Перейти до головного вмісту

На розмінування країни задонатили понад 12 мільйонів гривень

Жінка-сапер Сил підтимки ЗСУ стоїть із міношукачем

Фонд компетентної допомоги армії «Повернись живим» і компанія Київстар акумулювали 12 163 798 грн на проєкт «Нам тут жити». На забезпечення 146 саперних груп Сил підтримки ЗСУ загалом збираємо 175 млн грн.

Проєкт «Нам тут жити» стартували 24 травня. Київстар виділяє на нього 20 млн грн, з яких 10 млн грн уже перерахував на необхідне обладнання для саперів.

У рамках збору можна оформити підписку на щомісячний донат або зробити індивідуальний внесок на сайті ініціативи. Або долучитися, перерахувавши кошти на спеціальний рахунок у Monobank.

Саперні групи отримають:

  • пікапи; 
  • захисні костюми;
  • коптери для виявлення вибухівки;
  • планшети;
  • рації; 
  • металошукачі, підривні машинки, омметри, саперні набори, щупи тощо.

Україна є найбільш замінованою країною світу, випереджаючи за цим показником Сирію та Афганістан. 400 тисяч гектарів лише сільськогосподарських угідь потребують розмінування, за оцінками ДСНС.

«За зміну сапер знешкоджує десятки вибухонебезпечних предметів. Звісно, за такого навантаження потребуємо обладнання для швидкого та якісного розмінування», – каже Юлія «Ромашка», саперка Сил підтримки ЗСУ, героїня промо-ролику проєкту.

Близько третини нашої території й усі прибережні води потребують розмінування. З подібними задачами у світі справляються десятиліттями. Тому важливо діяти якнайшвидше, говорить директор фонду «Повернись живим» Тарас Чмут:

«Сапери Сил підтримки ЗСУ працюють і на вже деокупованих територіях, і де точаться активні бойові дії. Вони очищують нашу землю від російських мін та залишків снарядів у величезних масштабах. І наше завдання — надати їм інструментарій, щоб могли робити це швидше, ефективніше і безпечніше.

Придбані нами пікапи забезпечать мобільність саперних груп — автономне пересування країною бійців із усім потрібним майном. Із груповими й індивідуальними сумками сапера, металошукачами, щупами вони безпосередньо будуть розміновувати. Засоби зв’язку необхідні для координації підрозділів. Коптери і планшети — для аерофотозйомки, фіксації мінних полів, визначення координат небезпечних об’єктів. Весь перелік майна ми погодили із Командуванням Сил підтримки і військовими, які з ним працюють».