Перейти до головного вмісту

«Не переконати ветеранів займатися спортом, а зацікавити»: відбувся III Кубок Воїнів

Фото: Сергій Коровайний

21–22 жовтня у Західному реабілітаційно-спортивному центрі НКСІУ у Сянках на Львівщині відбувся III Кубок Воїнів. У змаганнях взяли участь понад 60 ветеранів та військовослужбовців із різних регіонів України. 

Кубок Воїнів започаткували 2021 року ветерани Сергій Шимчак, Павло Лучків, Дмитро Сидорук і волонтерка Марʼяна Салашник. Громадська організація «Повернись живим!» цьогоріч є співорганізатором змагань разом з Управлінням молоді та спорту Львівської ОДА.

На двох попередніх Кубках Воїнів учасники змагалися лише зі стрільби з лука. Цьогоріч додали легку атлетику — біг та штовхання ядра, а також настільний теніс.

«Кубок Воїнів ми хотіли організувати ще 2017-го, після того, як із Дмитром Сидоруком взяли участь у перших Invictus Games, — розповідає Сергій Шимчак. — Тоді в Україні більше подібних змагань не було. А проводити Invictus лише раз на рік — замало. 2021-го ми таки провели перший «Кубок Воїнів» зі стрільби з лука. Діма мріяв додати ще легку атлетику. На жаль, торік він загинув на війні. Ці змагання проводимо в памʼять Дмитра».

Сергій Шимчак є одним із організаторів Кубка Воїнів, а також учасником проєкту «Спортивні Амбасадори». Фото: Сергій Коровайний

Сергій воював у 2014-2015 роках у складі Львівського добровольчого батальйону «Воля» і в 24-й бригаді ЗСУ, а з лютого 2022-го до січня 2023-го — у 206-му батальйоні Територіальної оборони Київської 241-ї бригади. Також цьогоріч він є учасником проєкту «Спортивні Амбасадори», який реалізує ГО «Повернись живим!» за підтримки Посольства США в Україні, в партнерстві з ГО «Ігри Інвіктус Україна».

«Кубок Воїнів — не про нагороди, а про зустріч побратимів, — додає Сергій. — Хочемо залучити до спорту військових, які проходять реабілітацію, бо це допомагає відволікатися від проблем і травм. Спорт — один із ключових видів психологічної та фізичної реабілітації. Але неможливо переконати ветеранів займатися спортом, їх можна лише зацікавити. Показати на прикладі, чого можна досягнути. Щоб кожен бачив: якщо в інших виходить, то і йому до снаги. Але якщо ніхто такого не робив раніше, він може стати першим».

Герман Золотарьов на Кубку Воїнів посів друге місце з настільного тенісу у категорії з функціональною втратою (або ампутацією) кінцівки. Фото: Сергій Коровайний

Герман Золотарьов уперше брав участь у подібних змаганнях серед ветеранів та військовослужбовців. Він служив в армії в 2017-2018 роках. Повернувся у військо добровольцев у лютому торік. У складі однієї з бригад Тероборони брав участь у Харківському контрнаступі. Поранення отримав цьогоріч на Луганщині. Окупанти накрили його позицію з двох танків. Герман втратив руку.

«Я проходжу реабілітацію в центрі протезування Superhumans. Про Кубок Воїнів дізнався від спортамбасадорів. У вересні вони приїжджали до нас, розповідали про адаптивні види спорту, запросили на ці змагання. Маю багато позитивних вражень. Зрозумів, що хотів би продовжити займатися настільним тенісом. Познайомився тут із тренерами, домовився про тренування, — говорить Герман. — Спорт допоміг мені не зациклюватися на пораненні. Я втратив руку, тому потрібно було розробляти плече. Ходив у спортзал, починав із найменших гантель, резинок і поступово збільшував навантаження. Бігати спершу не міг, але згодом переступив больовий поріг».

Герман Золотарьов на Кубку Воїнів посів друге місце з настільного тенісу у категорії з функціональною втратою (або ампутацією) кінцівки, а також перші місця з бігу на 100 м та 350 м у другій категорії.

Сергій Калитюк (на фото — в центрі) був учасником проєкту «Спортивні Амбасадори» в 2021 році. Зараз є тренером з настільного тенісу для ветеранів і військовослужбовців. Фото: Сергій Коровайний

«Кубок Воїнів — це ігри фестивального типу, — розповідає ветеран, тренер із настільного тенісу Сергій Калитюк. — У заході беруть участь ветерани і військовослужбовці як зі спортивним досвідом, так і без нього. На змагання немає відбору, запрошуємо всіх охочих. Люди приїжджають сюди не за нагородами, а заради спілкування, щоб провести час серед своїх. Правила, протоколи, жеребкування — все офіційно і професійно. Сподіваюся, що Кубок Воїнів переросте в масштабніші змагання, на зразок американських Warrior Games. Але для цього потрібне фінансування». 

2014 року Сергій Калитюк воював у 25-й окремій повітряно-десантній бригаді. Брав участь у боях за Луганський аеропорт, у штурмі Ямпольського напрямку. У червні 2014-го Сергій потрапив у засідку та отримав п’ять кульових поранень — одне в голову та чотири в спину. Після тривалого лікування почав грати у настільний теніс, згодом захопився стрільбою з лука, адаптивним велоспортом на хендбайку, баскетболом на візках. Брав участь в Invictus Games 2020 та Warrior Games 2022. Учасник проєкту «Спортивні Амбасадори» 2021 року.

«Ветеранам і військовослужбовцям я порадив би звернути увагу на спорт. Він дуже допомагає під час реабілітації, бо є графік, рух, спілкування з побратимами. Можна відволіктися від буденності, поганих думок, — каже Сергій Калитюк. — Було б добре, якби в кожен шпиталь і реабілітаційний центр поставити стіл для тенісу. Це не важко зробити, але важливо».

«Цьогорічний Кубок Воїнів — один із практичних кейсів проєкту «Спортивні Амбасадори». Учасники пройшли навчання, розповіли про адаптивний спорт у реабілітаційних центрах і залучили ветеранів та військовослужбовців до змагань. Крім того, спортамбасадори організовано привезли на Кубок Воїнів ветеранів зі своїх міст  — наприклад, зі Стрия, Чернівців», — говорить фахівчиня ветеранського відділу «Повернись живим» Ольга Гусакова.

Василь Здирко на Кубку Воїнів посів друге місце зі штовхання ядра у першій категорії та третє місце з бігу на 100 м у третій категорії. Фото: Сергій Коровайний

«Спортивні Амбасадори» — корисний і актуальний проєкт. Намагаємося з учасниками мотивувати ветеранів та військовослужбовці після поранень займатися спортом. Власним прикладом показати, що не все втрачено, реабілітація через спорт дієва. Ветерану з ветераном легше спілкуватися, бо говоримо на рівних, — каже спортамбасадор Василь Здирко. — Ми вже декількох військовослужбовців з ампутаціями залучили до адаптивних видів спорту. Це великий плюс. Також із товаришами формуємо ветеранську спортивну спільноту в Стрию. Плануємо закупити щити для стрільби з лука, шукаємо місце для занять».

Проєкт «Спортивні Амбасадори» стартував у травні. З-поміж 77 заявок відібрали 20 учасників. Із липня по жовтень вони пройшли п’ять етапів підготовки.

Під час першого етапу для спортамбасадорів провели тренінг «Групова робота з психологом». Учасники вивчали ознаки бойового стресу, ресурси психологічного відновлення за моделлю BASIC Ph, вправи з бодинаміки, націлені на психологічне відновлення, тощо. Далі учасники проєкту отримали знання з менторства та лідерства, ознайомилися з адаптивними видами спорту. 

Протягом двох завершальних етапів підготовки учасники пройшли курс зі стратегічних комунікацій і тренінг для тренерів. Спортамбасадори навчалися розробляти і реалізовувати програми зі спортивного тренування, а також вивчали особливості роботи з людьми, які отримали поранення або травми. Крім того, грали у волейбол сидячи та адаптивний футбол з ветеранами та військовослужбовцями, які мають ампутацію кінцівок.

Протягом вересняжовтня 12 учасників проєкту «Спортивні Амбасадори» разом із командою ГО «Повернись живим!» відвідали 10 реабілітаційних центрів і шпиталів у семи областях України. Під час зустрічей із ветеранами та військовослужбовцями вони розповідали їм про проєкт і адаптивні види спорту. Пацієнти під наставництвом спортамбасадорів мали можливість спробувати себе у баскетболі на візках і хендбайку. Також для них проводили заняття зі стрільби з лука. Таким чином вдалося презентувати адаптивні види спорту для майже 400 ветеранів та військовослужбовців.