Перейти до головного вмісту

Снайперів і марксменів у війську критично бракує 

Фото: Євген Солонина, фонд «Повернись живим»

Про дефіцит фахівців зі снайпінгу в Україні та значення для війська марксменів — стрільців на середні дистанції, яких готує «Повернись живим»

Українській армії бракує снайперів. Багато профі після 24 лютого 2022-го «вибули», як кажуть військові. Загинули, зникли безвісти, поранені, втратили здоров’я та не можуть знову стати до зброї. Водночас армія зросла в рази від початку нового етапу повномасштабної агресії росії. А підготовка відповідної їй кількості високоточних стрільців потребує значних ресурсів і часу. 

Дефіцит інструкторів зі снайпінгу у війську ще більший. Чому так сталося? Одна з причин – часто снайперів використовують неефективно, не за призначенням. 

Точність набоїв значно вища, коли споряджаєш їх сам

Взяти хоча б мій досвід. Я займаюся снайпінгом понад 5 років. Якось 2017-го друг покликав на полігон постріляти з його гвинтівки. Невдовзі я придбав власну й приціл до неї. Професійні снайперські набої — це дуже дорого. До того ж, точність значно вища, коли споряджаєш їх сам, а це вже окрема наука і купа обладнання. Ми з друзями купували його спільно. Разом тренувалися та їздили на змагання. 

За півроку до російського повномасштабного вторгнення наша стрілецька команда була на піку своєї форми: ми виграли декілька всеукраїнських змагань поспіль. Вже тоді допомагали військовим. Армійські снайпери здебільшого не мають коштів на все необхідне устаткування і часу відстежувати нові віяння у професії. У нашої команди було все це, і ми ділилися досвідом. 

А після нападу росії у лютому торік разом пішли до Збройних сил. Змінили кілька військових частин і зрештою стали групою снайперів в одному з підрозділів Сил спеціальних операцій.

Ви ж снайпери! Підіть убийте орків та приженіть їхній танк 

Працювали на передовій без відпочинку. Тоді як бійці з нашої групи підтримки змінювалися щодня, ми мали постійні бойові виходи.

Часто командування спускало підрозділу неадекватні завдання, як-от: «Підіть убийте 10 орків на тій позиції. Розбийте триплекс на їхньому танку та приженіть його сюди». Це завдання для підрозділу спеціального призначення, а не для кількох точних стрільців на великі дистанції. Доводилося цитувати командирам документи про застосування снайперів у Збройних силах. Нагадувати, що бойовий наказ — це не просто «хотілка» окремої людини, а результат осмислення задуму, перебирання варіантів його досягнення та вибір з-поміж них оптимального.

Троє з нас були поранені одночасно. Дивом вижили

Щоденні бойові виходи, втома і неможливість у цих умовах зробити аналіз наших дій, спланувати завдання та нормально підготуватися до них. Ми не встигали працювати спокійно, вдумливо і обережно, як повинен робити снайпер. Через це зрештою припустилися помилки, яка могла стати фатальною. Відпрацювали і не відійшли вчасно, а ворог почав крити нас усім, що в нього було. Троє з нас були поранені одночасно. Дивом вижили.

Воювали в районі Бахмута близько місяця взимку торік. Усі п’ятеро снайперів нашої групи дістали поранення, лиш командир уцілів. Зараз відновлюємося і тренуємо із «Повернись живим» снайперів та марксменів — високоточних стрільців на середні дистанції, так званих піхотних снайперів.

600 марксменів здатні впливати на перебіг бойових дій на великій ділянці фронту

Ми масштабуємо свій досвід. Якщо наша група – п’ять снайперів та командир – буде максимально ефективною на фронті, за 4-5 днів знищить декількох окупантів. За той же час проводимо навчання та налаштовуємо приціли для 60 майбутніх марксменів. Якщо кожен із них потім нейтралізує бодай одного загарбника — це вже в рази більше. А ми лише в рамках проєкту «Звіролови» навчаємо 600 бійців для 10 бригад. Це кількість, здатна впливати на перебіг бойових дій на великій ділянці фронту.

Марксмен на відміну від класичного снайпера веде прицільний вогонь не на дальні, а на середні дистанції до 600 метрів. Зокрема, й по малопомітних цілях. Він виявляє ворога, який намагається наблизитися до наших позицій. Задача марксмена — не обов’язково влучити з першого пострілу, а швидко скоригуватися та прицільним вогнем зупинити ворога, притиснути до землі, виграти час для свого підрозділу, щоб він був готовий до відбиття атаки. Марксмен може нейтралізувати важливу ворожу ціль, наприклад, кулеметника, мінометний чи гранатометний розрахунок. А це — збережені життя наших воїнів.

Масова підготовка марксменів — це те, чим держава мала б займатися системно усі понад 9 років війни з росією. Нині в підрозділах Сил оборони їх критично мало. І зараз ми в авральному режимі намагаємося закрити цю прогалину.

Інструктори «Повернись живим» у рамках проєкту «Звіролови» підготують 600 марксменів для 10 бойових бригад. Також бійці отримають 600 прицілів, зокрема, 100 тепловізійних, кріплення до них, мішені та стрілецькі гонги. Загальна вартість проєкту — близько 25 мільйонів гривень. Очікуваний результат: насичення українських підрозділів краще навченими і точними стрільцями, критично потрібними як у наступі, так і в активній обороні.

Перший навчальний курс інструктори Фонду провели для 60 бійців 32-ї окремої механізованої бригади.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ