Перейти до головного вмісту

Оголосили команду учасників United States Air Force Trials 2024: хто вони

Фото: Нікіта Грива

10 січня у Києві оголосили імена 30 учасників української команди ветеранів і військовослужбовців, яка у березні поїде на змагання United States Air Force Trials 2024 у Лас-Вегас. Вони матимуть змогу перейняти досвід проведення внутрішніх змагань у США та пліч-о-пліч позмагатися з американськими ветеранами та військовими Повітряних сил та морської піхоти.

United States Air Force Trials 2024 — це внутрішні відбіркові змагання до Warrior Games, які проходять у Сполучених Штатах. Команди України і Грузії запросили взяти участь у них, але вони не будуть проходити відбір. Йдеться про представницьку роль, обмін досвідом і знаннями.

Учасників української команди обрала комісія з представників громадського сектору і силових відомств. При відборі на 50% мав значення спортивний результат під час відбіркових змагань. Також враховували соціальний фактор та психологічний показник — усі учасники пройшли інтерв’ю з психологом.

У грудні близько сотні ветеранів та військовослужбовців взяли участь у навчально-тренувальних зборах. Ще майже 70 учасників приїхали одразу на відбіркові змагання. Виступали у веслуванні на тренажерах, велоспорті, легкій атлетиці, баскетболі на візках, волейболі сидячи, пауерліфтингу, плаванні, стрільбі з лука.

Зібрали для вас інформацію про українську команду ветеранів і військовослужбовців на змагання United States Air Force Trials 2024.

Василь Барилюк, 22 роки, військовослужбовець ЗСУ із села Королево, Закарпатської області. Солдат, гранатометник. 8 червня торік отримав поранення, внаслідок якого втратив ногу. В мотиваційному листі написав: «Я готовий показати світу, на що спроможний без однієї ніжки!».

Види спорту: ​​веслування на тренажерах, плавання.

Алан Болієв, 29 років, поліцейський із Краматорська Донецької області. 2 січня 2023-го отримав поранення внаслідок ракетного обстрілу в Краматорська. У мотивайному листі написав: «Я вірю, що через спорт ми можемо навчитися взаємній повазі, толерантності та солідарності».

Види спорту: легка атлетика (біг), пауерліфтинг.

Юрій Брель, 41 рік, військовослужбовець ЗСУ. Служить у Червоноградському РТЦК та СП. 9 квітня 2022 року отримав мінно-вибухову травму внаслідок ворожого артилерійського обстрілу на Луганщині під час прикриття евакуації поранених побратимів. Юрій хоче власним прикладом показати, що спорт допомагає інтегруватися у мирне життя, а також те, що воно є після важких травм.

Види спорту: плавання (50 м брасом), волейбол сидячи.

Ігор Бутенко, 38 років, військовослужбовець НГУ. Родом із Херсону, зараз проживає у Львові. 2 листопада 2022 року внаслідок артилерійського обстрілу в Донецькій області отрима мінно-вибухову травму. Активно займався спортом ще до армії. Хоче особистим прикладом у США показати силу та волю української нації до перемоги.

Види спорту: веслування на тренажерах, пауерліфтинг.

Юрій Гапончук, 30 рік, військовослужбовець НГУ з Івано-Франківська. 10 березня торік поблизу Серебрянського лісу на Луганщині наступив на міну, внаслідок чого втратив ногу. Каже, найбільше мотивує долати перешкоди донечка. Хоче показувати всім, що навіть після травми життя не зупинилось.

Види спорту: волейбол сидячи, пауерліфтинг.

Вадим Гільчук, 22 роки, ветеран ДПСУ із Чернівецької області. 19 лютого 2023-го поблизу Бахмуту внаслідок масованого мінометного обстрілу росіянами, отримав поранення і втратив обидві ноги вище колін. Його мотивація до спорту — підтвердити цивільним, що після поранення життя існує, а іншим пораненим побратимам донести, що працювати над собою треба навіть, щоб стати кращим, ніж був колись.    

Види спорту: пауерліфтинг, веслування на тренажерах.

Ілля Денисенко, 25 років, військовослужбовець ЗСУ, солдат Корпусу резерву з Києва. Спортом займається зі школи, захоплюється різними видами. В армії з травня 2022 року. 6 липня 2022-го на Харківщині отримав уламкове поранення передпліччя та обох ніг внаслідок підриву на міні.

Види спорту: велосипедний спорт, пауерліфтинг.

Сергій Дубов, 42 роки, військовослужбовець ДПСУ. Початок повномасштабного вторгнення росії зустрів у Маріуполі. Внаслідок артилерійського обстрілу позиції 24 березня 2022 року Сергію ампутували руку, він був евакуйований у шпиталь на Азовсталі. Про свою мотивацію написав: «Для мене спорт — це життя. Не всі розуміють цей зв’язок, адже інтенсивні навантаження можуть супроводжуватися болем. Але в цьому вся суть. Поки ми відчуваємо біль, долаємо перешкоди і вдосконалюємося, тоді і відчувається реальне життя». 

Види спорту: велосипедний спорт, веслування на тренажерах. 

Герман Золотарьов, 33 роки, військовослужбовець ЗСУ. Родом з міста Чугуїв на Харківщині. 3 грудня 2022 року біля Площанки Луганської області ворог із танків обстріляв опорний пункт, де перебував Герман. Внаслідок обстрілу він втратив ліву руку. Зараз продовжує службу і є фахівцем першого контакту в Superhumans. Каже, що спорт дає можливість тримати себе у формі та допомагає в реабілітації після поранення. 

Види спорту: легка атлетика (біг), веслування на тренажерах.

Артем Кайдан, 28 років, військовослужбовець УДОУ, родом із Краматорська Донецької області. 10 лютого 2023-го отримав уламкове поранення в голову біля Бахмуту. Каже: «Змагання для мене — певна ступінь особистого зростання. Це велика честь стати частиною команди і бути членом збірної України в найважчі часи для нашої країни». 

Види спорту: стрільба з лука, плавання.

Олександр Катаула, 32 роки, військовослужбовець ЗСУ зі Львова. 4 квітня 2022-го позиції підрозділу Олександра поблизу Попасної були обстріляні з артилерійської, снайперської, стрілецької зброї і кулемета. Внаслідок цього військовий втратив ногу вище коліна. «Після ампутації стимулом та мотивацією для життя став трирічний син. Ніколи не забуду його радість, коли я його підняв на руки, вже будучи на протезі. Він просив мене про це 6 місяців!». 

Види спорту: стрільба з лука, баскетбол на візках.

Вадим Кіріченко, 29 років, військовослужбовець ЗСУ із села Жуківка, Сумської області. 20 березня 2023 року росіяни з мінометів обстріляли позиції біля села Серебрянка на Донеччини, де був Вадим. Внаслідок поранення він втратив обидві ноги. «Хочу повернути собі можливість бігати, знову відчути спокій, який дарує біг, але для цього мені потрібні спеціальні протези. Тож ці змагання необхідні мені, щоб показати себе і наблизитися до своєї мрії в 42 км 195 м», — говорить Вадим.

Види спорту: пауерліфтинг, легка атлетика (штовхання ядра, метання диску).

Сергій Кіяшко, 34 роки, військовослужбовець НГУ з Харкова. 1 січня торік поблизу Кремінної на Донеччині під час бойового зіткнення з противником отримав травму ноги. Зараз продовжує службу і вважає спорт і змагання одним із найдоступніших методів реабілітації після поранень та травм. Каже, що спортивні заходи — це можливість психологічного розвантаження та реабілітації. 

Види спорту: веслування на тренажерах, легка атлетика (біг).

Артем Коц, 32 роки, військовослужбовець НГУ з Харкова. 18 листопада 2022-го поблизу Червоної Діброви на Луганщині росіяни обстріляли позиції нацгвардійців. Надаючи першу допомогу пораненому побратимові, Артем отримав закриту черепно-мозкову травму. 

Види спорту: пауерліфтинг, легка атлетика (біг). 

Тимур Леон, 22 роки, військовослужбовець ЗСУ з Києва. Після 24 лютого 2022 року Тимур об’їздив усю передову як волонтер. Згодом мобілізуватися у 3-тю окрему штурмову бригаду, пройшов навчання у Великій Британії. Торік 12 вересня під час звільнення Андріївки на Донеччині отримати вогнепальне уламкове поранення стегна з ураженням артерії. Каже, що завдяки змаганням матиме можливість показати світові, що таке українська сила.

Види спорту: веслування на тренажерах, пауерліфтинг.

Назар Лозовий, 24 роки, ветеран із Кривого Рогу Дніпропетровської області. 2 квітня 2022-го поблизу Новотошківського на Луганщині отримав поранення, внаслідок якого втратив обидві ноги вище колін. У мотиваційному листі написав: «Це перший такий шанс у моєму житті, і я прагну ним скористатися. Крім того, саме в Америці неймовірно розвинений ветеранський спортивний рух, тож хотілося б привезти цей досвід додому. Адаптивні види спорту для мене — це, в першу чергу, соціалізація та спілкування з людьми, котрі розуміють мене. Це дає мені змогу почуватися частиною більшого колективу. Заняття спортом дали мені змогу знов відчути смак життя». 

Види спорту: волейбол сидячи, пауерліфтинг. 

Олександр Недашковський, 31 рік, військовослужбовець ЗСУ із селища Гвардійське Дніпропетровської області. Майор, офіцер служби фізичної підготовки та спорту управління підготовки. 22 серпня 2022 року поблизу міста Соледар на Донеччині наступив на міну ПФМ-1, втратив ногу. Спортом займався з дитинства: біг, футбол, гімнастика, шахи, настільний теніс, волейбол. Каже: «Для мене участь у змаганнях — це завжди виклик самому собі. Це сенс мого життя — завжди змагатися як у спорті, так і в житті. А зараз заняття адаптивними видами спорту допомагає мені повернутися до життя, не відчувати себе списаним матеріалом». 

Види спорту: плавання, веслування на тренажерах.

В’ячеслав Овсянніков, 34 роки, офіцер Нацгвардії. Зараз проходить службу та проживає у Борисполі Київської області. 17 червня 2022 року на околицях села Замулівка на Харківщині потрапив під артилерійський обстріл росіян, внаслідок чого отримав вибухову травму голови. Спортом займався ще зі школи, тому й після поранення продовжує.

Види спорту: веслування на тренажерах, легка атлетика (біг).

Євгеній Омельчук, 25 років, військовослужбовець ЗСУ з Києва. 14 липня 2022-го росіяни завдали ракетного удару по місцю дислокації підрозділу, внаслідок чого Євген отримав мінно-вибухову травму. Після відбіркових змагань він написав: «Хочу закликати всіх ветеранів, побратимів, людей, з якими колись воював, служив, долучатися до подібних івентів. Бо це про повернення до здорового життя. Ми маємо далі боротися, але вже з самим собою, за повне і повноцінне життя. Адаптивний спорт — це про відновлення, про щось нове і втрачене, що ми маємо знайти і рухатися далі. Вдячний побратимам за ці розділені моменти щастя — тільки  у вашому колі я почуваюся вдома». 

Види спорту: ​​стрільба з лука, легка атлетика (штовхання ядра). 

Юрій Павлік, 38 років, військовослужбовець СБУ із Києва. 9 серпня 2022 року отримав множинні уламкові поранення обох ніг. Під час реєстрації надіслав мотиваційне відео про свій шлях відновлення — від шпитального ліжка і перших кроків до повноцінних тренувань. Каже, що хоче, аби інші бачили, що навіть після таких поранень усе можливо. 

Види спорту: легка атлетика (біг), стрільба з лука.

Ігор Панчук, 29 років, військовослужбовець НГУ з Харкова. 13 січня минулого року поблизу Бахмута неподалік від Ігоря розірвалася граната росіян. Він отримав поранення руки та обох ніг. У мотиваційному листі написав: «Перш за все, хочеться познайомитися з людьми, які пережили ті ж відчуття війни, відчути дух нескореності, змагань, силу волі побратимів. По-друге, змагання — це  шанс перевірити свої навички в спорті». 

Види спорту: веслування на тренажерах, легка атлетика (біг).

Артем Погорілий, 40 років, ветеран із Полтави. 7 жовтня 2022-го у Бахмутському районі потрапив під мінометний обстріл, внаслідок чого втратив ногу вище коліна. Каже, що поїздка української команди в США стане ще одним нагадуванням світу, що війна з росією триває. 

Види спорту: волейбол сидячи, плавання. 

Ігор Салій, 37 років, військовослужбовець ЗСУ з Києва. 8 липня 2022 року отримав мінно-вибухову травму біля села Пришиб Донецької області. Спробувати стрільбу з лука йому порекомендував психолог. «Записався на разове тренування у перший зал, який знайшов в інтернеті. Там познайомився з Дмитром Львовським, який розповів про ветеранський спорт і змагання. Почав готуватися і через чотири тижні виграв золото на відборі Invictus Games. Нарешті знайшов людей з якими мав бажання спілкуватися та дружити», — каже Ігор.

Види спорту: стрільба з лука, волейбол сидячи. 

Павло Слизький, 28 років, військовослужбовець СБУ із Миколаївщини. 2 червня 2022-го отримав вогнепальні поранення обличчя, ніг та верхньої частини тіла під час боїв у Сєвєродонецьку Луганської області. Розповідає, що займається спортом усе життя, й особливо важлим це стало після поранення: «Своїм прикладом я хочу мотивувати людей».

Види спорту: веслування на тренажерах, велосипедний спорт.

Руслан Сумін, 30 років, військовослужбовець ЗСУ із Чернігівської області. 18 квітня 2022-го росіяни з мінометів обстріляли наших військових під час евакуації тіл полеглих захисників на Харківщині. Руслан отримав множинні поранення та втратив стопу. Займатися спортом почав під час реабілітації і каже, що тоді повірив у свої сили. 

Види спорту: веслування на тренажерах, легка атлетика (штовхання ядра, метання диску).

Дмитро Терещенко, 20 років, військовослужбовець ЗСУ з Чернігова. 13 березня 2023 року біля Білогорівки на Луганщині отримав мінно-вибухове поранення та втратив ногу. На змагання зареєструвався ще коли був на реабілітації та протезуванні у США. Спортом займається з дитинства. Дмитро вважає, що власним прикладом можна спонукати людей до здорового способу життя.

Види спорту: веслування на тренажерах, плавання.

Ігор Троян, 32 роки, військовослужбовець ЗСУ із Кривого Рогу Дніпропетровської області. 17 травня 2022-го у селі Червоному на Херсонщині потрапив під артобстріл і отримав проникаюче вогнепальне поранення, внаслідок якого втратив частину внутрішніх органів.

Види спорту: веслування на тренажерах, легка атлетика (штовхання ядра, метання диску).

Євген Федосєєнко, 46 років, військовослужбовець ЗСУ. Родом із Запорізької області, мешкає в селі Білашів на Рівненщині. 11 травня торік під Бахмутом отримав вогнепальне поранення із забоєм спинного мозку. Зараз заново вчиться ходити і каже: «Я все бачу з позитивом. Щоб не сталось — воно вже сталось». 

Види спорту: плавання, легка атлетика (штовхання ядра, метання диску).

Іван Халупа, 34 роки, військовослужбовець ЗСУ. Родом із села Плотича Тернопільської області. 2 січня 2023 року під час ворожого обстрілу на Донеччині отримав поранення, внаслідок якого втратив ногу. Взяти участь у змаганнях йому порадили побратими. Іван вважає, що таким чином може не лише покращити свій стан, а й мотивувати інших.

Види спорту: плавання, веслування на тренажерах.

Роман Цикерда, 30 років, військовослужбовець ЗСУ із Києва. 15 липня 2022-го на Запоріжжі отримав поранення обох ніг. Подати заявку на змагання порадили побратими. Роман вагався, бо лише недавно заново почав ходити, а потім зрозумів: пройде у збірну чи ні, але отримає задоволення від навчально-тренувальних зборів і відчуття, що він не сам зі своїми проблемами.

Види спорту: плавання, веслування на тренажерах.

У збірні відбулася заміна — замість Костянтина Кашули участь у змаганнях візьме Юрій Брель.

Організація участі збірної України у змаганнях United States Air Force Trials 2024 є спільною ініціативою Міністерства у справах ветеранів України, Українського ветеранського фонду, ГО «Повернись живим!», Центру стратегічних комунікацій «Стратком Україна» та ГО «Ігри Інвіктус Україна».

Навесні торік «Повернись живим» спільно з INTERTOP зібрали 12 031 578 грн на забезпечення Національної збірної України в Invictus Games 2023 і реабілітацію ветеранів через спорт у рамках проєкту «Підтримай Нескорених». На листопад 2023 року реалізовано 5 458 095 грн із зібраної суми. Решту коштів організація спрямувала на участь української команди у United States Air Force Trials 2024.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ