Перейти до головного вмісту

Запакуй небо — прокачай ППО: Повітряні сили ЗСУ отримали перший носимий комплект зв’язку та управління

Фото: Анатолій Гаєвський, фонд «Повернись живим»

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» передав підрозділам протиповітряної оборони Повітряного командування «Центр» першу партію обладнання у рамках спільного з Новою поштою проєкту «Запакуй небо — прокачай ППО».

Перший з десятків носимих комплектів зв’язку та управління вже працює задля того, щоб захисники українського неба могли реагувати на загрозу з повітря не за хвилини, а за секунди.

Ці валізи обладнані усіма необхідними телекомунікаційними засобами і оргтехнікою, до того ж легко розкладаються у сучасний мобільний командний пункт з робочими місцями для наших воїнів. І вони — лише один з 4 компонентів проєкту «Запакуй небо — прокачай ППО».

«Сучасна війна вимагає сучасних рішень. Зв’язок, автоматизація — це те, до чого ми йдемо. Даний комплект дозволяє розгорнути мобільний пункт керування будь-де, будь-коли і за будь-яких умов», — говорить військовослужбовець ЗСУ, консультант Фонду «Повернись живим» Олексій Дубинка.

«За теперішніх умов оперативність прийняття рішень та керування підрозділами виступають на перший план. Особливо, коли йдеться про ведення протиповітряного бою. Нове сучасне обладнання сприятиме нам при виконанні бойових завдань. Дозволить у короткі терміни змінити місце, позиції і не залежати від основних джерел електропостачання та живлення», — каже боєць ЗСУ, ім’я не називає.

Проєкт «Запакуй небо — прокачай ППО» стартував у червні 2023 року. «Повернись живим» разом з Новою поштою збирають 330 мільйонів гривень для підсилення протиповітряної оборони та забезпечення Повітряного командування «Центр» сучасними засобами зв’язку і рухомими пунктами управління. Наразі вдалося акумулювати вже понад 190 мільйонів.

У межах проєкту Фонд планує придбати:

  • рюкзаки мобільної вогневої групи: легкі й водночас функціональні, адже містять  усі необхідні види зв’язку;
  • переносні командні пункти: робоче місце-трансформер для захисників неба, що розміщується у кейсі вагою 60 кг;
  • комплексні апаратні зв’язку: буде супроводжувати протиповітряні ракетні комплекси, укомплектована необхідним телекомунікаційним обладнанням та має комфортні робочі місця для військових;
  • рухомі командні пункти: прохідні вантажівки, що дають можливість командувати військами під час руху; універсальні місця роботи й відпочинку для захисників.

Щоб долучитися до збору купуйте лімітоване пакування у відділеннях Нової пошти — 10 гривень з кожної проданої коробки та по 5 гривень з пакета і конверта для документів будуть перераховані до Фонду «Повернись живим». Також користуйтеся поштоматами — з кожного відправлення чи доставки Нова пошта спрямовує 10 гривень на рахунок проєкту. Ви можете задонатити через спеціальний рахунок на лендінгу ініціативи, у застосунку Нової пошти чи безпосередньо у відділенні, або закинути кошти на «банку».