Перейти до головного вмісту

«Повернись живим» і ОККО передали Силам оборони усі 25 розвідкомплексів «ШАРК»

Фонд «Повернись живим»

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» і мережа «ОККО» передали Силам оборони України усі 25 розвідувальних комплексів «ШАРК» у рамках спільного проєкту «ОКО ЗА ОКО».

Перший розвідкомплекс військові отримали у березні, три останні — 11 вересня.

«ШАРКИ» у рамках ініціативи «ОКО ЗА ОКО» отримали майже всі артилерійські бригади й розвідувальні батальйони, що воюють у складі Збройних сил України. Крім того, чотири комплекси передано Морській піхоті, три — механізованим бригадам, а саме: 72 ОМБр імені Чорних Запорожців, 28 ОМБр імені Лицарів Зимового Походу і 92 ОМБр імені кошового отамана Івана Сірка, два — Головному управлінню розвідки МОУ, один — підрозділу технічної розвідки навчального центру, який виконує бойові завдання на фронті. Ще один комплекс відіграв неабияку роль у літній наступальній кампанії — його отримала окрема рота розвідки, яка успішно попрацювала на Півдні України.

Ці «ШАРКи» уже допомогли знищити ворожу техніку на сотні мільйонів доларів. Наприклад, тільки один із цих 25 розвідкомплексів допоміг знищити на Запорізькому напрямку 5 зенітно-ракетних комплексів «Бук», систему залпового вогню «Град», декілька гармат і гаубиць. Крім того, з допомогою «ШАРКів», уперше за російсько-українську війну було знищено комплекс радіолокаційної боротьби «Свєт-КУ» і вкрай рідкісну ворожу РЛС «Яструб АВ». Серед інших вражених цілей — такі об’єкти РЕБ і РЛС, як «Поле-21», «Зоопарк-1М», «Леєр-2», десятки одиниць артилерії та бронетехніки тощо.

«25 розвідкомлексів «ШАРКів» вже працюють на передовій. Завдяки великій дальності та тривалості польоту виявляють у тилу ворога «велику рибу» — зенітні ракетні комплекси, реактивні системи залпового вогню, радіолокаційні станції, засоби радіоелектронної боротьби і розвідки — і коригують вогонь нашої артилерії по ним. Важливо також, що це не просто безпілотники, а самодостатні комплекси на базі повнопривідного переобладнаного шасі — це робить роботу екіпажів ефективнішою і безпечнішою», — говорить директор «Повернись живим» Тарас Чмут.

До кожного комплексу «ШАРК» вартістю 13 млн грн входить обладнане пунктом управління прохідне авто, пускова установка і два БпЛА з розмахом крил 3,4 метра, здатністю працювати у повітрі до 4 годин, на відстані до 60 кілометрів. Вони стійкі до засобів РЕБ і можуть здійснювати адаптивний трекінг цілі навіть при швидкості об‘єкта у 100 км/год.

Крім того, в рамках ініціативи придбали 25 резервних БпЛА, щоб замінювати втрачені чи пошкоджені під час завдань.

«Це дуже ефективна інвестиція в перемогу. На придбання комплексів ми витратили 325 мільйонів гривень, а вони уже допомогли знищити ворожу техніку на кілька мільярдів гривень. І продовжують працювати на лінії фронту, — коментує СЕО ОККО  Василь Даниляк. Наша мережа ОККО відраховувала на закупівлю цієї техніки по 1 грн з кожного проданого літра брендового пального Pulls, яке ми тепер називаємо пальним помсти. Не перестаю дякувати усім українцям, які долучилися до нашої ініціативи».

325 млн грн на 25 розвідувальних комплексів «ШАРК» для Сил оборони України «Повернись живим» і ОККО зібрали у листопаді 2022 року — квітні 2023-го. Наразі триває спільна ініціатива «ОКО за ОКО 2. Озброїмо ТрО до зубів» — збір 400 млн грн на міномети, крупнокаліберні кулемети та автоматичні гранатомети для Сил Територіальної оборони ЗСУ.