Перейти до головного вмісту

Сили оборони отримали вже 11 розвідкомплексів «ШАРК»

Фото: Олег Сологуб, фонд «Повернись живим»

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» передав Силам оборони України ще чотири розвідувальні комплекси «ШАРК» у рамках спільного з мережею АЗК «ОККО» проєкту «ОКО ЗА ОКО». Їх отримали 92-га окрема механізована бригада імені кошового отамана Івана Сірка, 130-й та 74-й окремі розвідувальні батальйони, 15-та окрема бригада артилерійської розвідки.

Загалом у рамках проєкту Фонд передав війську вже 11 розвідкомплексів. Перший навесні отримала одна з артилерійських бригад ЗСУ. Відтоді ще шість — артилеристи, екіпажі Головного управління розвідки Міноборони України, 35-ї та 36-ї бригад морської піхоти, а також 140-го окремого розвідувального батальйону. 

«Ще одна зграя «акул» має своїх нових власників і незабаром поїде на полювання. Тоді як попередні вже вдало виконують бойові завдання і тільки за останній тиждень знищили ворожої техніки на суму в декілька десятків мільйонів доларів», — говорить «Гліб», керівник інструкторського напряму БПЛА фонду «Повернись живим». 

Безпілотник «ШАРК» оснащений високонадійним модулем зв’язку, який дозволяє заглибитися у тил ворога до 60 км. Здатен знаходитися у повітрі до 4 год. Має швидкість польоту до 150 км/год. Full HD камера БпЛА оснащена електрооптичним сенсором із 30-кратним збільшенням та додатковим цифровим зумом, може відслідковувати цілі навіть, коли вони рухаються зі швидкістю у 100 км/год. 

«Цей комплекс себе ефективно показав у бойовій роботі. Дозволяє далеко залетіти за лінію фронту та, коригуючи артилерію, дістати техніку ворога, яку той ховає глибоко в тилах», — каже досвідчений аеророзвідник на позивний «Монах».  

325 мільйонів гривень на 25 розвідувальних комплексів «ШАРК» для Сил оборони України «Повернись живим» і ОККО зібрали у листопаді 2022 року — квітні 2023-го. З кожного проданого на АЗК ОККО літра пального Pullls компанія перераховувала по 1 гривні на проєкт. Також небайдужі напряму переказували кошти на спецрахунок «Повернись живим».

До кожного комплексу «ШАРК» вартістю 13 мільйонів гривень входить обладнане пунктом управління прохідне авто, пускова установка і два БпЛА. Крім того, в рамках ініціативи для армії придбали ще 25 резервних безпілотників, щоб замінювати втрачені чи пошкоджені під час завдань. 

Наразі також триває ініціатива «Повернись живим» та ОККО «ОКО за ОКО 2. Озброїмо ТрО до зубів».