, Запорізької та Кіровоградської областей. Зроблені на базі повнопривідних вантажівок КАЗи максимально мобільні, що дозволяє підрозділам оперативно змінювати та покращувати своє положення. Також комплексні апаратні звʼязку мають повну енергетичну і теплову автономію, завдяки чому здатні працювати за будь-яких обставин та погодних умов», — каже заступник директора Фонду «Повернись живим» Олег Карпенко.

Задача КАЗу — координація роботи та організація звʼязку між підрозділами ППО. Як командно-штабна машина він приймає інформацію про небезпеку з повітря і за лічені секунди передає її у бойовий підрозділ. Саме тому комплексні апаратні зв’язку — одні з головних автівок дивізіонів, свого роду нервова система ППО.

Кожна вантажівка має три повноцінних робочих місця і обладнання, необхідне для супроводу протиповітряних ракетних комплексів, серед яких і американський MIM-104 Patriot. Мова, зокрема, про системи захищеного звʼязку, компʼютери зі спеціальним програмним забезпеченням, монітори, кабель, маршрутизатори і комутатори.

«Київстар продовжує системно підтримувати суспільство та наших захисників. Розуміючи критичне значення зв’язку, ми вирішили підтримати Повітряні сили надійним обладнанням, що забезпечує зв’язок в їх роботі. Внесок компанії є першою частиною допомоги з анонсованих 100 мільйонів гривень для ЗСУ після кібератаки», — зазначив Олександр Комаров, генеральний директор Київстар.

Підтримати ініціативу клієнти Київстару можуть, підключивши Суперсилу
 «Допомога ЗСУ» — до 50 грн із оплати тарифного плану йтимуть на мобільні системи зв’язку для ППО  уже з 1 квітня 2024 року.

Також можна оформити SMS-підписку. Надішліть повідомлення на номер 515, аби донатити 10 грн після кожного поповнення рахунку на суму від 50 грн. 

Всі кошти, додатково залучені до 50 млн грн від Київстар, компанія перерахує на забезпечення війська комплексними апаратними зв’язку та необхідним обладнанням.
Всі способи підтримати ініціативу — на сайті проєкту.