Перейти до головного вмісту

Нам тут жити: 146 груп саперів отримали пікапи й обладнання від «Повернись живим» та Київстар

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» забезпечив транспортом і базовим найнеобхіднішим обладнанням останні 40 інженерно-саперних груп Сил підтримки ЗСУ в межах спільної з компанією Київстар ініціативи «Нам тут жити». Загалом допомогу за проєктом отримали 146 груп.

«Підрозділи Сил підтримки ЗСУ розміновують як деокуповані Харківщину і Київщину, так і райони Херсонщини, Донеччини, Запоріжжя, де тривають бойові дії. Ми почали передавати їм прохідні надійні авто й обладнання за проєктом «Нам тут жити» влітку торік. Це вже суттєво підсилило саперів у виконанні завдань із розмінування та інженерної розвідки і врятувало не одне життя», — говорить директор Фонду «Повернись живим» Тарас Чмут.

Перші саперні групи отримали допомогу в липні 2023 року. Відтоді в рамках ініціативи «Нам тут жити» Фонд передав захисникам із 11 військових частин Сил підтримки, зокрема:

  • 42 модульні вибухозахисні костюми; 
  • 146 нових пікапів;
  • 146 металошукачів;
  • 146 машинок для дистанційного підриву боєприпасів;
  • 146 квадрокоптерів Autel для дорозвідки замінованих територій;
  • 146 планшетів для нанесення на мапи даних про заміновані ділянки;
  • 146 омметрів; 
  • 146 групових наборів для розмінування;
  • 292 бухти проводу; 
  • 438 радіостанцій Motorola;
  • 438 щупів;
  • 438 набедрених наборів інструментів для розмінування і стільки ж — індивідуальних.

Зазначимо, що усі спеціалізовані саперні інструменти й прилади, а також вибухозахисні костюми – вироблені в Україні. 

«Повернись живим» послідовно працює в напрямі мінної безпеки з 2016 року. Тренування військових і забезпечення усіх складових Сил оборони саперним обладнанням — чимала частина роботи організації. Однак «Нам тут жити» — перший такий масштабний проєкт Фонду в цій сфері. Разом з партнерами і завдяки донатам тисяч небайдужих нам вдалося закрити усю нагальну потребу мобільних груп розмінування Сил підтримки в транспорті й базовому обладнанні. Це суттєва допомога військовим і в очищенні нашої країни від наслідків війни, і у виконанні завдань на фронті», — каже керівниця інструкторського відділу Фонду «Повернись живим» і проєкту «Нам тут жити» Вікторія Дворецька.

Збір 175 мільйонів гривень на проєкт із розмінування стартував у травні торік. Про його завершення «Повернись живим» і Київстар оголосили 13 лютого. Завдяки внескам небайдужих українців, іноземних партнерів, абонентів і співробітників мобільного оператора, а також десятків представників бізнесу та культури акумулювати вдалося 180 мільйонів гривень.

«Я щиро дякую нашим саперам, які очищають Україну від небезпечного спадку війни, та кожному, хто підтримав ініціативу «Нам тут жити». Об’єднавшись, ми перевищили амбітну мету в 175 мільйонів і зібрали 180 мільйонів гривень, які допоможуть захисникам робити наші землі безпечнішими для життя», – зазначив Олександр Комаров, генеральний директор Київстар.

Зібрані понад заплановане кошти Фонд «Повернись живим» також спрямує на закупівлю саперного обладнання для Сил підтримки.