Перейти до головного вмісту

Проєкт «Тримаю!»: у розгорнутих Фондом навчальних класах підготовку з такмеду пройшли 120 тисяч бійців

Чотири тренувальні укладки загальною вартістю 290 513,24 гривні, отримані 13-ою бригадою оперативного призначення Національної гвардії України «Хартія» в рамках проєкту «Тримаю!». Загалом Фонд передав такі базові набори турнікетів, бандажів, симуляторів кровотеч тощо для практичних занять із домедичної допомоги 15 військовим частинам — навчальним центрам і бойовим бригадам

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» із березня 2023 року по січень 2024-го розгорнув 27 навчальних класів із тактичної медицини і забезпечив тренувальним майном 10 осередків підготовки військових Сил оборони України. Станом на лютий 2024-го в них пройшли підготовку близько 120 тис. військовослужбовців, із них — 2,5 тис. бойові медики.

Вартість проєкту становить 20,8 млн грн. Їх навесні торік Фонд зібрав у партнерстві з компанією Ciklum.

«Ми запустили ініціативу «Тримаю!», щоб розгорнути навчальні класи на полігонах, де проводиться базова загальновійськова підготовка бійців. Планували забезпечити вісім навчальних осередків. Але вдалося більше завдяки раціональному розподілу коштів та залученню партнерської допомоги — частини безкоштовно наданих Фонду навчальних матеріалів, а саме турнікетів, симуляторів кровотеч, бандажів тощо», — говорить Людмила Паутець, керівниця інструкторського напряму з тактичної медицини Фонду «Повернись живим».

Чим саме забезпечили Сили оборони?

  • Вісім осередків підготовки військовослужбовців отримали за проєктом 27 навчальних класів — наметів із системами живлення та обігріву й оснащенням (проекторами, екранами, стільцями тощо), а також симуляційне обладнання і розхідні матеріали для навчання: турнікети, бандажі, шини й інше.
  • Ще два осередки забезпечили симуляторами і розхідниками.
  • Крім того, інструктори 15 військових частин — навчальних центрів і бойових бригад — отримали тренувальні укладки, тобто базові набори тренувальних турнікетів, бандажів, симуляторів кровотеч тощо для практичних занять із надання домедичної допомоги за курсом ТССС ASM.
Інфографіка: Remarker

Основною метою проєкту було створити умови для якісного навчання бійців, а також підготувати інструкторів за єдиним стандартом викладання такмеду ТССС АSМ. За рік від старту реалізації проєкту 115 інструкторів пройшли відповідну підготовку.

«Планували підготувати 96 інструкторів, але частину з них протягом проєкту підвищили до рівня інструктора для бойових медиків або на інші посади. Тому загалом ми забезпечили підготовку 115 фахівців із базової тактичної допомоги для всіх військових за стандартом ТССС АSМ», — каже Людмила Паутець.

Щомісяця в розгорнутих Фондом класах підготовку проходять близько 20 тис. військовослужбовців.

«Протягом року в забезпечених за проєктом центрах підготовки знання з такмеду можуть отримувати близько 240 тисяч військових. Заявлена потреба в мобілізації на 2024-й становить півмільйона осіб. Отже, наш проєкт на 40 відсотків покриває потреби навчання базового рівня в рік», — зауважує Людмила Паутець.

Інструктори Фонду продовжують постійний супровід навчальних осередків та моніторинг їхніх нагальних потреб.

Інфографіка: Remarker

Що в планах на майбутнє?

  • підвищення фаху, поглиблена підготовка інструкторів, відповідно до нововведених Генеральним штабом ЗСУ стандартів;
  • масштабування проєкту на всі Сили безпеки і оборони;
  • розділення на два напрямки: забезпечення навчально-тренувальних центрів та окремо — навчальних взводів бригад інструкторськими укладками для безперервної підготовки бойових підрозділів;
  • допомога в підвищенні спроможності навчальних центрів для розгортання фахової підготовки бойових медиків.

Наразі 5 навчальних класів із 27 використовуються також і для фахової підготовки бойових медиків. За 9 місяців її пройшли більше 2,5 тис.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ