Перейти до головного вмісту

«Запакуй небо — прокачай ППО»: 330 мільйонів на зв’язок для протиповітряної оборони зібрано

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» спільно з Новою поштою зібрали 330 мільйонів гривень для підсилення протиповітряної оборони у рамках проєкту «Запакуй небо — прокачай ППО».

Ініціатива стартувала 1 червня і завершилася 26 грудня. 

За зібрані кошти Нова пошта і Фонд забезпечать Повітряне командування «Центр»:

  • рюкзаками мобільної вогневої групи, які містять усі необхідні види зв’язку;
  • переносними командними пунктами — робочими місцями-трансформерами для захисників неба, що розміщуються у кейсах вагою 60 кг;
  • комплексними апаратними зв’язку, укомплектованими необхідним телекомунікаційним обладнанням та комфортними робочими місцями для військових. Вони супроводжуватимуть протиповітряні ракетні комплекси; 
  • рухомими командними пунктами — це прохідні вантажівки, що дають можливість командувати військами під час руху, універсальні місця роботи й відпочинку для захисників.

«Цей проєкт підвищує ефективність протиповітряної і протиракетної оборони — від мобільних вогневих груп, батарей зенітних ракетних комплексів, до органів військового управління дивізіонів, полків або бригад. Забезпечення ПВК «Центр» рюкзаками зв’язку, КАЗами, переносними та рухомими командними пунктами дозволить зменшити час від виявлення цілі до її знищення з хвилин до секунд. Усі компоненти проєкту поєднуються між собою, як конструктор. Наприклад, навіть якщо у нас з’явиться новий зенітно-ракетний комплекс на озброєнні, уся система з ним працюватиме», — говорить директор Фонду «Повернись живим» Тарас Чмут

«Як показує сьогодення, зв’язок — надважливий для всіх сфер життя. А зв’язок між ланками ППО — буквально рятує життя кожного з нас. Ми розуміли це від початку проєкту «Запакуй небо — прокачай ППО». Як і те, що процес виробництва такого сучасного обладнання для військових — дуже складний, довгий та дорогий. Але ми в Новій пошті любимо складні задачі та знаємо, що не існує нічого неможливого. Попри всі складнощі — ціль, яку ми ставили разом із «Повернись живим», досягнута. Я впевнений, що зараз захисники неба ще міцніші та ворогу їх не здолати», — каже Вячеслав Климов, співвласник Нової пошти.

Нагадаємо, у жовтні «Повернись живим» і Нова пошта передали підрозділам протиповітряної оборони першу партію носимих комплектів зв’язку та управління. Також захисники отримали телекомунікаційні комплекти та супутнє обладнання. 

Телекомунікаційні комплекти — це розміщений у рюкзаку для зручності транспортування автономний хаб із захищеними каналами звʼязку. Тож перебій у роботі одного чи навіть кількох таких каналів все одно дозволить екіпажу мобільної вогневої групи вчасно отримати наказ, інформацію про рух цілі та інші дані для її знищення.