Перейти до головного вмісту

Оголосили імена учасників української команди Invictus Games 2025: хто вони

4 липня у Києві оголосили імена 35 учасників збірної української команди ветеранів і військовослужбовців, які взимку 2025 року поїдуть на міжнародний захід Invictus Games у Ванкувері та Вістлері (Канада). Invictus Games — це міжнародний захід з адаптивних видів спорту для ветеранів/ок та військовослужбовців/иць, які зазнали поранень, травм або захворіли під час виконання своїх обов’язків. Українську команду будуть супроводжувати професійні тренери, психологи та реабілітологи, які розуміють потреби учасників та підсилять їхнє відновлення під час Ігор Нескорених у Канаді.

Загалом у відбіркових змаганнях брали участь 329 військових та ветеранів із різних регіонів України. Нижче ділимось списком учасників української збірної та їхньою мотивацією брати участь у змаганнях.

Андрієнко Олександр Олександрович

Військовослужбовець, інспектор взводу. Представляє Донецьку область.

Олександр родом із Луганщини, раніше працював капітаном поліції. «Я бажав і бажаю жити активно», — написав у мотиваційному листі чоловік.

Олександр Андрієнко. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Андрощук Олександр

Cолдат ЗСУ, ветеран. Представляє Київську область.

Отримав поранення у листопаді 2022 року внаслідок ворожого артилерійського обстрілу в Бахмутському районі Донецької області. У мотиваційному листі написав: «Для мене змагання — це привід та додаткова мотивація. Знову хочу відчути дух змагань».

Олександр Андрощук. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Бирко Анатолій

Підполковник НГУ. Представляє Хмельницьку область.

Отримав поранення у березні 2024 року внаслідок ворожого артилерійського обстрілу поблизу селища Роботине Запорізької області.

Анатолій Бирко. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Бойчук Андрій

Старший лейтенант ЗСУ. Представляє Івано-Франківську область.

У грудні 2023 року отримав поранення поблизу села Кліщіївка Донецької області внаслідок мінометного обстрілу противника.

Андрій Бойчук. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Васильєв Олексій

Солдат ЗСУ. Представляє Одеську область.

Олексій був поранений у березні 2023 року під час виконання бойових завдань у місті Бахмут Донецької області. Вважає, що спілкування з побратимами та реабілітація через фізичну активність — це шлях до одужання.

Олексій Васильєв. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Василюк Олексій

Молодший сержант ЗСУ. Представляє Полтавську область.

Наймолодший учасник збірної. Отримав поранення у жовтні 2022 року внаслідок ворожого артилерійського обстрілу поблизу населеного пункту Водяне Донецької області. Олексій вважає, що спорт може допомогти подолати не тільки фізичні проблеми, а й психологічні. А біг допомагає йому переключитися та відпочити.

Олексій Василюк. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Гайдук Ілля

Молодший сержант ЗСУ. Представляє Хмельницьку область.

У листопаді торік отримав поранення під час виконання бойового завдання в районі Зарічного Запорізької області внаслідок обстрілу зі сторони противника.

Ілля Гайдук. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Горб Олексій

Молодший сержант ЗСУ. Представляє Херсонську область.

Отримав поранення у березні 2023 року поблизу населеного пункту Площанка Луганської області під час виконання бойового завдання. Олексій сподівається, що Ігри Нескорених допоможуть йому повернутися до активного способу життя.

Олексій Горб. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Гордієвич Сергій

Старший солдат ЗСУ. Представляє Волинську область.

Отримав поранення у травні 2022 року під час наступу батальйону на Харківщині внаслідок ворожого обстрілу з мінометів та РСЗВ «Град». У мотиваційному листі Сергій вказав: «Для мене буде великою честю представляти себе, своїх побратимів та нашу збірну на Іграх Нескорених».

Сергій Гордієвич. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Дикий Віктор

Головний сержант НГУ. Представляє Донецьку область.

Перше поранення отримав у лютому 2015 року в районі Дебальцевого в АТО, коли проходив службу в ГУ МВС Дніпропетровської області. Друге — у грудні 2022-го поблизу Кремінної на Луганщині. «Хочу показати всім, які ми є. Що ми не здаємося і ми — нація нескорених», — сказав Віктор у мотиваційному листі. Має мету — пробігти марафон на протезах.

Віктор Дикий. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Дудля Демʼян

Солдат НГУ. Представляє Дніпропетровщину.

Отримав поранення у квітні 2023 року поблизу Кремінної Луганської області під час виконання бойових завдань. «Хочу взяти участь в Іграх Нескорених, щоб довести собі, що я можу все», — говорить Демʼян.

Дем’ян Дудля. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Кайстро Вʼячеслав

Сержант ЗСУ. Представляє Дніпропетровську область.

Поранений у липні торік поблизу села Володимирівка на Донеччині під час участі в бойових діях.
«Я хочу перезавантаження. Хочу, щоб у голові не була тільки війна. Хочу нових викликів, нових файних емоцій», — написав про свою мотивація Вʼячеслав.

В’ячеслав Кайстро. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Капканець Владислав

Старший сержант ЗСУ. Представляє Дніпропетровську область.

Отримав поранення у травні 2022 року під час виконання бойового завдання поблизу села Трудолюбівка. Участь у змаганнях потрібна Владиславу, щоб розвиватися у спорті і побачити світ.

Владислав Капканець. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Копелюк Костянтин

Молодший сержант ЗСУ. Представляє Волинську область.

Отримав поранення у червні поблизу Берестового на Донеччині внаслідок артилерійського обстрілу та липні 2022-го від артилерійського обстрілу в районі Яколівки Бахмутського району.

Костянтин Копелюк. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Коритнюк Павло

Старший сержант ЗСУ. Представляє Рівненську область.

Отримав поранення в липні 2022-го внаслідок масованого артилерійського обстрілу РФ поблизу Берестового на Донеччині. Після поранення підкорював гірські стежки у Татрах, стрибав з парашутом. Зізнається, що раніше цього не зробив би. Хоче мотивувати своїм прикладом інших поранених.

Павло Коритнюк. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Короленко Інна

Молодший сержант ЗСУ, представляє Львівську область.

У листопаді 2023 року отримала поранення в районі населеного пункту Роздолівка Донецької області. Інна вважає, що Ігри Нескорених — це можливість для ветеранів побути поруч із побратимами, зцілитися і зарядитися емоціями на роки.

Інна Короленко. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Лавренюк Іван

Солдат ЗСУ. Представляє Вінницьку область.

Отримав поранення у березні 2024 року внаслідок ворожого артилерійського обстрілу під час виконання бойового завдання в районі населеного пункту Очеретине, Донецької області.

Іван Лавринюк. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Марченко Володимир

Старший лейтенант, ветеран ЗСУ. Представляє місто Київ.

Отримав поранення у червні 2022 року внаслідок ворожого артилерійського обстрілу в Луганській області. «У команді однодумців, які розділяють спільні цілі й прагнення, шанс на відновлення є значно вищим», — говорить Володимир.

Володимир Марченко. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Милін Артур

Солдат ЗСУ. Представляє місто Київ.

Отримав поранення у жовтні 2022 року в ході виконання бойового завдання поруч з населеним пунктом Терни, Донецької області. Артур хоче бути прикладом для оточення. Довести, що навіть після важкого поранення життя не завершується і можна з цим впоратися – жити повноцінно, подорожувати та показувати високий спортивний результат.

Артур Милін. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Насада Андрій

Старший солдат ЗСУ. Представляє Івано-Франківську область.

Отримав поранення в липні 2022 року внаслідок підриву автомобіля поблизу села Спірне на Донеччині. Андрій вважає, що спорт — це можливість віднайти сенс життя. Це сфера, де можна спробувати свої можливості і мотивувати інших поранених військових і цивільних.

Андрій Насада. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Одайник Валерій

Капітан ЗСУ. Представляє Хмельницьку область.

Отримав поранення у січні 2023 року внаслідок підриву автомобіля на ворожій протитанковій міні в районі Іванівського на Донеччині. Для Валерія «Ігри Нескорених» — один зі способів показати всьому світу, наскільки в нас сильна і нескорена нація.

Валерій Олійник. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Олійник Ігор

Лейтенант ЗСУ. Представляє місто Київ.

Отримав поранення у червні 2023 року внаслідок ворожого обстрілу зі станкового гранатомета поблизу Сіверська Донецької області. Ігор хоче бути учасником «Ігри Нескорених» задля оцінки своїх можливостей, змагальної атмосфери, підтримки духу.

Ігор Олійник. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Омельчук Олег

Капітан ЗСУ. Представляє Хмельницьку область.

Поранений у липні 2022 року внаслідок обстрілу зі стрілецької зброї в районі населеного пункту Семигір’я Донецької області. «Хотів би спробувати себе в нових видах спорту. Тому що в тих, якими я займався і виступав, вже не можу по стану здоров’я. Мотивації вистачає. Але потрібна підтримка», — написав Олег у мотиваційному листі.

Пилипенко Ілля

Матрос ЗСУ. Представляє Одеську область.

Отримав поранення у вересні 2022 року поблизу населеного пункту Білогірка Херсонської області внаслідок підриву танка на міні. Для Іллі змагання — це чудовий спосіб реабілітації та адаптації у цивільне життя.

Ілля Пилипенко. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Полтавець Роман

Молодший сержант ЗСУ. Представляє Харківську область.

Отримав поранення в ході наступу на Харківщині внаслідок ворожого обстрілу в червні 2022 року. «Я завжди підтримую і охоче приймаю запрошення на змагання — як до війни, так і зараз. Я не зламаюсь» — говорить Роман.

Роман Полтавець. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Притула Олексій

Старший солдат ЗСУ. Представляє Одеську область.

Отримав поранення у вересні 2022 року в районі населеного пункту Ямполівка на Донеччині. «Війна триває. І хоча час моєї безпосередньої участі в бойових діях раптово перервався, тримати в руках лук і захищати честь своєї країни на міжнародних змаганнях в компанії своїх колег для мене дуже важливо. Важливо ще раз довести самому собі, а не оточуючим, що я здатен на це», – написав Олексій у мотиваційному листі.

Олексій Притула. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Рябошапко Арсен

Солдат ЗСУ. Представляє Кіровоградську область.

Отримав поранення у березні 2023 року в районі населеного пункту Дубово-Василівка на Донеччині внаслідок штурмових дій противника. Арсен закохався у спорт змалку і любить його, майже в будь-яких проявах і понині. Мріє з дитинства представляти Україну на міжнародній спортивній арені та підіймати наш стяг у нових країнах.

Арсен Рябошапко. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Сенченко Алла

Солдат ЗСУ. Представляє Волинську область.

У травні 2022 року отримала поранення під час виконання бойового завдання в Лимані на Донеччині, після чого потрапила в полон. «Я маю брати участь в Іграх Нескорених. Я вистояла і вижила у полоні довгі 8 місяців і 11 днів», — написала Алла у мотиваційному листі до змагань.

Алла Санченко. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Сергійчук Руслан

Лейтенант поліції. Представляє Дніпропетровську область.

Отримав поранення в 2014 році в Маріуполі. Руслан вважає, що ці змагання та відбір — чергова нагода побути у колі своїх, долучитись до великої події та зробити чек-ап свого фізичного стану й можливостей.

Руслан Сергійчук. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Смольніков Денис

Сержант ЗСУ. Представляє Луганську область.

Отримав поранення у червні 2022 року в районі Бахмута в результаті артилерійського обстрілу. Для Дениса Ігри Нескорених — це мотивація людей, які її не бачать, і приклад того, що є до чого прагнути.

Денис Смолніков

Тарасенко Михайло

Солдат ЗСУ. Представляє Харківську область.

Отримав поранення у серпні 2023 року поблизу населеного пункту Мала Токмачка Запорізької області внаслідок підриву на міні. Михайло вважає, що ветеранські спортивні проєкти задають правильний напрямок подальшого руху для адаптації у соціумі.

Михайло Тарасенко. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Тюнін Олексій

Солдат ЗСУ. Представляє місто Київ.

Отримав поранення у серпні 2023 року біля Андріївки в результаті ворожого стрілецького обстрілу. «Хочу довести, що втративши кінцівку, ти не втрачаєш себе і можеш досягати нових вершин», — говорить у мотиваційному листі.

Олексій Тюнін. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Тюрін Євген

Старший сержант НГУ. Представляє Львівську область.

Отримав поранення в Попасній, Луганської області в червні 2022 року внаслідок ворожого обстрілу.

Євген Тюрін. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Храпко Сергій

Старший солдат ЗСУ. Представляє місто Київ.

Отримав поранення 2015-го в зоні АТО біля Луганського Донецької області під час виконання бойового завдання. Сергій веде активний спосіб життя, волонтерить. Вже всьоме брав участь у національних відборах до збірної та займається понад 10 видами спорту.

Сергій Храпко. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Шаркий Ярослав

Старший солдат ЗСУ. Представляє Полтавську область.

Отримав поранення у липні 2023 року під час виконання бойового завдання на Луганщині. Своєю мотивацією Ярослав називає розвиток і новий досвід.

Ярослав Шаркий. Фото: Invictus Games: Team Ukraine

Збірна України бере участь у «Іграх Нескорених» із 2017 року. Фонд «Повернись живим» є співорганізатором національного відбору на Invictus Games з 2019-го.

Теги:

Творимо історію разом! ПІДТРИМАйТе БФ “ПОВЕРНИСЬ ЖИВИМ”

ПІДТРИМАТИ