Перейти до головного вмісту

Фонд передав Силам оборони третій безпілотний авіакомплекс PD-2

БПЛА системи PD-2 в небі

Оперативно-тактичний безпілотний авіаційний косплекс PD-2 вартістю 30 000 000 гривень отримало від «Повернись живим» Головне управління розвідки Міністерства оборони України. 

PD-2 — це одна з найкращих у своїй ніші українських безпілотних авіаційних систем. Має радіус керованого польоту до 180 км, перебуває у повітрі до 12 годин і здатна відстежувати переміщення рухомих цілей, аби розвідувати інформацію для HIMARS та інших далекобійних систем. 

  • До складу комплексу входять: 
  • два розвідувальних БпЛА; 
  • наземна станція управління;
  • мобільний пункт управління, обладнаний на базі нового повнопривідного кастомізованого шасі; 
  • комплектуючі та запасні частини — від додаткових двигунів до кавомашини.

Кожен БпЛА має станцію спостережння з 30-кратним зумом для денного каналу та 5-кратним для тепловізійного. Це дозволяє вести детальну розвідку на відстані у 5 кілометрів, а оглядову — ще далі.  

У лютому перший комплекс PD-2  від «Повернись живим» отримав один з артилерійських підрозділів Збройних сил України.

Другий PD-2 передали нещодавно Повітряним силам ЗСУ.

«Черговий безпілотний авіакомлекс оперативно-тактичного рівня цього разу — для Повітряних сил. Для тих, хто забезпечує розвідку, цілевказання і коригування нашої артилерії, ракетних систем. Для тих, хто з неба прикриває наш майбутній наступ», — коментував директор «Повернись живим» Тарас Чмут

Торік Фонд законтрактував для Сил оборони України 11 комплексів PD-2, розроблений українським UkrSpecSystems. 10 придбали за понад 300 000 000 гривень за рахунок донатів на загальні рахунки «Повернись живим». Гроші на ще один зібрала ІТ-спільнота DOU. Uklon задонатили на PD-2 1 млн грн та підтримали ініціативу push-сповіщеннями у власному застосунку. 

Від початку повномасштабного вторгнення допомога ГУР МОУ від «повернись живим» сягнула понад 1 мільярд гривень. Зокрема, кілька тижнів відомству передали мобільну станцію розвідки за понад 41 млн грн. А минулоріч ГУР підсилили комплексом Bayraktar TB2 за $16 502 450.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ