Перейти до головного вмісту

«Вишкіл капітанів» за понад рік пройшли 560 командирів

Фото: Сили територіальної оборони ЗСУ

У Силах територіальної оборони ЗСУ завершився шостий «Вишкіл капітанів» — курс для командирів рот та офіцерів штабів батальйонів.

Проєкт стартував наприкінці минулого року. Відтоді за його програмою підготували 560 офіцерів. Зокрема, 29 представників Національної гвардії, вісім — Десантно-штурмових військ, решта — офіцери Сил ТрО.

Впродовж двомісячного курсу командири рот, взводів та офіцери штабів батальйонів з усіх регіонів України вивчають процедури планування бою — Troop Leading Procedures, військовий процес ухвалення рішень — Military Decision Making Process, діляться бойовим досвідом і розвивають лідерські навички. Крім того, слухачі проходять онлайн курс «Застосування технологій в умовах війни» від Victory Drones, практикують програмне забезпечення «Кропива».

Програму «Вишколу капітанів» розробили на основі стандартів армій країн НАТО з урахуванням досвіду російсько-української війни. Інструктори курсу мають бойовий досвід та пройшли підготовку у Великій Британії.

«Найважливіша ланка командирів у війську — це командири рот, які керують боями, ведуть за собою, це офіцери підрозділів, які обороняють кожен опорний пункт, позиції, не даючи ворогу отримати перевагу і не відступаючи. На «Вишколі капітанів» знаходяться саме такі командири. Знання та навички, які вони отримують тут, допоможуть ефективно планувати бій та зберігати життя бійців. І рухатися разом до перемоги», — говорить Командувач Сил територіальної оборони ЗСУ генерал-майор Анатолій Баргилевич.

Курс відбувається за підтримки Фонду компетентної допомоги армії «Повернись живим» і партнерів: ІТ-компанії Genesis, мультипродуктової IT-компанії SKELAR, а також Headway, appflame, AMO та Universe.

«За понад рік діяльності «Вишкіл капітанів» показав свою високу ефективність. Його слухачі кажуть, що це найкраща підготовка, яку вони проходили. Її отримали понад пів тисячі командирів взводів і рот, офіцерів бойового управління батальйонів. Вони вже застосовують нові знання і навички. Це дає результати на полі бою», — каже директор «Повернись живим» Тарас Чмут.

«Genesis підтримує розвиток військової освіти та лідерства в армії, адже ми впевнені що це може дати Україні значну перевагу на полі бою. Інвестиції в освіту та безпеку людей — найцінніші. Саме тому ми та наші партнерські компанії системно підтримуємо цей проєкт. Також разом з «Повернись живим» ми запустили краудфандингову ініціативу для комплектації засобами аеророзвідки бригад, у яких офіцери пройшли Вишкіл», — коментує СЕО Genesis Володимир Многолєтній.