Перейти до головного вмісту

Збираємо 13 мільйонів гривень на спроєктовані Фондом приціли для Мk.19

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» і спільнота Ukraїner збирають 13 млн грн на приціли для гранатометів Mk.19.

Плануємо забезпечити близько 150 розрахунків Мk.19, американських автоматичних станкових гранатометів зі стрічковим живленням, спеціально спроєктованими прицілами та планшетами з ARMOR — програмним забезпеченням для стрільби із закритих позицій.

На гранатометах Mk.19, які Україна отримує у рамках західної матеріально-технічної допомоги, є тільки приціли для прямої наводки, а для стрільби із закритих позицій — не передбачені. Тому фахівці «Повернись живим» самостійно спроєктували необхідний прилад.

«Ми взяли за основу принцип артилерійського прицілу, який є на гранатометах радянського виробництва. Знайшли виробників, виготовили кілька тестових зразків і за різних погодних умов провели практичні стрільби на різні дальності. Під час випробувань перша ж граната МК.19 влучала у район цілі», – розповідає Андрій Моруга, старший інструктор Фонду зі стрільби із закритих позицій.

«За відсутності такої оптики тільки для пристрілки по цілі розхід сягає 15-20 гранат, а з нею потрібні всього кілька. Отже, ми допоможемо військовим суттєво економити боєприпаси», – коментує керівниця інструкторського напряму «Повернись живим» Вікторія Дворецька.

Потреба ЗСУ на спроєктовані Фондом приціли дуже велика, зокрема, і через те, що це — перший та єдиний виготовлений в Україні подібний виріб, який можна застосовувати не тільки на Мk.19, а й на всіх інших гранатометах та мінометах будь-яких калібрів.

Проєкт «Прицільно» допоможе розрахункам влучати у ціль без додаткової пристрілки та вести вогонь із безпечніших закритих вогневих позицій. Долучитися до нього можна, задонативши на окремий рахунок Фонду.