Перейти до головного вмісту

Війську передали ще три розвідкомплекси «ШАРК»

Боєць Сил оборони України тримає у руках БПЛА розвідкомплексу ШАРК

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» передав Силам оборони України три розвідувальні комплекси «ШАРК» у рамках спільного з мережею АЗК «ОККО» проєкту «ОКО ЗА ОКО». Їх отримали одна з артилерійських бригад Збройних сил і Головне управління розвідки Міністерства оборони України. 

Навесні перший розвідкомплекс «ШАРК» — обладнане пунктом управління прохідне авто, пускову установку, два БпЛА — отримала теж одна з артбригад ЗСУ. 

«Лише за за останні кілька тижнів переданий нами війську «ШАРК» відшукав та допоміг знищити комплекс РЕБ «ПОЛЕ-21», окремі машини російського комплексу РЕБ «Свєт-КУ» і рідкісного радіолокаційного комплексу розвідки вогневих позицій «Яструб АВ», бойові машини Тор-М2, САУ, танки, самохідні пускові установки Бук-М2 і Бук-М3. Це зберегло життя нашим військовим і допомогло Силам оборони просунутися на одній із найгарячіших ділянок фронту», — говорить Олег Карпенко, заступник директора Фонду «Повернись живим». 

«Кожний літр Pulls’а помсти, яким наші водії заправлялись протягом ініціативи, вже сьогодні приніс серйозні плоди. Так, в результаті застосування лише першого ШАРКу, який коштує 13 мільйонів гривень, стало знищення ворожої техніки щонайменше на 25 мільйонів доларів», — коментує СЕО ОККО Василь Даниляк.

Безпілотник «ШАРК» оснащений високонадійним модулем зв’язку, який дозволяє заглибитися у тил ворога до 60 км. Здатен знаходитися у повітрі до 4 год. Має швидкість польоту до 150 км/год. Full HD камера БпЛА оснащена електрооптичним сенсором із 30-кратним збільшенням та додатковим цифровим зумом, може відслідковувати цілі навіть, коли вони рухаються зі швидкістю у 100 км/год.

«Застосування таких комплексів кардинально змінює ситуацію на полі бою. Чим більше ми бачимо, тим повнішу інформацію маємо для ухвалення рішень, — каже Сергій, координатор роботи екіпажів БпЛА одного з підрозділів, що отримав «ШАРК». — Ці комплекси виявляють як колони у русі, так і стаціонарні замасковані цілі. Дозволяють прекрасно вести відеорозвідку, коригувати артилерію, управляти бойовими діями, штурмами»

325 мільйонів гривень на 25 розвідувальних комплексів «ШАРК» для Сил оборони України «Повернись живим» і ОККО зібрали у листопаді 2022 року — квітні 2023-го. З кожного проданого на АЗК ОККО літра пального Pullls компанія перераховувала по 1 гривні на проєкт. Також небайдужі напряму переказували кошти на спецрахунок «Повернись живим».

До кожного з 25 комплексів «ШАРК» вартістю 13 мільйонів гривень входить обладнане пунктом управління прохідне авто, пускова установка і два БпЛА. Крім того, в рамках ініціативи для армії придбали ще 25 резервних безпілотників, щоб замінювати втрачені чи пошкоджені під час завдань. 

Наразі також триває ініціатива «Повернись живим» та ОККО «ОКО за ОКО 2. Озброїмо ТрО до зубів».