Перейти до головного вмісту

Аеророзвідники ГУР отримали безпілотний комплекс PD-2

Фото: Анатолій Гаєвський, Фонд «Повернись живим»

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» передав аеророзвідникам Головного управління розвідки Міністерства оборони України безпілотний комплекс PD-2. Його вартість становить 25 709 801,13 гривень.

БпАК PD-2 — це високотехнологічна система українського виробництва у складі двох безпілотних літаків, наземної станції управління з власними живленням та системою зв’язку, інтегрованими у новий мікроавтобус великої прохідності з комфортабельними робочими місцями для пілотів. Загалом Фонд придбав 11 таких безпілотних комплексів.

«Головне в цьому комплексі — його здатність працювати в умовах активного подавлення засобами РЕБ, — говорить «Рубен», командир розвідувального підрозділу ГУР, якому Фонд передав PD-2. — А ще він здатен проводити розвідку на відстані понад 100 кілометрів. Під час оборони Києва ми літали на аналогічному комплексі на 95 км від точки старту. І в повітрі він може перебувати понад 5 годин: це означає, що PD-2 за один політ може закрити потреби не одного артилерійського розрахунку. А ще — одночасна робота відео та тепловізійного каналу, функція трекінгу та ще безліч корисних нюансів».

«У нашій групі ми ніколи не рахували знищені цілі. Це не змагання — просто є величезне бажання їх спалити», — розповідає «Озі», боєць одного з підрозділів ГУР. У безпілотній розвідці він вже восьмий рік. Літав майже на всьому, що мали у розпорядженні Сили оборони.

«Один із наймасштабніших епізодів — Краматорськ, літо 2022-го, коли росіяни наступали на Лисичанському напрямку, в районі Білогорівки. Ми коригували артилерію 24/7, встигали лише змінювати батареї на безпілотниках та проводити ротацію їхніх пілотів, — пригадує аеророзвідник. — Тоді, за тиждень, було знищено сотні російських окупантів та понад 80 одиниць броньованої та іншої військової техніки».

Торік під Лисичанськом підрозділ «Озі» не мав безпілотного комплексу, здатного літати в оперативну глибину супротивника: на 30, 40, 50 і більше кілометрів. 

Нагадаємо, PD-2 — це багатоцільові безпілотні комплекси вітчизняного виробництва, розроблені «UkrSpecSystems», з радіусом польотів понад 200 кілометрів. Безпілотники мають двигун внутрішнього згоряння, відтак, у порівнянні з електричними літаками, долають більші дистанції. Для взлету їм не потрібен аеродром. Ці БПЛА мають шасі і злітають вертикально.

PD-2 може працювати у повітрі до 12 годин. Безпілотники обладнані якісним цільовим навантаженням. Їхні камери мають п’ятикратний оптичний зум на тепловізорі і збільшення на денній камері до 30 крат. Завдяки цьому PD-2 може чітко визначати координати об’єктів у кадрі на відстані понад 5 кілометрів.

Безпілотник використовує військові стандарти зв’язку з псевдовипадковим перелаштуванням робочої частоти (ППРЧ), максимально захищений від дії ворожого РЕБу. Це робить його стійким до подавлення як навігації, так і каналів керування. Також PD-2 автоматично відслідковують переміщення цілей. Якщо, скажімо, російський танк буде рухатися у кадрі — камера БПЛА автоматично може рухатися за ним.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ