Перейти до головного вмісту

«Пільги і соціальні гарантії для ветеранів повинні мати зміст»

Фото: Ольга Головка, фонд «Повернись живим»

22 серпня у Києві відбувся VI Міжнародний ветеранський форум «Україна. Захисники. Майбутнє». У заході взяли участь понад 500 учасників. Говорили про державну ветеранську політику, здоров’я і реабілітацію, повернення ветеранів до цивільного життя та реінтеграцію в громади.

На відкритті форуму виступив онлайн президент Володимир Зеленський. Зі сцени до учасників звернулися голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, секретар РНБО Олексій Данілов, міністр оборони Олексій Резніков, міністр у справах ветеранів Юлія Лапутіна. 

Форум також відвідала міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен, заступник Державного секретаря парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії у справах оборони, ветеранів і сімей військовослужбовців Ендрю Меррісон.

Нарощувати спроможності держави в підтримці ветеранів необхідно заздалегідь, не чекаючи завершення війни, сказав керівник аналітичного відділу «Повернись живим» Антон Муравейник у виступі «Проблеми і майбутні виклики для ветеранів і ветеранок»:

— Коли ветерани повертаються додому, є потреба у фізичній і психологічній реабілітації. Їх кількість збільшується, система перевантажена. Міжнародні партнери готові підставити нам плече. Але навіть за умови підтримки, потреба у масштабуванні спроможностей держави колосальна. Основа для цього — нове законодавство. Основний закон про статус ветеранів війни — 1993 року. З 2014-го у нього вносять правки, але він досі не відповідає сучасному стану справ.

Чинне законодавство передбачає великий перелік гарантій. Проте вони, по-перше, не всім доступні на однаковому рівні. Військові і ветерани, які живуть у великих містах, мають більший доступ до соціальних гарантій, аніж люди з маленьких громад. По-друге, не всі гарантії мають зміст. Наприклад, ветерани отримають тисячу гривень допомоги від держави до 24 серпня, а члени сімей загиблих — 650 гривень. Яку проблему вирішить ця сума? Для людей ці кошти незначні, а в масштабах країни суми можуть бути величезні. Ресурсів завжди не вистачатиме. Тому мусимо витрачати їх максимально ефективно. Пільги і соціальні гарантії повинні мати зміст, додану вартість для ветеранів і членів їх родин, допомагати вирішити наявні потреби і проблеми.

Абсолютний мінімум того, що Україна мусить зробити для всіх ветеранів — це забезпечити їх реабілітацію та реадаптацію. Це пріоритет. Фізична реабілітація та психологічна і соціальна  реадаптація — фундамент майбутнього життя ветерана і його родини. На жаль, спроможності держави не перекриють запит на житло для ветеранів ще багато років. Але в наших силах дати їм інструменти, які повернуть людям бажання жити. Тому наш шлях — створення принципово нового законодавства. Включно з розробкою оптимізованого, проте працюючого і доступного переліку дійсно важливих соціальних гарантій. В умовах обмеженого ресурсу, маємо гнатися не за їх кількістю, а за якістю.

На форумі «Повернись живим» презентував проєкти з реабілітації ветеранів через спорт — міжнародні змагання Invictus Games і «Спортивні Амбасадори».

Фонд є співорганізатором національного відбору на Invictus Games з 2019 року. Наші фахівці долучаються до відбору команди, супроводжують її на всіх етапах підготовки та на самих змаганнях. Проєкт «СпортАмбасадори» втілюємо за підтримки Посольства США в Україні, в партнерстві з ГО «Ігри Інвіктус Україна».

«Реабілітація через спорт є одним із найдієвіших інструментів повернення до якісного життя після бойових травм і поранень. Адаптивний спорт дозволяє розширити власні фізичні межі та стає інструментом відновлення і соціалізації, — говорить спортамбасадор Микола Гуцкал. — Якщо у тебе травма опорно-рухового апарату, ти можеш грати в баскетбол на візках, де всі гравці стають рівними. Якщо у тебе поранення або ампутація однієї руки, ти можеш стріляти з лука зубами. З травмами або пораненнями ніг можна штовхати ядро сидячи, освоїти велоспорт на ручному велосипеді».

Щоб наочно продемонструвати доступність адаптивного спорту, спортамбасатори презентували спеціальне спортивне обладнання, надавали консультації і показували, як займатися на адаптивних тренажерах. На локації були представлені ручний велосипед, лук для стрільби, тренажер для веслування і біговий візок.

Форум організовували Міністерство у справах ветеранів України, Український ветеранський фонд спільно з «Повернись живим». Це щорічний захід, який традиційно проходить перед Днем Незалежності. У ньому беруть участь ветерани, волонтери, представники влади, ветеранських організацій та міжнародні партнери.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ