Перейти до головного вмісту

«Вони заснують рух, який стане потужним інструментом реабілітації ветеранів»  

Тарас Шпук розповідає спортамбасадорам про адаптивні види спорту.

Команда «Повернись живим» реалізувала другий і третій етапи підготовки учасників проєкту «СпортАмбасадори».

19–20 липня ветерани прослухали першу частину курсу з лідерства і менторства докторки філософських наук і професорки кафедри української філософії та культури КНУ, академічної директорки МВА програм Edinburgh Business School, волонтерки «Повернись живим» Наталії Кривди. Наступні три дні проходили тренінг із надання першої психологічної допомоги. Його провели практичний психолог Тетяна Руденко і лікар-психіатр із ГО «Вільний вибір» Олена Кулакєвич. Вивчали, що таке перша психологічна допомога й емоційна підтримка, як допомагати побратимам та посестрам на службі і при поверненні в цивільне життя.

Також учасники ознайомилися з адаптивними видами спорту. Заняття провів ветеран і співробітник фонду «Повернись живим» Тарас Шпук. Спортамбасадори спробували хенд байк для людей із травмами опорно-рухової системи або ампутаціями нижніх кінцівок, штовхання ядра стоячи і сидячи, веслування та біговий візок.

З 30 липня по 4 серпня учасники проходили два тренінги: другу частину лідерства і менторства від Наталії Кривди і публічне мовлення, що викладала кураторка культурних проєктів Вероніка Селега. Вони вивчали правила підготовки публічних виступів й ораторство.

Під час третього етапу проєкту учасники мали змогу спробувати себе в баскетболі на візках під керівництвом Тараса Шпука, який із цього виду спорту тренує збірну України на Invictus Games 2023. Також вправлялися у стрільбі з лука зі ще одним тренером збірної Дмитром Львовським. Пробували класичну стрільбу й адаптивну — ветерани з травмами однієї руки вчилися стріляти зубами.

Крім цього, спортамбасадори зустрілися з військовослужбовцем ССО Артемом Кузьмічем. Артем родом із Білорусі, воює проти росіян в Україні з 2014 року. Він розповів про свою реабілітацію після поранення, поділився досвідом відкриття спортивного простору для ветеранів та військових TMS HUB для занять із бразильского джиу-джитсу. 

Учасники проєкту добре розуміють перспективи практики амбасадорства і далі формуватимуть інституції, команди, проєкти, програми реабілітації ветеранів через спорт, говорить Наталія Кривда:

— Група потужна. Люди з кількома освітами, є навіть кандидат наук. Усі з надзвичайним минулим і бойовим досвідом. Вони свідомо обрали просувати ідеї соціальної гідності, рівності, соціалізації ветеранів.

Йдеться не просто про мрії, а про план реалізації проєктів

Практичною задачею після курсу буде створення програм особистого лідерського розвитку і розвитку лідерської функції організації — того майбутнього руху, який амбасадори збираються заснувати і зробити потужним інструментом зростання ветеранського середовища і реабілітації ветеранів. Я знаю, що вони досягнуть успіху. Здійснять ті великі перетворення, про які зараз говорять. Йдеться не просто про мрії, а про послідовний план реалізації проєктів.

Наталія Кривда проводить тренінг з лідерства і менторства у Софійському соборі.

Сама теорія лідерства, його осмислення і концептуалізація почалися у військовому середовищі після Другої світової війни. Мені не треба навчати лідерству людей, які захищали країну, приймали рішення про життя і смерть — власну і побратимів. Але я можу дати їм інструменти, аби лідерські практики були ефективними, аби вони могли виробити власний лідерський стиль.

Говорили про практики зміни лідерського стилю. Наприклад, трансформаційне лідерство — про те, як людина своєю поведінкою, ідеями і цінностями змінює команду і разом із нею рухається до здійснення цілей і виконання проєктів. Воно передбачає особисту харазму, інтелектуальну стимуляцію і підвищення рівня задач, які формулює лідер. Але найпотужніший і найпродуктивніший — постгероїчний тип лідерства. У ньому задача — не рухати людей вперед, а створювати такі можливості, щоб вони рухалися самі за власним бажанням, із розумінням переваг і ризиків, приймали рішення на рівні своєї відповідальності.

Значну частину курсу присвятили розробці інструментів командного лідерства. Говорили про модель розвитку груп Брюса Такмана, про те, як змінюється команда на різних етапах існування й інструменти лідера на кожному з них. Провели невелику симуляцію. Спробували розібратися, як лідер буде рухатися і які інструменти використовуватиме на етапах формування, шторму, нормалізації і блискучих результатів. І що робити, коли команда досягла реалізації проєкту.

Не гендер, а професіоналізм робить людину лідером

Поговорили про гендерний егалітаризм, переосмислення соціальних цінностей в українському суспільстві. Війна довела, що не стать, а ефективність, вміння, компетенції людини визначають її лідерські характеристики. Не гендер, а професіоналізм робить людину лідером. 

Одне із занять провели на території Софійського собору. Вивчали потужні лідерські програми, які здійснювали київські князі в ХІ-ХІІІ століттях, і Петро Могила у ХVІІ столітті, формуючи нову роль і можливості православної церкви, яка стала національною, допомагала зшивати країну і формувати адекватну для того часу ідентичність. 

Ідентичність — частина формування лідерського потенціалу. Опертя на історію, культуру наповнює абстрактні категорії патріотизму, любові до народу, культурної і національної приналежності конкретним змістом.

Підготовка спортамбасадорів триватиме до жовтня 2023 року.

«Повернись живим» здійснює проєкт за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ