Перейти до головного вмісту

Важка зброя від Німеччини та блокада морських портів. Про що пишуть західні медіа 

Фото: Армія.Inform
Фото: Армія.Inform

Україна продовжує залишатися однією з головних тем у західних медіа. Німецькі ЗМІ обговорюють роль власного уряду у затягуванні передачі Києву важкого озброєння, а британські переймаються, зокрема, санкціями проти Росії. Втім минулого тижня головними у міжнародній пресі стали тексти про бритву за Сєвєродонецьк і можливе виснаження, як українських, так і російських, сил на сході України. 

Детальніше розповідаємо у короткому огляді іноземних медіа за тиждень, що минув. 

The Economist пише про те, що обидві сторони страждають від виснаження, а здобутки Росії на Донбасі є незначними. При цьому деякі з її БТГр скоротились до 60 осіб, а втрати в техніці змушують знімати з консервації застарілі танки Т-62. Втрати української сторони ростуть і досягають від 60 до 100 осіб вбитими щодня, а деякі боєприпаси радянського зразка закінчуються, і можливість їх поповнення за рахунок сусідніх країн обмежена. Але ситуація може змінитись з прибуттям більшої кількості західної техніки, адже в України є достатньо мотивованих добровольців, які готові воювати.

The Guardian у редакційній статті окреслює дві головні проблеми, що, на думку журналістів, стоять перед Україною: успіхи російської армії на сході, і необхідність зберігати міжнародну підтримку. Лише переозброєння України на західну техніку, а також працюючі санкції проти Росії можуть змінити баланс на користь України. Найбільший партнер України – США – все більше займається внутрішніми проблемами. Війна має перспективи затягнутись на місяці і роки, але ніхто не має морального права схиляти Україну до переговорів на невигідних умовах.

Німецька Frankfurter Allgemeine Zeitung пише про те, що патова ситуація на Донбасі, коли жодна зі сторін не зможе наступати, була б вигідною для України, яка зараз зазнає поразки в Сєвєродонецьку. Невеликі успіхи України біля Харкова і Херсона не розвинулись у щось масштабніше. Для будь-якої контрнаступальної операції в України зараз недостатньо ні сил, ні техніки — танків, літаків і гелікоптерів. Росії також потрібна оперативна пауза, щоб поповнити свої втрати.

Іншою важливою темою є постачання зброї Україні. У Німеччині продовжується активна дискусія про постачання важкої техніці Україні, а також роль уряду в затягуванні цього процесу. FAZ публікує список важкої зброї, яку Німеччина пообіцяла, але все ще не поставила в Україну. У ньому САУ PzH 2000, зенітно-ракетні комплекси Iris та Gepard, РСЗО Mars і радари Cobra.

Financial Times пише про потреби України у зброї, про які, зокрема, повідомив радник Президента України Михайло Подоляк — це сотні танків та РСЗО, тисячі артилерійських систем, дронів та броньованих машин. Це необхідно для досягнення озброєного паритету з Росією. Але проблема полягає не тільки у бажанні постачати це озброєння, але також у його наявності у західних країн. Навіть США не може задовольнити такі високі потреби України. Цей факт, а також високі ціни на енергію та продовольство, лише підтверджують уявлення Путіна про те, що він може виграти війну в Україні.

Також німецький Der Spiegel наголошує на складності проблеми із морською блокадою українських портів і постачанням зерна, що може призвести до голоду в різних регіонах світу. Є три шляхи, якими можна вирішити проблему: дипломатичні перемовини з Росією, ескортування суден із зерном західними військовими кораблями, і посилення морських спроможностей України, зокрема протикорабельними ракетами Гарпун. Крім цього, залишається проблема мінування акваторії, до якого причетні обидві сторони. Вся надія на дипломатію, але вона поки показувала досить помірний успіх у всьому, що стосується України.

The Financial Times наголошує на тому, що перевага росіян в кількості та якості артилерії негативно впливає на бойовий дух українських солдат, насамперед серед бригад Територіальної оборони, Україна несе важкі втрати, а Росія досягає поступових успіхів на Донбасі. Це призвело до разючої зміни в риториці українських високопосадовців: від переможних реляцій на початку квітня до визнання того, що Україна значно поступається у силах і засобах. Навіть з прибуттям західної техніки війна може тривати роками, посилюючи еміграцію і руйнуючи українську економіку.

Фото: Армія.Inform

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ