Перейти до головного вмісту

Вишкіл капітанів став курсом професійної військової освіти: що зміниться 

Фото: пресслужба ВІКНУ

Розпочав роботу оновлений Вишкіл капітанів. Протягом трьох місяців навчальний курс із військового лідерства пройдуть 76 командирів взводів, рот, батальйонів, заступників комбатів, офіцерів штабів, переважно із Сил територіальної оборони ЗСУ. 

Цьогоріч Вишкіл капітанів увійшов до структури Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та став курсом професійної військової освіти. Його програму розширили, й вона отримала затвердження Міністерства оборони України. «Командний курс тактичного рівня  L-1C «Вишкіл капітанів» внесли до єдиного каталогу сертифікованих курсів. 

ВІКНУ ім. Тараса Шевченка і «Повернись живим» уклали Меморандум і об’єднали зусилля в реалізації «Вишколу капітанів». Зокрема, Фонд залучатиме кошти благодійників, створюватиме умови для навчання і проживання слухачів.

«Вишкіл капітанів дає без перебільшення найкращий рівень тактичної підготовки в Україні. І набуття ним офіційного статусу курсу рівня L-1С — важливий позитивний крок, — говорить директор Фонду «Повернись живим» Тарас Чмут.

— Вишкіл має висококваліфікованих інструкторів і адаптовану до реальних бойових дій програму, яка опирається на потрібні у сучасній війні рішення. Якщо ротні, сержанти, офіцери бойового управління батальйонів гарно підготовлені — підрозділ виконує задачі, лінія фронту тримається. Тому треба вкладатися у навчання. Фонд готовий це робити. Для нас як співзасновника Вишколу капітанів важливі і якісні, гідні умови навчання й розміщення людей. Сподіваємося з кожним наступним курсом його покращувати, враховуючи досвід і зворотній зв’язок від випускників».

Вишкіл капітанів створили 2022 року у Силах територіальної оборони ЗСУ. В основі курсу — процедури планування бою (TLP – Troop Leading Procedures), військовий процес ухвалення рішень (MDMP – Military Decision Making Process). Його розробили на основі стандартів планування виконання бойових завдань у країнах НАТО. Також враховується новітній досвід російсько-української війни. Наприклад, навчальні кейси для планування бою створені на прикладах оборони Києва, Чернігова і Запорізької наступальної операції. 

Усі інструктори курсу мають бойовий досвід та пройшли підготовку у Великій Британії. 

«Зброя і техніка на полі бою є дуже важливими, але ще важливіше — це навчені і мотивовані люди, які зможуть її ефективно застосовувати. Підготовлені командири, які знатимуть, як планувати бій, як управляти підрозділом, і що важливо – які будуть лідерами, прикладом для своїх підлеглих, зможуть зробити наше військо сильнішим та ефективнішим», — наголошує Андрій Холодніцький, керівник курсу «Вишкіл капітанів».

Тривалість курсу зросла на чотири тижні — до трьох місяців. Зокрема, збільшено час на вивчення всебічного забезпечення бою: розвідувальну та інженерну підготовку, логістику, зв’язок, медицину та інше.

«Більше часу буде приділено вивченню спеціалізованого програмного забезпечення для застосування артилерії «Кропива» та системи ситуаційної обізнаності «Дельта», — зауважує Ігор Степанченко, академічний директор Вишколу капітанів. — Після завершення навчання випускники отримають військову спеціальність «Бойове застосування механізованих з’єднань, військових частин і підрозділів».

Нагадаємо, у 2022-2023 роках Вишкіл капітанів пройшли понад 500 офіцерів. Окрім військовослужбовців Сил територіальної оборони ЗСУ, його закінчили 29 представників Національної гвардії України та вісім — Десантно-штурмових військ ЗСУ.

Проєкт із кінця 2022 року Командування Сил ТрО втілювало за підтримки Фонду «Повернись живим», компаній Genesis, SKELAR, Headway, appflame, AMO та Universe. 

Підтримати «Вишкіл капітанів» можна за посиланням: cutt.ly/V3VY5YP  або ж переказавши донат на окремий рахунок Фонду: UA12322669000002600530290596