Перейти до головного вмісту

Як захиститися від ударних дронів

Фото: Defense Express

Портативної станції радіоелектронної боротьби, що «захищає від усіх FPV», не існує. Вона може бути непоганим ситуативним захистом у комплексі з іншими заходами. Але між збором на протикумулятивні решітки і на РЕБ — я б донатив на перше.

РЕБ — це про подавлення конкретних частот. І так, є частоти найпоширеніші через певні обставини. Їх можна давити і доволі вдало. Але для нашого ворога не складе великої проблеми перейти на інші частоти. Тобто подібний РЕБ спрацює на певний час. Дасть фору в пару місяців. Потім доведеться оновлюватися і пхати ще більше РЕБу в машини.

Крім цього, треба врахувати ще декілька пунктів.

1. РЕБ шкідливий. Усі, хто знаходяться поруч із ним, можуть отримати проблеми зі здоров’ям через певний час. Звісно, все залежить від потужності випромінювання та відстані від його джерела до людини. Давати пристрої РЕБ без спеціального захисту і навчання — це злочин. Та й захист однаково ніхто не носитиме, у ньому незручно і спекотно.

2. РЕБ сильно гріється. Вимагає нормального охолодження і стабільного живлення. Він не зможе тривало працювати від автомобільної акумуляторної батареї. Буде розряджати бортові АКБ. Згодом працюватиме лише на заведеному транспорті.

3. Пил, бруд, тряски не сприяють роботі обладнання. РЕБ буде швидко виходити з ладу. Ба більше, наприклад, може сповзти частота генератора — РЕБ працюватиме, але не глушитиме те, що треба. Як про це дізнається оператор без спектроаналізаторів? Ніяк.

4. РЕБ шкодить своїм коптерам. Це вже не сильно когось хвилює, але всі прекрасно розуміють, що жоден із водіїв транспорту зі встановленими системами РЕБ не писатиме в чат, коли буде вмикатися. Також на цих частотах РЕБ може класти інший зв’язок, наприклад, рації.

Не менш важливим за засоби подавлення є засоби виявлення, і вони в принципі не мають працювати поодинці

Загалом засоби РЕБ мають бути як засіб захисту на сучасному військовому транспорті, але виробникам доведеться ще пройти довгий шлях від самопальних та сумнівних виробів до надійних систем. І треба розуміти, що часто куди важливішими за засоби подавлення є засоби виявлення, і вони в принципі не мають працювати поодинці. 

Хочу, щоб нарешті до людей дійшло, що протикумулятивна решітка — дешевше й універсальне рішення. Ні, вона не захистить на 100%. Але не перегрівається, не шкодить екіпажу та не кладе зв’язок рацій. І має певний відсоток ефективності.

Ось хороший приклад. Сумніваюся, що цей захист обійшовся дорожче $1500, при цьому він не дасть закинути гранату в люк із коптера, покращує маскування, ускладнює ідентифікацію техніки та дає певні шанси при влучанні кумулятивного снаряду.

Так, з ним не дуже зручно заїжджати в лісосмугу або залазити в техніку. Тому такий захист має бути легкозйомним та модульним. Але має бути.

Ні, станція РЕБ не буде абсолютно зайвою. Вона може допомогти у певних випадках. Краще її мати, ніж не мати. Але мати на броні РЕБ і не мати протикумулятивних решіток — це обирати ситуативне та складне рішення замість універсального і дешевого.

РЕБ неефективний проти «Ланцетів»

І ще. РЕБ неефективний проти «Ланцетів» у такому випадку. Лише проти FPV. Баражующий боєприпас із візуальним захопленням зможе захопити ціль із відстані в кілька кілометрів, далі подавлення каналів керування нічого не дасть.

Що робити? Протикумулятивні решітки мають свій відсоток ефективності. Так, це не завжди допоможе і не від всіх типів боєприпасів, але це найуніверсальніше рішення. Що ще треба? Спектроаналізатори. Візуальне і радіочастотне виявлення ворожих БпЛА.

Щоб вчасно встановити димову завісу, треба заздалегідь виявити ворожий баражующий боєприпас. Відповідно, спектроаналізатори та візуальне виявлення — найважливіше

Ідеальним рішенням було б задимлення. Дрон із візуальним наведенням не зможе прицілитися в щільному димі. Але щоб вчасно встановити димову завісу, треба заздалегідь виявити ворожий баражующий боєприпас. Відповідно, спектроаналізатори та візуальне виявлення — найважливіше. 

І, звісно ж, укриття. Якщо над вами літає «Ланцет», найдурніше, що можна зробити — це покинути укриття і їхати кудись. Якщо ви в лісосмузі, заїдьте якомога глибше, гілки не дадуть йому відпрацювати як треба. Ідеальний захід для «Ланцета» — проти вітру. Ускладнюйте йому роботу.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ