Перейти до головного вмісту

«Повернись живим» завершив проєкт «Спортивні Амбасадори»

Фото: Дмитро Васильєв

Громадська організація «Повернись живим!» за підтримки Посольства США в Україні, у партнерстві з ГО «Ігри Інвіктус Україна» реалізувала проєкт «Спортивні Амбасадори». 27 жовтня у Києві учасникам вручили сертифікати про завершення навчання.

Фінальну подію відвідала заступниця Аташе з питань культури посольства США Ерін Казенс. Вона відзначила важливість місії проєкту.

Проєкт «Спортивні Амбасадори» стартував у травні. З-поміж 77 заявок відібрали 20 учасників. Із липня по жовтень вони пройшли 5 етапів підготовки.

Під час першого етапу для спортамбасадорів провели тренінг «Групова робота з психологом». Далі учасники проєкту отримали знання з менторства та лідерства, ознайомилися з адаптивними видами спорту. Протягом двох заключних етапів підготовки вони пройшли курс зі стратегічних комунікацій і тренінг для тренерів. Спортамбасадори навчалися розробляти і реалізовувати програми зі спортивного тренування, а також вивчали особливості роботи з людьми, які отримали поранення, захворювання або травми під час військової служби.

У вересні-жовтні 12 учасників проєкту разом із командою ГО «Повернись живим!» відвідали 10 реабілітаційних центрів і шпиталів у 7 областях України. Під час зустрічей із ветеранами та військовослужбовцями вони розповідали їм про проєкт і адаптивні види спорту. Пацієнти під наставництвом спортамбасадорів мали можливість спробувати себе у баскетболі на візках, хендбайку та стрільбі з лука. Таким чином вдалося презентувати адаптивні види спорту для майже 400 ветеранів та військовослужбовців.

 «Спортивні амбасадори — це ветерани з різних регіонів України, які мали травми чи поранення на війні і пройшли шлях реабілітації через спорт, — розповідає керівник ветеранського відділу «Повернись живим» Тарас Ковалик. — Вони діляться своїм досвідом із побратимами, залучають їх до адаптивних видів спорту, створюють для них такі можливості на місцях — відкривають спортивні клуби чи організовують змагання. Тобто формують спільноту ветеранів. Завдяки проєкту про адаптивні види спорту дізналися сотні людей. Нам вдалося створити позитивний досвід для інших ветеранів, які надалі займатимуться спортом».

Усі присутні на заході з нагоди завершення проєкту мали можливість спробувати себе в адаптивних видах спорту — баскетболі на візках, хендбайку та стрільбі з лука. Фото: Дмитро Васильєв

Одним із практичних кейсів проєкту «Спортивні Амбасадори» стали цьогорічні змагання Кубок Воїнів, які відбулися 21-22 жовтня у Західному реабілітаційно-спортивному центрі НКСІУ у Сянках на Львівщині. Співорганізатором Кубку Воїнів є спортамбасадор Сергій Шимчак. Учасники проєкту залучили до змагань ветеранів та військовослужбовців із реабілітаційних центрів. Крім того, спортамбасадори привезли на Кубок Воїнів ветеранів зі своїх міст — наприклад, зі Стрия, Чернівців.

«Спорт допоміг мені під час реабілітації, — каже спортамбасадор Микола Гуцкал. — Хочу власним прикладом показати побратимам, що завдяки ньому можна швидше відновитися і соціалізуватися. Я б порадив ветеранам та військовослужбовцям, які проходять реабілітацію, не замикатися в собі, більше відкриватися побратимам. Не здавайтеся, немає нічого неможливого».

Крім того, учасниця проєкту «СпортАмбасадори» Ярослава Мазур знялась у документальному телефільмі «Гра в сліпоту», що має на меті популяризацію паралімпійського духу та історій спортсменів з інвалідністю.

Проєкт «Спортивні Амбасадори» був створений на основі міжнародного досвіду реінтеграції та відновлення ветеранів й передбачає надання ветеранам та ветеранкам постійних можливостей для повернення у свої громади через спорт, громадські сервіси, спільні заходи та партнерство. ГО «Повернись живим!» вперше реалізувала його 2021 року.

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ