Перейти до головного вмісту

 «Повернись живим» і Сили тероборони запустили масштабний проєкт підготовки офіцерів для передової

Командувач Сил територіальної ЗСУ генерал-майор Ігор Танцюра та директор фонду «Повернись живим» Тарас Чмут підписують меморандум про співпрацю

Сили територіальної оборони ЗСУ спільно з фондом компетентної допомоги армії «Повернись живим» запустили навчальний курс для військових лідерів «Вишкіл капітанів».

Вже зараз підготовку проходять понад 50 командирів підрозділів, вивчають найкращі практики країн-членів Північноатлантичного альянсу з урахуванням українського досвіду. Протягом 2022-2023 років вишкіл капітанів пройдуть більше 1000 офіцерів Сил територіальної оборони ЗСУ — командирів рот та офіцерів штабів.

Навчальний курс складається з блоків, присвячених історії боротьби за незалежність України, теорії військової справи, лідерству, керуванню підрозділом та процедурам планування бойових операцій. Його розробили на основі стандартів НАТО з урахуванням специфіки російсько-української війни.

Інструктори «Вишколу капітанів» мають бойовий досвід та пройшли підготовку у Великій Британії. 

«Бойовий дух і часто життя наших бійців залежать від спроможності командирів і їхньої мудрості. Підготовка військових лідерів і розвиток нової культури військового лідерства допоможе зробити нас сильними та спроможними. Ми розпочинаємо навчання військових лідерів Сил ТрО — навчання наших командирів і офіцерів штабів. Якісне і спроможне військове лідерство — це наша потужна зброя, здатна стримувати та відлякувати ворога», — наголосив під час відкриття «Вишколу капіталів» Командувач Сил територіальної оборони ЗСУ генерал-майор Ігор Танцюра.

«Я мріяв про цей день, відколи завершив своє навчання на капітанських курсах у Форті Беннінг у США, — сказав начальник штабу, заступник Командувача Сил територіальної оборони ЗСУ бригадний генерал Сергій Собко. — Отримані тоді знання і навички впродовж років служили мені найкращим інструментом для ухвалення рішень і управління підрозділами. Тоді я усвідомив значення вислову “військовий лідер – це той, хто примножує силу».

Із 24 лютого підготовка особового складу стала критично важливою для обороноздатності країни, каже директор «Повернись живим» Тарас Чмут: «Фонд підтримує українське військо з 2014 року. Із 2016-го наші інструктори навчають армійців саперній і снайперській справі, стрільбі з закритих позицій, аеророзвідці і тактичній медицині. З 2019-го ми також розвивали нетипові для військових, але важливі напрямки навчання — курси лідерства для офіцерів. Від того, наскільки підготовленими будуть офіцери на місцях, напряму залежить успіх Сил оборони. Тож «Вишкіл капітанів» готуватиме бойових офіцерів — тих, хто приймає рішення безпосередньо на полі бою».

Проєкт підтримує також благодійний фонді Spirit of America та уряд Великої Британії, який допоміг із підготовкою інструкторів.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ