Перейти до головного вмісту

Запустили онлайн-курс для операторів дронів DJI Мavic 3 та Autel EVO II

Благодійний фонд «Повернись живим» й освітня платформа Prometheus створили навчальний онлайн-курс «Основи тактики застосування коптерів DJI Мavic 3 та Autel EVO II в бойових умовах».

В українській армії масово використовують коптери цивільного призначення. «Флагманами» нашого БпЛА-флоту є Мavic 3 компанії DJI та EVO II від Autel. Вони прості та зручні у використанні в штатних ситуаціях, але для ефективності в бойових умовах потрібні спеціальні знання та навички. 

«У курсі об’єднали багаторічний практичний досвід операторів безпілотників із використання цивільних коптерів на Донбасі під час АТО та ООС. Актуалізували його набутими після 24 лютого 2022 року знаннями, адже кожна фаза російсько-української війни має свою специфіку. Врахували різні можливі сценарії розвитку подій на фронті», — говорить Віра Моїсеєнко, упорядниця курсу, консультант «Повернись живим» із тактики застосування безпілотних літальних апаратів.

Курс не містить вичерпних знань, але дає концентровану базу, достатню для роботи оператора квадрокоптера. Його мета полягає в тому, щоб удосконалити професійні навички військовослужбовців із тактики застосування цивільних БпЛА в бойових умовах. Це має зменшити кількість втрат безпілотників через помилки пілотів.

Із курсу слухачі дізнаються, які бойові задачі здатні вирішувати коптери цивільного призначення і з чого почати роботу з ними. Навчаться застосовувати БпЛА, зважаючи на різноманітні фактори ризику — від погодних умов до ворожої протидії.

Програма курсу — ТУТ.

Для кого курс

Лише для військовослужбовців.

Лекції розробляли насамперед для рядового складу без досвіду використання БпЛА в бойових умовах. Проте досвідченим пілотам курс допоможе уникати поширених помилок у роботі і рідше втрачати дрони навіть у критичних ситуаціях. 

Для сержантів та офіцерів курс буде корисним для кращого розуміння тактики застосування БпЛА у своїх підрозділах.

Також ці лекції можуть використовувати інструктори навчальних центрів під час підготовки операторів для війська.

Як взяти участь у навчанні

  • Дізнайтеся, хто ще з побратимів із вашого підрозділу бажає пройти цей курс. 
  • Підготуйте список у файлі формату XLS (таблиця), де вкажіть ім’я та прізвище (або позивний) + електронну адресу кожного учасника. Зразок тут. Якщо ніхто з побратимів не зголосився пройти курс, і ви єдиний бажаючий від підрозділу, заповніть таблицю лише на себе.
  • Отримайте від свого командування лист-рекомендацію на вас та інших бажаючих пройти курс. Зразок листа тут. Важливо! Лист ОБОВ’ЯЗКОВО має містити імена та прізвища (або позивні) бажаючих пройти курс, підпис командира та печатку частини/батальйону.
  • Якщо у вас та побратимів, які хочуть пройти курс, ще немає облікових записів на платформі https://prometheus.org.ua/, створіть їх окремо для кожного учасника. Для цього на головній сторінці платформи натисніть кнопку «Зареєструватися» (розташована у верхньому куті екрана праворуч). 
  • Заповніть анкету учасників курсу, прикріпивши до неї:  список учасників у файлі формату XLS (п.2); якісне фото (чи скан-копію) листа-рекомендації від військової частини (п.3).
  • Дочекайтеся листа-підтвердження про відкриття доступу до курсу. Його буде надіслано на вашу/ваші електронні адреси.

Важливо! Під час реєстрації на платформі Prometheus вказуйте своє ім’я та прізвище (або позивний) та електронну адресу так, як вони були вказані в листі-рекомендації від вашої військової частини та у списку у файлі формату XLS. Якщо дані не збігатимуться, ми не зможемо ідентифікувати вас для надання доступу на курс. 

Врахуйте також, що у сертифікаті, який ви отримаєте після проходження курсу, ваші ім’я та прізвище або позивний будуть зазначені так, як вказано при реєстрації. Відповідно, подумайте про це наперед, до отримання листа-рекомендації та заповнення анкети. Також вказуйте свою актуальну поштову адресу, до якої маєте доступ, адже саме на неї вам надійде підтвердження про відкриття доступу до курсу.

Обсяг курсу становить 10 годин. Доступ до нього буде відкритим протягом 8 місяців. Потрібен лише доступ до інтернету на достатній для перегляду відеолекцій швидкості. Щоб успішно пройти курс і отримати сертифікат, необхідно переглянути та прочитати всі лекції і набрати не менше 80% балів за тестові завдання.

УВАГА! Наведена в курсі інформація не для вільного поширення. Просимо слухачів виважено ставитися до її конфіденційності та нерозповсюдження!

Автори курсу: старший інструктор «Повернись живим» із БпЛА Микола Терсімонов, інструктор зі стрільби із закритих позицій Олександр Гайдар, консультант Фонду з тактики застосування БпЛА Віра Моїсеєнко, науковець й інструктор Артем Платоненко, аеророзвідники Роман Щербина, Масі Найєм, «Фотограф».

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ