Перейти до головного вмісту

Фонд передав ДПСУ комплекс з «віртуальною реальністю» для навчання зенітників

Тренажер ПЗРК

Тренувальний комплекс для опанування ПЗРК «Ігла» вартістю 1,2 мільйони гривень отримав Головний центр підготовки особового складу ДПСУ — від фонду компетентної допомоги армії «Повернись живим».
За словами керівників Центру підготовки, на цьому тренувальному комплексі навчатимуть зенітників не лише для Прикордонної служби, а для всіх родів військ і підрозділів, які визначить вище військове командування.
Це — лише частина великого проєкту Фонду з посилення протиповітряної оборони України вартістю 6 мільйонів гривень: загалом ми замовили 6 «тренажерів стрільця-зенітника з переносного зенітно-ракетного комплексу «Ігла» у їхнього розробника, київського НВП «Енергія 2000».

Тренажер ПЗРК від «Повернись живим» дасть змогу навчати зенітників всіх родів військ

У червні Фонд «Повернись живим» передав аналогічний комплекс 72-й ОМБр імені Чорних Запорожців. Відтоді бригада підготувала близько 200 зенітників, які вже знищують російські вертольоти та літаки на фронті. Нагадаємо, завдяки тренуванню з комплексом, 18 червня бійці 72-ої ОМБр взяли у полон льотчика-«вагнерівця». Поблизу Світлодарська військові збили «Іглою» російський штурмовик Су-25.

Як це працює?

Комплекс, в який входять комп’ютер, монітори, VR-окуляри і тренувальна пускова установка «Ігла» з безліччю датчиків, діє за принципом доповненої реальності. Боєць чує та бачить віртуальну ціль (наприклад, російський гелікоптер, літак чи ракету), тримає у руках ПЗРК і готує його до пуску, наводить на ціль і знищує умовного супротивника. Все як у бойових умовах. За однієї відмінності: за день одна людина може зробити десятки тренувальних пусків, не витрачаючи боєкомплекту, а за декілька днів — зробити 200-400 пусків та відпрацювати всі навички до автоматизму.

Комплекс має 16 навчальних програм, але його оператор може створювати і додавати нові, виходячи зі свого бойового досвіду.

Навчання на тренажері ПЗРК у 72-й ОМБр

Чому це важливо?

Російський агресор має значну перевагу у бойовій авіації. Щоб знівелювати її, Україні потрібна ешелонована система протиповітряної оборони. Її останній (і найбільш масовий) ешелон — стрільці-зенітники з переносними ракетними комплексами, які здатні вражати цілі на відстані кількох кілометрів. Тому опанування ПЗРК найпоширеніших типів (як-то «Ігла», «Перун» та «Стінгер») є одним з пріоритетів у підготовці військових професіоналів. У роботі з ПЗРК є безліч нюансів. І саме високотехнологічні тренажери з доповненою реальністю дають змогу опанувати їх до автоматизму.

Тренажер ПЗРК – це цілий комплекс обладнання: комп’ютер, монітори, макет ПЗРК з датчиками, VR-окуляри, комп’ютер та ще дещо

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ