Перейти до головного вмісту

«Вже здійснюють помсту»: 14 розвідкомплексів «ШАРК» працюють на передовій

Фото: Олег Сологуб, фонд «Повернись живим»

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» передав війську ще три розвідкомплекси «ШАРК». Загалом у рамках спільного з мережею АЗК «ОККО» проєкту «ОКО ЗА ОКО» Сили оборони України забезпечили вже 14-ма. 

Цього разу розвідувальні безпілотні авіаційні комплекси «ШАРК» отримали 44-та окрема артилерійська бригада, 190-й навчальний центр Збройних сил України та один із розвідувальних підрозділів Сил оборони, який оперує на Півдні. 

«Особливості, які роблять його топовою українською розробкою — це дальність і довготривалість польоту, що допомагає українським військовим знаходити великі цілі у тилу противника», — говорить «Перо», командир відділення безпілотних авіаційних комплексів.

325 мільйонів гривень на 25 розвідувальних комплексів «ШАРК» для Сил оборони України «Повернись живим» і ОККО зібрали у листопаді 2022 року — квітні 2023-го. З кожного проданого на АЗК ОККО літра пального Pullls компанія перераховувала по 1 гривні на проєкт. Також небайдужі напряму переказували кошти на спецрахунок «Повернись живим».

«Вже певний час у ворожому тилу «акули» шукають ворожі засоби та здійснюють помсту. І це стало можливим завдяки кожному, хто заправлявся «Пульсом» та донатив на проєкт», — коментує керівник інструкторського напряму БПЛА фонду «Повернись живим» «Гліб».

Комплекс «ШАРК» вартістю 13 мільйонів гривень — це два безпілотники з якісними відеокамерами, які здатні здійснювати трекінг цілі навіть при швидкості об‘єкта у 100 км/год; пускова установка-катапульта, а також наземна станція управління, інтегрована у прохідну автівку. 

Крім того, в рамках ініціативи придбали ще 25 резервних безпілотників, щоб замінювати втрачені чи пошкоджені під час завдань. 

Перший розвідкомплекс навесні отримала одна з артилерійських бригад ЗСУ. Відтоді ще десять — артилеристи, екіпажі Головного управління розвідки Міноборони України, 35-ї та 36-ї бригад морської піхоти, 140-го окремого розвідувального батальйону, 92-ї окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка, 130-го та 74-го окремих розвідувальних батальйонів, 15-ї окремої бригади артилерійської розвідки.

Наразі також триває ініціатива «Повернись живим» та ОККО «ОКО за ОКО 2. Озброїмо ТрО до зубів».