Перейти до головного вмісту

«Спорт допомагає тримати в тонусі не лише тіло, а й голову»

12 учасників проєкту «Спортивні Амбасадори» разом з командою громадської організації «Повернись живим!» відвідали 10 реабілітаційних центрів і шпиталів у семи областях України протягом вересня-жовтня.

Під час зустрічей з ветеранами та військовослужбовцями вони розповідали їм про проєкт і адаптивні види спорту. Пацієнти під наставництвом спортамбасадорів мали можливість спробувати себе у баскетболі на візках і хендбайку. Також для них проводили заняття зі стрільби з лука.

Таким чином вдалося презентувати адаптивні види спорту для майже 400 ветеранів та військовослужбовців.

14 вересня амбасадори Гліб Стрижко, Володимир Галащук та Андрій Кучер побували в одному із закладів реабілітації ветеранів у Київській області.

«Завдяки проєкту «Спортивні Амбасадори» маємо можливість популяризувати реабілітацію через спорт. Воїни долучаються до нас і не тільки допомагають собі, а й створюють спільноту підтримки для всіх охочих», — говорить Андрій Кучер.

25 вересня учасник проєкту Микола Чабанчук відвідав Bodro Clinic у Нововолинську. Торік Микола проходив реабілітацію в цьому центрі після поранення під час боїв на Київщині. Наступного дня він і Антон Сосінський відвідали лікарню та Центр реабілітації учасників бойових дій в Луцьку.

«Проєкт дуже актуальний, бо в Україні багато людей отримують поранення і проходять реабілітацію. Спорт — це основа, яка допомагає тримати в тонусі не лише тіло, а й голову», — каже Антон Сосінський.

27-28 вересня спортамбасадори Василь Здирко, Микола Сипливий та Ігор Стадницький презентували проєкт у Львові, де відвідали реабілітаційний центр Unbroken та центр протезування Superhumans. Пацієнти спробували поїздити на хендбайку (велосипед, на якому педалі можна крутити руками) та пограти в баскетбол на візках. Ветеран і учасник збірної України на цьогорічних Invictus Games Павло Лучків провів для них заняття зі стрільби з лука. Також для ветеранів та військовослужбовців, що нині проходять протезування у Superhumans, Сергій Калитюк, ветеран, учасник збірної України на Warrior Games 2022 та Invictus Games 2020, провів заняття з настільного тенісу.

«Завдання спортивних амбасадорів — створити спортивну ветеранську спільноту в своїх громадах, бо розуміємо, що в кожній є багато військовослужбовців. І поетапно розповісти, з власного досвіду показати та залучати їх до різних спортивних заходів, — каже Василь Здирко. — Було б круто, якби можливості займатися спортом були в реабілітаційних центрах. Бо коли я проходив реабілітацію 2016-го, ті речі, які мене оточували, відновленню точно не допомагали — до обіду процедури зробив і потім гуляй. Не всі знаходять мотивацію до спорту, якщо про це не розповісти».

29 вересня команда ГО разом із спортамбасадором Миколою Гуцкалом відвідали лікарню у Чернівцях.

11-13 жовтня учасники Сергій Сліченко, Руслан Сергійчук, Володимир Галащук, Андрій Кучер та Владислав Борданов презентували проєкт «СпортАмбасадори» та адаптивні види спорту в одному із реабілітаційних закладів у Дніпропетровській області, лікарнях в Полтаві та Черкасах. Крім хендбайку та баскетболу на візках для пацієнтів учасник збірної України на Invictus Games 2018 Олександр Зозуляк провів заняття зі стрільби з лука і поділився досвідом участі у міжнародних змаганнях для ветеранів та військовослужбовців. Також у Черкасах до спортивних амбасадорів приєдналися учасники збірної України на Invictus Games 2023 — Вадим Мазніченко та Максим Дмитраш.

«Хочу, аби завдяки спорту люди поверталися до життя та мали плани на майбутнє. Спорт мотивує», — говорить Владислав Борданов.

Стрільба з лука під час візитів у реабілітаційні центри була найпопулярнішим видом спортом, до Павла Лучківа та Олександра Зозуляка стояли черги на тренування. Обладнання для занять надала громадська організація «Український лучний простір».

ГО «Повернись живим!» реалізує проєкт за підтримки Посольства США в Україні, у партнерстві з ГО «Ігри Інвіктус Україна». Він стартував у травні. З-поміж 77 заявок відібрала 20 учасників. Із липня по жовтень вони пройшли 5 етапів підготовки. 

Під час першого етапу для спортамбасадорів провели тренінг «Групова робота з психологом». Учасники вивчали ознаки бойового стресу, ресурси психологічного відновлення за моделлю BASIC Ph, вправи із бодинаміки, націлені на психологічне відновлення тощо. Далі учасники проєкту отримали знання з менторства та лідерства, ознайомилися з адаптивними видами спорту. 

Протягом двох заключних етапів підготовки учасники пройшли курс зі стратегічних комунікацій і тренінг для тренерів. Спортамбасадори навчалися розробляти і реалізовувати програми зі спортивного тренування, а також вивчали особливості роботи з людьми, які отримали поранення або травми. Крім того, грали у волейбол сидячи та адаптивний футбол з ветеранами та військовослужбовцями, які мають ампутацію кінцівок.