Перейти до головного вмісту

16 мінометів для війська: хто отримав зброю від Фонду

6 мінометів отримали бійці 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського. Фото: «Повернись живим»

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» передав Силам оборони 16 нових 82-мм мінометів українського виробництва. Загальна вартість зброї становить 7 652 160 грн.

Шість мінометів із цієї партії отримали бійці 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського. Кошти на зброю для 58 ОМПБр зібрали столичні пекарня «Завертайло» і кондитерська Honey.

«Ця легка і достатньо потужна зброя вже працює на передовій та робить шкоду окупантам. Для піхотинців ці міномети є найближчим другом, помічником, а часто і рятівником, адже їх розрахунки підтримують вогнем піхоту як в атаці, так і в обороні», — йдеться у повідомленні 58 ОМПБр у Фейсбуці.

Крім того, по чотири міномети отримали воїни 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу та 54-ї ОМБр імені гетьмана Івана Мазепи. Ще два міномети підсилили один із розвідувальних батальйонів Сил оборони.

«Зброя — один із найчастіших запитів до Фонду, — говорить директор «Повернись живим» Тарас Чмут. — Міномети не бояться РЕБу, скорострільні, мають потужний боєприпас, яким можна подавляти колективні вогневі засоби, піхоту в наступі, «розбирати» укріплення, пробувати «збивати» захист із техніки, яка наступає. Міномет залишається актуальною, потужною та затребуваною зброєю переднього краю».

У травні Фонд придбав для війська 100 мінометів калібру 82 мм за донати від бізнесів і громадян на загальні рахунки організації, поза окремими проєктами. Їх отримують підрозділи на заміну втрачених або ті, які потребують доукомплектування. Раніше «Повернись живим» передав чотири міномети із цієї партії 10-ій окремій гірсько-штурмовій бригаді «Едельвейс». 

«Повернись живим» 2022 року став першою благодійною організацією в Україні, яка отримала дозвіл на міжнародну  закупівлю товарів військового та подвійного призначення, включно з летальною зброєю. Відтоді Фонд придбав для Сил оборони, зокрема, 4692 одиниці колективного піхотного озброєння — гранатометів, кулеметів, мінометів.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ