Перейти до головного вмісту

Морпіхи отримали три розвідувальні комплекси «ШАРК»

Фото: Євген Солонина, фонд «Повернись живим»

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» передав Силам оборони України ще три розвідувальні комплекси «ШАРК». Їх отримали 35 та 36 окремі бригади морської піхоти, а також 140-й окремий розвідувальний батальйон. 

Загалом у рамках спільного з мережею АЗК «ОККО» проєкту «ОКО ЗА ОКО» війську передали сім таких розвідкомплексів. Кожен із них — це високотехнологічна система, що включає два безпілотники з якісними відеокамерами, пускову установку-катапульту та наземну станцію управління з системою навігації й робочими місцями пілотів, інтегровану у прохідну автівку.  

«Сьогодні передаємо три розвідкомплекси «ШАРК» для трьох підрозділів морської піхоти. Завдяки цим виробам хлопці зможуть ефективніше вести розвідку, цілевказання та коригування артилерійського вогню по противнику», — говорить директор фонду «Повернись живим» Тарас Чмут.  

«ШАРК» здатний розпізнавати об’єкти на значній відстані та супроводжувати швидкорухомі цілі. Він може перебувати в повітрі до 4 годин на 60 кілометрів у глибину від лінії фронту.

«Працював із різними українськими і закордонними безпілотниками. Але «ШАРК» — це нове покоління безпілотних комплексів, яке враховує досвід цієї війни», — каже аеророзвідник на позивний «Кавун».

325 мільйонів гривень на 25 розвідувальних комплексів «ШАРК» для Сил оборони України «Повернись живим» і ОККО зібрали у листопаді 2022 року — квітні 2023-го. На ці кошти придбали 25 комплексів і ще 25 резервних безпілотників, щоб замінювати втрачені чи пошкоджені під час завдань. 

«Це комплекс, створений на війні і для війни. Український виробник постійно покращує його в процесі експлуатації. «ШАРК» вже працює на фронті і показує надзвичайну ефективність», — коментує «Гліб», керівник інструкторського напряму БПЛА фонду «Повернись живим». 

Лише один комплекс «ШАРК», який почав працювати на передовій цієї весни, всього за кілька тижнів допоміг українській артилерії знищити ворожої військової техніки на суму у приблизно $25 мільйонів.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ