Перейти до головного вмісту

Баскетбол на візках повертає ветеранів у соціум

27 липня відбулося відкрите тренування Національної збірної України на Invictus Games 2023 з баскетболу на візках. Фото: Нікіта Грива, Donbas Frontliner

1 серпня завершився другий навчально-тренувальний збір Національної збірної України на Invictus Games 2023.

Команда тренувалася з баскетболу на візках під керівництвом ветерана російсько-української війни і співробітника «Повернись живим» Тараса Шпука. Підготувати учасників допомогла тренерка збірної США з баскетболу на візках Ханна Волкер. Захід тривав дев’ять днів. Окрім тренувань команда відвідала реабілітаційні центри. Учасники працювали з психологами.

27 липня відбулося відкрите тренування з баскетболу на візках, яке відвідали журналісти і військовослужбовці, які зараз проходять реабілітацію. Вони також могли спробувати себе у цьому виді спорту.

«Ветеранів з ампутаціями, порушенням опорно-рухового апарату, травмами хребта, на жаль, стає більше. Не всі в команді з баскетболу на візках мають їх, але працюють на рівних умовах. Це класна реабілітація, хороший інструмент повернення ветеранів у соціум, — розповідає Тарас Шпук.

— Цей адаптивний вид спорту з’явився в Україні 2020-го. Доти ми не мали для нього обладнання. Потрібні були спеціальні візки, бо грати на звичайних травматично. Тоді команда Сполучених Штатів Air Force передала StratСom Ukraine (неурядова організація, яка здійснює відбір та підготовку збірної України на Invictus Games разом із «Повернись живим», Міністерством у справах ветеранів та ГО «Ігри Інвіктус Україна», — ред.) 10 візків і привезла спортамбасадорів та тренерів, які дали нам необхідні знання та навички.

На початку повномасштабного вторгнення довелося рятувати ці візки. Росіяни вже були біля Києва, обстріляли реабілітаційний центр у Пущі-Водиці, де знаходилися візки. Взяли два буса, одягнув водіїв у бронежилети і поїхали з Ілоною Волошиною (національний координатор «Ігор Нескорених» в Україні, — ред.) їх забрати. На виїзді з міста потрапили під обстріл артилерії — пересиділи в бліндажі й рушили далі. Коли прибули, одна сторона будівлі вже була розбита. Вивезли візки й деяке медобладнання. Поки росіяни не відійшли від столиці, все зберігали в офісі «Повернись живим».

Торік Україна вперше брала участь у змаганнях з баскетболу на візках на Invictus Games в Гаазі. Зараз сформували команду з 11 нових людей. Серед них і ті, хто отримали поранення після 24 лютого. Вони сіли вперше на візки цьогоріч у квітні під час відбору. Усі мотивовані і показують колосальний результат. За короткий період часу ми зробили справді сильну команду».

Перший навчально-тренувальний збір збірної України на Invictus Games 2023 завершився 9 липня. Учасники 18 днів тренувалися з плавання, стрільби з лука, легкої атлетики, велоспорту, веслування на тренажерах, паверліфтингу, настільного тенісу, волейболу сидячи та баскетболу на візках. 

15 серпня збірна вирушить у Хорватію на третій навчально-тренувальний збір, який триватиме близько двох тижнів. Звідти поїде на тренування в Німеччину, де 9-16 вересня у Дюссельдорфі відбудуться Invictus Games.

«Повернись живим» спільно з INTERTOP зібрали 12 031 578 гривень на забезпечення Національної збірної України в Invictus Games 2023 і реабілітацію ветеранів через спорт під час проєкту «Підтримай Нескорених».

Україна бере участь у Invictus Games з 2017 року. З 2019-го фахівці «Повернись живим» долучаються до відбору команди, супроводжують її на всіх етапах підготовки та на самих змаганнях.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ